fbpx

„Mi elsőnek az AGROTEC-et választottuk, csak utána a New Holland traktorokat”

Írta: GÉPmax-2022/IV. lapszám cikke - 2022 július 25. -Hirdetés

A múltban sokszor kellő odafigyelés nélkül végzett intenzív talajművelés a Komárom környéki földeken is érződik. A térségben a VETEK Kft., mint családi mezőgazdasági társaság 600 hektáros területén gazdálkodó Gergely Krisztina szerint észrevehető az elporosodás, a talajélet, termőképesség leépülése.

A közgazdász szakmából a családi gazdaság irányításához visszatért édesanya szerint ezért fontos, hogy az esetleges apró bosszúságok ne szegjék kedvét a gazdának, ha precíziós gazdálkodásra vált. Bevallása szerint ugyanis, mint minden újdonságnak, a talajvédelemhez ideális „okos traktoroknak” is vannak gyermekbetegségeik a komoly előnyök mellett. A gazdaságban épp ezért nem is a gépmárkák versenye az elsődleges, hanem azok márkakereskedőiké. A megbízhatóság, szakszerű segítség és ajánlás nélkül ugyanis a modern technológia nem termelőerő, csak drága, bonyolult bosszúság. Ezek miatt az AGROTEC Magyarországgal még sosem kellett aggódniuk.

Talajvédelem nélkül a következő generációnak nem lesz hol gazdálkodnia

Krisztina az államigazgatásban befutott 13 év karrierjét cserélte a családi gazdaság mindennapjaira, úgy, hogy a tradicionálisan férfivilágban is sikerült megállnia a helyét. „Szerencsémre a közlekedésfejlesztés közgazdasági vonulata elég kemény tanulópálya volt, hogy meglegyen a rutin az érvényesüléshez” – meséli.

Akadnak tehát kihívások, de Krisztina úgy érzi, nem cserélne mással.

„A családi gazdaságunk olyan örökség a szememben, amiért megéri ezt vállalni, ráadásul itt nem papírokat gyártunk, hanem értéket teremtünk. A vetés után szárba szökkenő növények látványa olyan élményt nyújt, amit közgazdászként ritkán éltem át. Most már bízom abban, hogy a fiam is ezt az utat fogja választani, ő lenne a VETEK Kft. életében a harmadik generáció.”

Az időközben agrármérnöki és növényorvosi végzettséget is szerzett szakember szerint azonban a fiatalok lelkesedése önmagában még nem biztosítja a jövőt. Az őszi búzával, őszi és tavaszi árpával, kukoricával, napraforgóval, silókukoricával, silórozzsal, cukorrépával folytatott munka fenntartásához folyamatos, technológiai fejlesztésekre lesz szükség a körülmények miatt.

Elporosodással küzdünk, a múltbéli intenzív talajművelés sajnos nem kedvezett a termőképességnek, talajéletnek, -szerkezetnek felénk sem. Műveléstechnológiában és gépesítésben ezért azon dolgozunk, hogy fordítsunk a kedvezőtlen tendenciákon. Amikor növényvédelmi érdekekkel nem ütközik, akkor forgatás nélküli technológiát alkalmazunk, inkább Dondi 7 késes mélylazítóval dolgozunk, mint ekékkel. Lépést tartunk a technológiák fejlődésével. Ennek a része a nyitás a precíziós gazdálkodásra is, azonban itt fontos, hogy rendkívül körültekintően válasszon partnert és gépeket a gazda.”

New Holland gépek az AGROTEC Magyarországtól: tudják, mi kell a megbízhatósághoz!

Krisztináék vállalkozásában most vágnak bele rendszerszinten a precíziós gazdálkodásba. A tapasztalatok tükrében úgy látják, ha technikai problémák helyett az „okos traktorok” és precíziós szoftverek előnyeit szeretnénk kiélvezni, csak komoly hátterű, felkészült márkakereskedőtől szabad gépet vásárolni.

Ma nincs más út, mint a precíziós gazdálkodás. Erre írják ki a pályázati forrásokat, ezekben van meg az a tudás, amivel egyre kevesebb inputanyaggal, csökkentett menetszámmal, de továbbra is nyereségesen dolgozhatunk. Tudjuk, hogy hosszútávon a precíziós mezőgazdaságnak meglesznek az előnyei a hektárköltségek terén. De ahogy minden újdonságnak, így ezeknek az okos rendszereknek is megvannak a gyermekbetegségei. A gépek pedig hiába megbízhatóak, ha azok tudását nem tudjuk kihasználni valami kommunikációs vagy szoftveres akadály miatt. Mi elsősorban azért választottuk az AGROTEC Magyarországot, mert a székhelyük helyben van, és tudjuk, hogy kiválóan felkészültek a szakembereik, jó az alkatrészbázis és a szerviz; probléma esetén gyors segítséget kapunk. A New Holland gépek teljesítményére, megbízhatóságára ilyen kereskedőtől nem lesz panaszunk. Az évek mindezt igazolták, így mára a vegyes flotta után a gépparkban nincs más szín, csak kék és sárga.”

New Holland traktorok: csúcstechnológiás megoldások a piac legkényelmesebb kezelőfülkéivel kombinálva

A VETEK Kft-nél a nehéz talajmunkák dandárját egy New Holland T8.350esre bízzák.

  • A legnagyobb merev felépítményű New Holland traktorcsaládnál a hatékony talajmunkát nem bízzák a véletlenre. A piacon a legnagyobb 3450 mm-es tengelytávval kimagasló stabilitással dolgoznak, míg a 350-435 LE-s FPT motor ehhez egyedülálló vonóerőt biztosít 10900 kg-os emelési kapacitás mellett.

„A New Holland traktoraink közül a T8.350 6 méteres Pöttinger rövid tárcsával, 7 késes Dondi lazítóval, 4 méteres Amazone Centaur mulcskultivátorral dolgozik a 8 méteres kompaktorunk és Pöttinger Servo 6.50-es váltvaforgató ekénk mellett. Területteljesítményével, vonóerejével egyaránt elégedettek vagyunk, ráadásul az üzemben tartásával sincs különösebb probléma.”

A gazdaságban két új univerzális New Holland T6 Dynamic Command erőgéppel lépnek új szintre a precíziós gazdálkodás terén.

  • A szériát a 125-180 LE kategóriában csak a kényelem és kihasználhatóság legjobbjaiként emlegetik itthon is. A munkához a 150 literes hidraulikaszivattyú akár 7864 kg emelési erőt is biztosít egy ilyen erőgépnek. A VETEK Kft-hez érkezett modellekben a három sebességcsoporttal és csoportonként 8 fokozattal rendelkező Dynamic Command sebességváltók hatékonyabb üzemanyag-felhasználást és fejlettebb automatikus funkciókat tesznek elérhetővé a kezelőknek. A Dynamic Command modellekben akár az irányváltások agresszivitását is beállíthatja a kezelő.

 „Az új New Holland T6.180 DC-nk és a New Holland T6.145 DC traktorunk a precíziós vetés, növényvédelem és műtrágyaszórás legjavát hozza el számunkra. A robotkormányzással szerelt erőgépek közül a T6.145-össel Hardi Navigator precíziós permetezővel, egy 3000 literes súlymérős Amazone ZA-V precíziós műtrágyaszóróval dolgozunk majd, míg a T6.180-asra egy Amazone Precea szemenkénti vetőgéppel, 6 méteres Dondi aprító hengerrel, egy Pöttinger Servo 35 S 4-es ekével és pótkocsival dolgozva számítunk. A precíziós gazdálkodási feladatokra, talajmunkákra, terményszállításra egyaránt gazdaságosan üzemeltethető erőgép-munkagép kapcsolatok kiválasztásában sok segítséget kaptunk Janó Szabolcstól, az AGROTEC Magyarország területileg illetékes értékesítőjétől, és a cég többi munkatársától. A partnerségben számunkra ez is lényeges, hiszen fontos, hogy a velünk dolgozó szakemberek értsék az igényeinket, tudjanak a feladatra ideális gépeket ajánlani. Ez eddig tökéletesen működött.”

A New Holland traktorokban még azok fülkekényelmét becsülik igazán Krisztináék.

„A gépkezelőkre értékként tekintünk a gazdaságban, hiszen az ő tudásuk tartja mozgásban a gépeket. A tágas, négy oszlopos rugózott kabinokra, ahol személyautókat idéző a zajszűrés és a klíma minősége, magas minőségű szövettel borított, jó rugózású az ülés, eddig még sosem volt panasz.”

Kiforrott technológia, ami verhetetlenül tisztán dolgozik – különösen napraforgóban: New Holland CX kombájnok

A Gergely család földjein az aratás múltját és jövőjét is a New Holland szalmarázóládás kombájnok jelentik.

A New Holland CX kombájnok műszakilag a cséplő- és felhordórendszer terén évtizedek óta magbízható csúcsmegoldásokat jelentenek. A stabil alapokra folyamatosan érkeznek a motorikus és elektronikus fejlesztések, ami jól látszik a területteljesítményükben és a munkájuk minőségén is. A napraforgó-betakarításban nálunk verhetetlenek, 96%-os szemtisztaságon minimális veszteséggel és jó fogyasztással dolgoznak. Nem véletlen, hogy a precíziós gazdálkodáshoz egy újabb New Holland CX kombájnnal, egy 8.77-essel bővülünk, ami a munkát kalibrált hozamtérképek készítésével fogja megkönnyíteni. A New Holland esetében itt sem szabad kihagynunk a kabinkényelmet, az alacsony zajszintet, tágas belteret, hiszen ezeket » a sárgában « is dicsérni szokták a kezelőink.”

A szalmarázóládás New Holland kombájnokat kiváló tisztítórendszerük teszi ideálissá főként az olajos magvak betakarítása terén. A gépek, hála a váltakozó sebességű szalmarázóládáknak, a szántóföldi körülményekhez tudják igazítani a haladási tempót és a tisztítórendszerek fordulatszámát (lejtőn gyorsít, emelkedőn lassít), így az elődöknél 10%-kal gyorsabban dolgoznak, miközben a szemveszteség minimálisra csökkent. Az abszolút vezetési élményről a CX New Holland kombájnok fülkéjében megnövelt ablakfelületek, kézhez tervezett érintőkijelző és mindössze 73dB-s zajszint gondoskodik.

Nyereséges gazdálkodáshoz tervezett megbízható mezőgazdasági gépeket keres? Válassza a New Holland traktorokat, kombájnokat a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től: www.agrotec.hu!

Agrotec