fbpx

Aszály: már most tömegével aratják, silózzák a kukoricát…

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 25.

Van, ahol öntözés nélkül is 3 méteres a tengeri, másutt már most(!) hozzáfognak a learatásához, hogy valami maradjon belőle legalább az állatoknak.

kukorica siló bála

Egertől Szarvasig

Az alföldi régióban több helyen máris elkezdődött a kukorica betakarítása, bálázása – adta hírül a közösségi médián a Petya Argo TV. Mint az Agrárágazat is több helyről tudósított, az Egertől Szarvasig húzódó országrész katasztrofális aszálytól szenved idén. Szolnok térségében nem ritka, hogy fél év alatt 50-70 mm csapadék érkezett, és még a tavaszi vetésűek sem kaphattak elég vizet. Számos területen elkezdték a területek betárcsázását, kaszálását vagy a silózását addig, míg még van zöld része a növénynek!

kukorica siló bála

Gabonaasztallal kukoricába…?!

A gazdák többféle gép megoldással próbálkoznak, és egymást is meglepik néha. Egy Nagymágocs környéki gazdaságban egy E-301-essel rendre vágják a kukoricát, majd aprítókéses bálázóval 125-ös bálákat készítenek. Így legalább, mondják, az állatok etetéséről tudnak valamelyest gondoskodni! Van, aki nem félt kukoricaadapter helyett gabona-vágóasztallal belemenni a kukoricába egy Claas-szal. Az elképedt kommentelőknek elmondta, a kombájn átrágta a gyenge, száraz növényt, a zöld nem ragadt bele a gépbe.

kukorica siló bála

Fejérben, Komáromban is bálázzák

A hozzászólók megerősítik a sajtójelentéseket abban, hogy sajnos nem csak a keleti-délkeleti országrész küszködik a bibliai aszállyal. Még Fejérben és a Vértesben is sokan látják-hallják, hogy tömegesen kaszálják, bálázzák a kukoricát. Egy Komárom megyei gazda azt mondja, 42 éve nem tapasztalt ilyen szárazságot. Igaz, épp arrafelé van olyan gazdaság, ahol öntözés nélkül, pusztán alternatív talajműveléssel és szerves trágyázással bő 3 méteres tengerijük van.