fbpx

A rekordra is rátett egy nagy lapáttal a mezőgép-forgalmazás

Írta: Kohout Zoltán - 2023 március 27.

Lehet, hogy az áremelés is belejátszott, de a precíziós átállást segítő EU-s és állami segítség is vastagon benne van a döbbenetes növekedésben.

Egy év alatt 65 százalékos ugrás!

Az agráriumot érő összes kihívásra frappáns választ adott tavaly a mezőgazdasági gépek forgalmazási statisztikája. Nemhogy a 2021-es szintet tartotta az új gépek és az alkatrészek eladásának volumene és értéke, de elképesztő mértékű növekedést realizáltak a gépforgalmazók. Jól indult már az I. negyedév is, az első fél évben azonban minden eddiginél jobb eredmények születtek mind a mezőgazdasági gépek, mind az alkatrészek piacán. A lendület olyan erővel húzta a kereskedelmet, hogy a 2021-es – szintén rekord eredményt hozó – forgalmát már szeptember végére megdöntötték az eladások. Végül a gazdák-gazdaságok összesen 385 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2022-ben – ami 65 százalékkal(!) haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat. Alkatrészre 80 milliárdot költöttek, ami szerényebb, de így is erős: 12 százalékos növekedés 2021-hez képest.

Lendületesen modernizál az agrárium

Mindezzel elmondható, hogy lendületesen halad a hazai mezőgazdaság technológiai modernizációja. Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet értékelése szerint a gépberuházások fokozatos fejlődésével a hazai géppark egyre korszerűbb, a gazdálkodók törekvését a modern technikai eszközök alkalmazására az adatok is bizonyítják. Óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés felgyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése. Ezt szerencsére az EU-s és állami támogatások is tolják. Fontos szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak, és jelentősen nőtt is a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei, például a traktorok, kombájnok, permetezők, valamint a terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök iránt. A Vidékfejlesztési Program keretében tavaly júliusban meghirdetett, precíziós gazdálkodást támogató felhívásra 212 milliárd forintnyi támogatásra nyújtottak be kérelmet a gazdálkodók (AM). A kifejezetten gépek, eszközök beszerzését célzó felhívások mellett az elmúlt években meghirdetett beruházási jellegű pályázatok is lehetőséget adtak támogatott gépbeszerzésre.

A traktorok, kombájnok is húzták

A forgalom felét egyébként tavaly is a traktorok (36%) és a kombájnok (13%) adták. Tavaly 2021-hez képest 809-cel több, azaz 4192 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 136 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt a 101–140 LE-s, valamint az 50–100 LE-s kategória képviselte 26, illetve 24 százalékkal. Ezekből a traktorokból összességében 22 százalékkal nőtt az eladás. A 141–190 LE-s kategóriába tartozókból 36, a 191–260 LE-s nehéz univerzális traktorokból 28 százalékkal bővült a kereslet. A 260 LE fölötti traktorok értékesített mennyisége 27 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. További részletes adatokat a GÉPmax következő számában közlünk.