fbpx

Télre megfagynak az üzemanyagárak

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 11.

A kormány döntött: az üzemanyagárakat 480 forinton befagyasztja három hónapra, a rendelkezés 2021. november 15-étől lesz érvényben – tájékoztatta Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón a média képviselőit.

 

Üzemanyagtöltő állomás információs oszlopa és közlekedési lámpa
Kormánydöntés született, miszerint a benzin és a gázolaj ára is azonos szinten kerül befagyasztásra (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A meredeken emelkedő benzinárak

Októberben erőteljesen emelkedő trend jellemezte az üzemanyagárakat, azonban „Magyarországon ez a drága benzinár EU-s szinten még mindig a hatodik-hetedik legolcsóbb” – mondta a miniszter.

A döntés a szerdai kormányülésen született, hogy 480 forintos literenkénti bruttó árat határoznak meg plafonként mindkét üzemanyagfajta esetében. A maximálás három hónapig lesz érvényes, majd felül fogják vizsgálni, hogy a felső határt továbbra is központilag meg kell-e határozni. Az intézkedés a prémium termékekre nem vonatkozik, csak az átlagosan használt 95-ös benzinre és gázolajra.

 

Kit terhel majd a különbözet?

Mivel az üzemanyag jövedéki adója hazánkban – Gulyás Gergely kijelentése szerint – a legalacsonyabb, így nem tervezi a kormány annak mértékét megváltoztatni.

Az fogyasztói ár maximálása így a kereskedői árrésen fog csökkenteni, őket kompenzálni nem fogják. Az árplafon minden üzemanyagtöltő állomásra vonatkozik, az autópályák mellett lévőkre is. Az előírást nem követő kutak szankcionálása akár bezárással is történhet.

 

Az üzemanyagárak alakulása, infografika
Az idei ugrás szerű emelkedésnek a központi döntés vet véget (Infografika: MTI)

 

Utoljára szerdán változott a dízel ára Magyarországon, akkor 5 forinttal csökkent, míg a benziné stagnált a korábbi szinten.

 

A horvátoknál drágább, de már egy hónapja fix a plafon

További egy hónappal meghosszabbította a horvát kormány az üzemanyagárakra vonatkozó rendeletét: a 95-ös benzin továbbra is 11,10 kunában (539,15 forint), a dízel 11 kunában (534,29 forint) fog kerülni. A magasabb oktánszámú és prémium üzemanyagok ára azonban szabadon meghatározható a kereskedők által ott is. A zágrábi kormány október közepén döntött arról, hogy egy hónapra befagyasztja az üzemanyagok árát (és rendszeresen felülvizsgálja annak indokoltságát), hogy a horvát gazdaság továbbra is normálisan tudjon működni.

 

Forrás: Kormányinfó