fbpx

Hiány: a mezőgép-gyártók leállásokra számítanak novemberben

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 26.

A mezőgazdasági gépeket gyártó cégek majdnem fele(!) attól tart, hogy már novemberben leállásokra kényszerülnek bizonyos gépek, alkatrészek gyártásával. Pedig a tempó elképesztő: idén várhatóan rekord eladásokat mérnek Európában.

 

termőföld, gyár

 

Erős eredmények – novembertől fájront?

A CEMA (Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége) októberi jelentése szerint az üzleti klíma idén májusban és júniusban érte el csúcsát (2008 óta a legmagasabb szintet). Az európai mezőgazdasági gépipar általános hangulata, üzleti kilátásai tehát pozitívak: a kereslet erősödik, nagy a beruházási igény, különösen a dél- és kelet-európai gazdaságok körében. Ennek fényében az európai iparág képviselői továbbra is bíznak abban, hogy erős eredménnyel zárják az évet. Igaz viszont, hogy – mint nemrég megírtuk IDE ENNEK A CIKKNEK A LINKJE – az aggodalmak is indokoltak. A beszállítói oldalon jelentkező extrém áremelkedések és hiányos utánpótlási-logisztikai zavarok tapasztalhatók. A cégek 40 százaléka bizonyos alkatrészek hiánya miatt a gyártás leállására számít a következő hónapban.

 

Tavaly is ment, de idén…!

Közben persze a géppiac úgy pörög, mintha nem lenne holnap. Tavaly Európában majdnem 190 ezer traktort regisztráltak, ami 3 százalékkal elmarad 2019-hez képest, de ennek nem gazdasági-szerkezeti okai vannak, hanem a járvány miatti logisztikai és más összetevői.

 

traktor regisztrációs ára az íEU-ban

 

Kellett a halasztás

A Covid-19 minden teljesítménykategóriát súlyosan érintett 2020 második negyedévében, de néhány különös, 30 százalékos csökkenést szenvedett el. A csak mezőgazdasági traktorok körében az 56 és 129 kW közötti teljesítménysáv – amely az európai mezőgazdasági traktor-regisztrációk majdnem kétharmadát jelenti – 8 százalékos csökkenéssel szembesült a 2020-as regisztrációknál a 2019-hez képest. Ezért is volt jelentősége annak a kezdeményezésnek, ami az 56-tól 129 kW-ig terjedő átmeneti motorokat használó gépekre vonatkozó határidők elhalasztását célozta az EU-ban – sikerrel.

 

Verseny a szűkös kínálatért

Az idei év első felében nagyon komoly, több mint 115 ezer traktornyi mennyiséget regisztrált Európa. Ez azt jelzi, hogy év végére messze felülmúlható lesz a tavalyi szint. Összességében 25 százalékkal több traktort regisztráltak Európa-szerte nyár közepéig, mint a világjárvány által sújtott tavalyi első félévben. A gyártók számára a Covid-19 termelési és forgalmazási korlátai 2021-ben fokozatosan javultak, de nem tértek vissza a normális szintre. Az ellátási lánc jelentős kihívásai továbbra is fennálltak, és az új problémák tovább növelték a már tapasztalható anomáliákat, miközben a világ talpra állt, és versenyez a szűkös kínálatért.