fbpx

Melyik hírt mondjam előbb: a rosszat vagy a jót?

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 26.

Nem változik a gázolaj ára szerdától, de a benzin ellenértéke megint növekszik literenként 5 forinttal. Az emelés következményeként a 95-ös benzin esetében 501 forint lesz az átlagár, a gázolaj kapcsán 512 forint marad ez a mutató, mely egy hete változott utoljára.

 

Traktor az úton
Nem tudnak örülni a mezőgazdasági vállalkozók; igaz, csak a benzin ára emelkedett, de a gázolaj még mindig drágább (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A benzin átlagára is átlépte a bűvös 500-ast

Utoljára múlt héten, szerdán emelkedtek az üzemanyagárak, akkor 5 és 7forinttal drágult a benzin és gázolj.

 

A jelenlegi legalacsonyabb és legmagasabb ár a holtankoljak.hu szerint:

  • benzin – 453,00Ft / 544,90Ft;
  • gázolaj – 465,90Ft / 565,90Ft.

Lényeges a különbség a két szélsőérték között, érdemes megnézni a holtankoljak.hu adatbázisát, melyik töltőállomásra álljunk be gépünkkel.

 

Kitekintő

Az Egyesült Királyságban az ólommentes motorbenzin literenkénti átlagára a nagy-britanniai benzinkutaknál 1,4294 font (616 forint), ez azt jelenti, hogy meghaladta a 2012. április 16-án mért 1,4248 fontos eddigi rekordot.

Az átlagos kiskereskedelmi benzinár egy év alatt 28 pennyvel (121 forinttal) emelkedett, ez azonban némileg kevesebb, mint ugyanerre az időszakra jellemző, nálunk tapasztalt 135 forintos drágulás.

Az elszabadult energiaárakat a környező országokban eltérő módon igyekeznek korlátok között tartani. Horvátországban egy hónapra befagyasztották az üzemanyagárakat. Szlovéniában a fűtőolaj árát maximálták, és kéthetente újraigazítják azt, ezzel akarják megvédeni a szegényebb háztartásokat és a vállalkozásokat az energiaváltozások hatásaitól.

 

Forrás: holtankoljak.hu