fbpx

Új olasz autonóm robot a keskeny ültetvényekbe

Írta: Farkas Imre - 2022 május 15.

A Bolognai Egyetemből kivált FieldRobotics nevű olasz céget a Dedalo terepjáró autonóm robot fejlesztéséhez és piaci bevezetéséhez hozták létre.

Az új Dedalo egy nagyon könnyű és kompakt, autonóm robot, amely a megfelelő munkaeszközökkel, számtalan munkaművelet elvégzésére alkalmas. A kamerákkal és LiDAR-ral felszerelt Dedalo nagyon szűk (<2 m sorközi) ültetvényekkel rendelkező gyümölcsösökben is képes navigálni, még akkor is, ha a jégeső-hálók miatt a navigációs műholdak jelvétele gyenge. A kezelő „megmondja” a robotnak, hogy hol kezdje, hol van az első sor és hány sor van. Az egyik sorból a másikba vezetés a kameraképek alapján történik. Ez a manőver nincs előre programozva, hanem a sor végének észlelésére (a sor végének érzékelésére) és a környezet 3D-s rekonstrukciójára támaszkodik. A felszerelt munkaeszköz típusától függően autonóm hátramenet is lehetséges.

Dedalo robot
A kamerákkal és LiDAR-ral felszerelt Dedalo nagyon szűk ültetvényű gyümölcsösökben is képes navigálni – fotó: https://www.fieldrobotics.it/

Az új Dedalo autonóm robot súlya kevesebb, mint 900 kg, így akár 1000 kilogrammos terhet is képes szállítani. (az olyan eszközökön kívül, mint a permetező vagy a mulcsozó, körte- vagy almásdobozokat is ) A hajtáslánc teljesen elektromos, 2 vagy 4 modul 6 kWh-s akkumulátorral, vagy hibrid üzemű 25 LE-s Honda benzinmotorral aggregáttal kombinálva. A 6 kWh-s akkumulátorral akár 9 óra használat is lehetséges, a maximális 6 km/h sebesség mellett. A robot akár 30%-os lejtőket is képes kezelni. A Dedalo-t különböző sortávolságú gyümölcsösökhöz és olyan növényekhez ajánlják, mint a dohány, illetve a sárgadinnye, de üvegházakban is alkalmazható. Jelenleg fejlesztés alatt áll az akkumulátor automatikus töltésére szolgáló dokkoló állomás. További jelenlegi fejlesztések közé tartozik az automatikus permetezőtartály-töltési lehetőség és az automatikus munkaeszközcsere-rendszer.