fbpx

A brazilok sem maradnak le a robotfejlesztésben

Írta: Farkas Imre - 2022 május 10.

A Solinftec, a mezőgazdasági digitalizáció globális vezető vállalata egy közös projekttel egy új, élvonalbeli AgTech roboteszköz fejlesztésével bővíti partnerségét észak-amerikai GROWMARK, Inc.-vel.

A több mint 15 éves tapasztalattal rendelkező Solinftec új robotja a legkorszerűbb technológiát képviseli, amelyet szántóföldi területek átvizsgálására és megfigyelésére fejlesztettek ki. Az új Solix robot, a Solinftec ALICE platformjához kapcsolódóan együtt működik a gépi műveletek összehangolásában. A komplex észlelési algoritmust alkalmazó, új szántóföldi roboteszköz nemcsak a növény egészségi állapotát, illetve tápanyag felvételét, a kártevőket és a gyomokat vizsgálja, hanem a teljes szántóföldi ökoszisztéma monitorozására, továbbá valós idejű adatszolgáltatásra is alkalmas. A fejlesztés célja, hogy a gazdálkodók új szintű tájékoztatást kapjanak a hozamok növelése, az inputok felhasználásának javítása és a környezeti hatások csökkentése érdekében. Az együttműködés keretében a robotot a teljes 2022-es szezonban tesztelik a GROWMARK, Inc. területein. A cél az, hogy a robot a 2023-as szezonra kereskedelmi forgalomba kerüljön.

robot
Idén már gyakorlatban észak-amerikai területeken teljesít a Solix szkenner robot – fotó: https://www.solinftec.com/en-us/

„A gazdálkodás jövőjét nézzük” – teszi hozzá Lance Ruppert, a GROWMARK agronómiai marketingtechnológiai igazgatója. „ Több mint 3 éve használjuk a Solinftec vezető mezőgazdasági technológiáit, és izgatottak vagyunk, hogy olyan projektben vehetünk részt partnerként, amely képes megváltoztatni a mezőgazdasági technológiát, az ipar és a környezet javára.”

 „Gyakorlati tapasztalatok megszerzése érdekében a robotunkat közvetlenül a szántóföldre visszük” – mondja Daniel Padrão, a Solinftec üzemeltetési igazgatója. „Ez az élvonalbeli technológia segíteni fog a mezőgazdasági megoldások fejlesztésében és a fenntartható termesztéstechnológiák támogatásában. Megtiszteltetés számunkra, hogy egy olyan progresszív partner, mint a GROWMARK, a robot első bevezetéssel segít tapasztalatokat gyűjteni és támogatja a gazdálkodókat abban, hogy megragadják a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket.”