fbpx

A következő lépés a ROBOTTI bevezetése Magyarországon, Romániában és Szerbiában

Írta: Farkas Imre - 2022 február 16.

A dán robot bevezetése, a közép- és kelet-európai országokban is egyre közelebb kerül.

Létrejött egy vadonatúj, innovatív cég, az evofarming KFT, melyet különböző magyarországi mezőgazdasági gépeket értékesítő és gyártó cégek tulajdonosainak, illetve vezetőinek egy csoportja hozott létre.

Az evofarming KFT a precíziós mezőgazdaság és a robotika piacát szolgálja majd ki Magyarországon, Romániában, illetve Szerbiában. Ezekben az országokban a fő hangsúlyt a mezőgazdasági- és zöldségtermesztők általi, valamint az agráregyetemeken történő ROBOTTI használatára helyezi. Az evofarming KFT kiváló szervizt és támogatást biztosít magas színvonalon.

A robotti vetésben
ROBOTTI repce vetése Norvégiában – fotó: AGROINTELLI

Az evofarming KFT-ről

Az evofarming KFT egyik tulajdonosa, Johann Ocken már több magyarországi mezőgazdasági gépforgalmazó cég tulajdonosa vagy vezetője. Annak érdekében, hogy a lehető legjobban követni tudja a modern mezőgazdaság trendjeit, mindenekelőtt szembe tudjon nézni a munkaerőhiány hatalmas problémájával, nemrégiben úgy döntött, hogy közelebbről megvizsgálja a precíziós gazdálkodás és a robotika innovatív témáit. 2022.01.01-én a román és szerb piacokkal jó kapcsolatokat ápoló partnereivel együtt megalapította az evofarming KFT-t. A hangsúlyt a mezőgazdaság új innovatív fejlesztéseire helyezi indító termékével a  ROBOTTIval, amellyel  követi az aktuális piaci trendeket is.

aláírás
Az evofarming KFT Ügyvezető igazgatója, Johann Ocken és az AGROINTELLI értékesítési vezetője, Anna Sprinzl a szerződés aláírásakor – fotó: AGROINTELLI

Johann Ocken kifejtette: „A magyar piacon már most is számos különböző típusú mezőgazdasági gépet kínálunk, és továbbra is figyelmet fordítunk a hagyományos mezőgazdasági gépek piacára. Mivel a robotika, mint új innovatív technológia, képzett személyzetet igényel, akik kizárólag erre a modern területre összpontosítanak, úgy döntöttünk, hogy létrehozzuk az evofarming KFT-t. Majd így folytatja: „A mezőgazdaság hagyományos területén szerzett tapasztalatainkat felhasználva kínáljuk ezt a robotot meglévő ügyfeleinknek: különböző méretű gazdálkodóknak, zöldségtermesztőknek és agrár egyetemeknek. Moduláris felépítésének köszönhetően a ROBOTTI határozottan a megfelelő termék e célcsoport számára, ezért fontos volt számunkra, hogy felvegyük a portfóliónkba.”

a Robotti Monosem vetőgéppelk
ROBOTTI kukorica vetése Németországban – fotó: AGROINTELLI

Végül hozzáteszi: „A mezőgazdasági termékek előállításával kapcsolatos követelmények a következő évtizedben jelentősen meg fognak változni. Ilyen például az éghajlatváltozás, a környezetvédelmi előírások, a fogyasztók biotermelés iránti igénye, a monoton munka elkerülése, a humánerőforrás hiánya stb. Néhány évvel ezelőtt az autóiparban olyan gyártási formát kezdtek fejleszteni, amely lehetővé tette, hogy robotok végezzék el az összes munkafolyamatot. Még ha ez 2022-ben utópisztikusnak is tűnik, a „kéz nélküli megoldás” útja a mezőgazdaságban már megkezdődött, és az elkövetkező években nagyon gyorsan fog fejlődni.”

Az AGROINTELLI-ről

Az AGROINTELLI egy 2015-ben alapított dán szántóföld-robotikai vállalat. A ROBOTTI a vállalat első terméke és a világ egyik legfejlettebb mezőgazdasági robotja. Dízelmotorral és szabványos hárompontos felfüggesztéssel rendelkezik, így a kereskedelemben kapható szokásos eszközökkel szerelhető fel, hogy a teljes szezon során különböző szántóföldi munkálatokat végezzen el. A ROBOTTI-nak két modellje „150D” és „LR” létezik. A ROBOTTI 150D TLT-vel és két motorral rendelkezik, amelyek közül az egyik csak a TLT-t hajtja. A ROBOTTI LR-t TLT kihajtás nélküli működésre tervezték, egy motorral és 300 literes üzemanyag tartállyal, valamint 1250 kg emelőképességgel rendelkezik.

A 2021-es év intenzív és sikeres volt a dán vállalat számára, a ROBOTTI nemzetközi terjeszkedésére összpontosítva. A teljes szezon alatti automatizált használatnak, mely  „a ROBOTTI fő jellemzője” , köszönhető túlnyomórészt az elért siker.