fbpx

Fastrac traktor átalakítás holland módra

Írta: Farkas Imre - 2022 május 15.

Többször számoltunk már be a népszerű be a brit JCB Fastrac traktor átalakított verzióiról. ezek sorát bővítve, most egy holland koncepciót mutatunk.

Korábban többször olvashattak már lapunkban és holnapunkon is a népszerű brit erőgép, a JCB Fastrac eszközhordozóvá való átalakításáról. Legutóbb pl. a  Knight Farm Equipment Fastrac 4220 alapú eszközhordozóját mutattuk be, korábban pedig azonos bázison a francia Villeton SAS készített többcélú erőgépet a brit gyorstraktorból. A sornak itt nincs vége, ugyan is egy holland cég szintén inspirációt látott a Fastracban.

A Herder One fantázia nevű eszközhordozó erőgépnek is szintén a Fastrac 4220 adja az alapját, de itt komolyabban hozzányúltak az eredeti traktorhoz, mint a franciák. A traktor eredeti CommandPlus fülkéje helyett egy tartóoszlopra szerelt hidraulikusan 180 fokban körbe forgatható és bármelyik pozícióban alkalmazható új kabint kapott a gép, amely kezelőszervekben sem egyezik meg a gyorstraktorban eredetileg alkalmazott berendezésekkel.

Herder One ágat vág
A fülke mindig a legideálisabb rálátást biztosító szögbe állítható be – fotó: https://herder.nl/

Míg az eredeti JCB Fastrac 4220-asban AGCO Power motor szolgáltatja a teljesítményt, itt ezt egy azonos erőtartalékú FPT motorra cserélték fel és egyben új motorháztetőt is kapott az eszközhordozót. Erőátvitel szempontjából maradt a fokozatmentes CVT váltó, viszont itt már nem csak előre-hátra, hanem oldalra is lehet munkagépeket csatlakoztatni. A Herder One-ban olyan hidraulikus egység be van építve, amely minden körülmények között tökéletes nyomást biztosít. A hidraulikus vezérlésű hűtő tartja az optimális üzemi hőmérsékletet.

Herder One a hóban
Szállítási pozícióban a Herder One – fotó: https://herder.nl/

Hogy semmit se bízzanak a véletlenre, úgy döntöttek, hogy olyan technológiát használnak, amely bevált. Ez a forradalmian új önjáró többcélú erőgép a fenntartható mezőgazdaság csúcstechnológiás rendszerű gépe lehet a gyártó szerint. Ezt a projekt részben az Európai Regionális Fejlesztési Alap hozzájárulásával valósult meg, az OPZuid innovációs program részeként.