fbpx

Vetőgép-diagnosztizálás és -leforgatás

Írta: Fodor Mihály - 2023 február 17. -Hirdetés

Nagyon fontos a növényállományunk robbanásszerű és egyenletes kelése. Ha nem egyenletes és egyöntetű a kelés, akkor a később kelő növények már kevesebb termést fognak hozni, hiszen a már kikelt, fejlettebb társai gyorsabban jutnak tápanyaghoz.

Természetesen ahhoz, hogy a vetésünk folyamatosan kiváló minőségű legyen, elengedhetetlen, hogy a vetőgép mindig kifogástalan állapotban álljon rendelkezésünkre. Ezt az állapotot úgy tudjuk fenntartani, hogy folyamatosan szemmel tartjuk a vetőgépünk működését és mindig felkészítjük a vetési szezonra. Másik fontos tevékenység a beállítás. Minden esetben követni kell a változó körülményeket és azokra gyors beállításokkal kell reagálni.  

vetőgép

Mint látjuk, ahhoz hogy pontos vetést tudjunk végrehajtani, elengedhetetlen, hogy kifogástalan műszaki állapotban legyen a vetőgépünk és mindig pontos beállításokkal dolgozzon. Az említett két feltétel megfelelésében kétféle szolgáltatással tudjuk támogatni a kimagasló minőségű vetést.

Az első a vetőgép-diagnosztika. A vákuumrendszerű vetőgépek nagy részét képesek vagyunk diagnosztizálni (a pontos kompatibilitáshoz kérje a gépüzemeltetési kollégák segítségét!). Ezt a folyamatot még a vetési szezon előtt, a vetésre való felkészítéskor kell elvégezni. Egy speciális leforgatópad segítségével minden vetőházat megvizsgálunk és megállapítjuk az esetleges hibákat. Determináljuk a vetőtárcsa kopottságát, a vetőház tömítetlenségi problémáit, a maglesodró elemek kopottságát és egyéb hajtási problémákat.

A másik lépés a beállítást támogatja, ez a leforgatási szolgáltatás. Ebben az esetben a kijavított és hibamentes vetőgépről kiválasztunk egy vetőházat és leforgatjuk a vetendő vetőmagfajtákra. Meg tudjuk mondani, hogy az adott vetőmagfajtát milyen vetőtárcsával és milyen sebességgel lehet a legpontosabban elvetni. Nagyon fontos, hogy különböző fajtákra különböző beállítással kell használni a vetőgépet. Minden fajtára, de akár fajtán belül változó alakú és ezermagtömegű vetőmagra más beállítással és más vetési sebességgel érhetjük el a legpontosabb vetést.

A fent említett két szolgáltatás nagymértékben hozzájárul a pontos vetéshez. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a vetőgép-diagnosztikai szolgáltatás használatával több mint 90%-kal nőtt a vetőgép műszaki biztonsága a vetési szezonban, illetve a leforgatással is több mint 90%-os vetésiminőség-javulást értünk el.

A vetés kiemeleten fontos művelet, éppen ezért a lehető legpontosabban kell azt végrehajtani. Kis segítséggel nagymértékű termésnövekedést érhetünk el, ami minden esetben bevételnövekedést eredményez.

Vegye igénybe szolgáltatásainkat és növelje bevételeit! Bármilyen kérdés esetén kérje a gépüzemeltetési kollégák segítségét, vagy látogasson el a www.pgr.hu honlapunkra!

Hodos Lajos
gépüzemeltetést támogató vezető