fbpx

KITE: precíziós gazdálkodás és gépüzemeltetés a fókuszban

Írta: GÉPmax-2022/IV. lapszám cikke - 2022 július 22.

Bemutató Dalmandon

Május végén Dalmandra látogattunk a KITE Zrt. hagyományos nyári rendezvényének második helyszínére. Az impozáns látogatottság mellett megtartott eseményen a megszokott tartalom – például a repce- és kalászos-fajtasorok megtekintése – kiegészült a precíziós gazdálkodási megoldások bemutatásával is.

KITE bemutató

MEGJELENTEK A JÖVŐBEMUTATÓ ESZKÖZÖK

A rendezvényt Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója nyitotta meg. Először az egész európai mezőgazdaságot foglalkoztató Európai Zöld Megállapodásról, annak az agráriumra gyakorolt hatásáról tartott előadást. Kiemelte, ha a termésnövelő anyagok és a növényvédő szerek felhasználását csökkentenünk kell, akkor meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyek hozzásegítenek bennünket, hogy ezek között a körülmények között is sikeres és hasonló hozamokat ígérő növénytermesztést végezzünk. Meg kell tanulni alkalmazni azokat a technológiai elemeket és termékeket, melyek ma a termelésben még nincsenek a középpontban, de fejlesztésük elindult, töretlen, és a nagyobb mezőgazdasági termékgyártók már beillesztették azokat a jövőképükbe. A növényvédelmi technológia mind a műszaki elemek, mind pedig az inputanyagok odalán tartalmaz már olyan termékeket, melyek nem a kémiai, hanem a biológiai vagy a mechanikai védelem módszertanát alkalmazzák.

Napvilágot látott már annak a kijuttatóeszköznek a prototípusa is, mely egy időben felvételezi a kár- vagy kórokozót, és juttatja ki a növényvédő szert kizárólag a fertőzött területre, Ezzel jelentősen csökkenti a felhasznált anyagmennyiséget, vagyis valós idejű beavatkozást tesz lehetővé. Mindezek mellett a precíziós gazdálkodás is szolgálja az uniós elvek megvalósulását. A szükséges és elégséges elv, valamint a növényvédő szerek és műtrágyák differenciált kijuttatása szintén a felhasznált inputanyagot csökkenti.

KITÁP – EGY PÉLDA EREJE

Mészáros Gábor rendszerfejlesztési igazgató a KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási Rendszerének releváns részeit mutatta be. A PGR PrecZone felületén jelenleg 16 alkalmazás és 3 ingyenes mobilapplikáció érhető el a felhasználók számára. A rendszer egységes adatbázisokon alapul, ahol a tervezéstől a végrehajtásig a termelő minden pontba betekinthet és döntéseket hozhat. A rendezvényen egy gyakorlati példán keresztül nézhették végig az egybegyűltek, hogyan zajlik a termőképesség alapján történő technológiai tervezés folyamata. A KITE saját fejlesztésű tápanyagtervező szoftvere és kijuttatástervezője KITÁP névre hallgat. Eddig ezt a két alkalmazást csak a szaktanácsadók használhatták, de a rendezvényen került bejelentésre, hogy 2022. május 26-tól a PGR felhasználók is birtokba vehetik, és teljes körűen használhatják.

A tervezési feladatok után a technológia nyomon követése kulcskérdés, erre kiváló megoldás a John Deere műveleti központja, a növény egészségügyi állapotát és változásait mutató PrecSat Extra, a meteorológiai adatokat megjelenítő PrecMet és a Növényvédelmi előrejelző alkalmazás.

VAN VÁLASZ A KÉRDÉSEKRE

A szántóföldi bemutatón kiemelt figyelmet kapott, hogy a mezőgazdasági termelés digitális átállása pályázatban a KITE Zrt. hogyan tudja segíteni a termelőket a pályázat sikeres megvalósításában. A kiírás szerint ugyanis a gépbeszerzések mellett kötelező elemként szolgáltatásokat kell igénybe venni. Kecskés Zsolt, a Kiemelt Szolgáltatási Igazgatóság vezetője, valamint Hodos Lajos gépüzemeltetést támogató vezető fogalmazta meg a válaszokat a sokakban felmerült kérdésekre. Például arra, milyen szolgáltatásokat tartalmaz a PGR Partner Profit Programja, és a digitális, térinformatikai terheket, valamint a gépüzemeltetés felmerülő problémáit hogyan, milyen módon tudja csökkenteni a KITE Zrt.

A kijuttatástechnika legújabb megoldásai is segítenek az eredményes beavatkozásokban. Erre a dróntechnológia legújabb megoldásait használták a bemutatón. Nagy Gábor termékmenedzser a DJI Phantom P4 Multispectral névre hallgató felvételező és az Agras T30-as kijuttató drónját mutatta be a nagyközönségnek. A vízpótlásra több lehetőség létezik, ezek közül Balogh József termékmenedzser a KITE csévélődobos rendszerének ismérveit és lehetséges megvalósítási módjait, valamint üzemeltetésének összefüggéseit mutatta be.

Balogh József termékmenedzser a KITE csévélődobos rendszerét mutatta be
Balogh József termékmenedzser a KITE csévélődobos rendszerét mutatta be

GÉPÜZEMELTETÉS-TÁMOGATÁS

A bemutatón elhangzott, hogy a szántóföldön használt gépek tudásának közel 20%-át használjuk ki. Ez nagyban rányomja a bélyegét arra, milyen hatékonysággal termelünk. A gépüzemeltetési bemutatón először két traktort hasonlítottak össze. Az egyik a géptelepi átadáskor felszerelt és beállított állapotban volt, a másikat pedig könnyű talajmunkára optimalizálták. Ha ugyanazt a munkát végzi a két gép, a talajmunkára jól beállított traktor 6 literrel fogyaszt kevesebbet, nem beszélve a helytelen beállításból adódó taposási kárról, amelynek hatása több évig is érezhető. A rosszul beállított gép egy 6 méteres munkagéppel 1 ha-ból több mint 2000 négyzetméternyi területet tapos meg. Az itt kelő növények akár 30-40%-kal is kevesebbet teremnek, a jelenlegi terményárak mellett ez akár milliós nagyságrendű veszteséget okozhat.

Ugyanolyan fontos, hogy odafigyeljünk a munkagépek beállítására, mint az erőgépekére. Mindig felkészített munkagéppel dolgozzunk, megelőző, proaktív karbantartási technológiát használjunk, ne meghibásodáson alapuló reaktívat. A vetés az egyik legfontosabb művelet, a vetőgép helyes beállítása ezért elengedhetetlen. Egy speciális mérőberendezés segítségével meg tudjuk határozni, hogy milyen sebességgel, milyen vákuumértékkel és melyik vetőtárcsával tudjuk a legpontosabban kivetni az adott vetőmagot.

A betakarítás a lezárása egy termelési ciklusnak, és megmutatja, hogy milyen eredménnyel végeztük el a munkát. Kiemelt fontosságú a hozamtérkép-készítés, mert egy jó hozamtérkép nagyon sok információt szolgáltat számunkra. Ennek alapja, hogy mindig jól legyen bekalibrálva a hozammérő, ellenkező esetben hibás eredményt kapunk. A kombájnok teljesítményének optimalizálásához egy speciális veszteségelemző berendezést használunk, amely segítségével csökkenthetjük a veszteséget és optimalizáljuk a kombájn teljesítményét. A gépekben használt telematikai rendszerek segítségével minden egyes beavatkozás azonnal kimutatható.

Összeállította: Fodor Mihály