fbpx

A Zetor egyszerű, megbízható – évtizedekre is kiváló választás

Írta: GÉPmax-2023/VI. lapszám cikke - 2023 november 28.

A Schäffer család mindig az egyszerű, megbízható traktorokat kereste. Egy szakkiállításról hazautazva elmentek egy Zetor kereskedés előtt. Betértek, és kiderült, hogy az udvaron sorakozó erőgépek azonnal elvihetők, nem kell megrendelni. Vásároltak is egyet – és mi lenne beszédesebb, mint az, hogy az azóta eltelt évtized alatt még további hármat.

MÁSODÁLLÁSNAK INDULT, MA 300 HEKTÁRON GAZDÁLKODNAK

A csákvári Schäffer Ferenc évtizedeken át dolgozott erdészként a helyi erdőgazdaságban. Nemrégiben azonban egy egészen más tevékenységük miatt látogattam el hozzájuk – azért, hogy a szántóföldi növénytermesztéshez használt Zetor traktorokról beszélgessek Ferenccel és fiával, Balázzsal. De vajon mikor történt ez a nagy változás a munkája vonatkozásában? – kérdeztem csákvári házukban először az édesapát.

Schäffer Ferenc és fia, Balázs
Schäffer Ferenc és fia, Balázs

– Az erdész szakmával nem hagytam fel egészen a nyugdíjba vonulásomig, a mezőgazdasági munkát bérkiegészítésnek szántam. A 80-as években kezdtem mellékállásban sertéshízlalással foglalkozni, majd kárpótlás keretében 34 hektár területet vásároltam, amit MTZ traktorral műveltem, és szükséges munkaeszközöket is megvásároltam. A birtokméretet a lehetőségeimhez képest növeltem, és most 300 hektár, jellemzően lösz alapkőzeten lévő csonka erdőtalajokon gazdálkodunk. Itt a csapadék meghatározó tényező, ezért kukoricát csak minimális területen termesztünk. Legnagyobb részben gabonát, de aprómagot is termelünk. Emellett még 30 hektárnyi erdőben gazdálkodunk.

2000-ben vásároltunk Vértesbogláron egy régi épületet, amit magtárrá alakítottunk. Itt tisztítóberendezésünk is van triőrrel, fajsúlyszeparátorral ellátva, így akár vetőmagminőséget is előállíthatunk.

Balázs erdész és vadgazda-mérnök végzettségű. A csákvári Vérteserdő Zrt.-nél dolgozott, viszont három éve már főállásban van a családi gazdaságban.

EGYSZERŰ, MÉGIS NAGYSZERŰ TRAKTOROK

– Említette, hogy MTZ traktorral kezdte a gazdálkodást. Azt mikor cserélték nagyobbra?

– A birtokméretünk növekedésének köszönhetően, 2000-ben váltottunk nagyobbra, amikor is egy nyugati márkájú traktort vásároltunk. Akkor azért tettük le amellett a voksunkat, mert abban az időben még kevés volt a közép-európai kínálatban 100 lóerő feletti traktor – azok is nagyon kezdetleges fejlesztésűek. Azt a traktorunkat 16 éven át használtuk. Megbízható és kényelmes volt, viszont alkatrészellátási problémákkal küzdöttünk, amelyek ráadásul elég drágák is voltak.

– Mikor vásárolták az első Zetor erőgépüket, illetve akkor mi alapján döntöttek mellette?

– A következő traktorvásárlásnál már a cseh gyártóra esett a választásunk. 2012-ben vásároltunk egy 90-es PROXIMA Zetort. Az akkori döntésünk oka többtényezős. Gyermekkoromról úgy emlékszem, hogy a Zetor megbízható traktor, és azóta már jól kiforrott márka. A Zetor vételára lényegesen alacsonyabb a nyugati társaiknál. Továbbá megnyugtató, már csak az alkatrészellátás tekintetében is, hogy a gyár viszonylag közel található, így nem kell többezer kilométerről utaztatni az alkatrészt – ennek előnye bebizonyosodott a covid idején.

Arról nem is beszélve, hogy nem kellett megrendelni, előre kifizetni, és várni a traktor átvételére. Elmentünk a Zetor-West Hungary Kft.-hez, melynek udvarán sorakoztak a megvásárolható Zetorok, és ott helyben megegyeztünk. És az évek során bebizonyosodott, hogy a Zetor tökéletes választás volt.

– Ez a legelső Zetor traktoruk még megvan?

– Két évvel ezelőtt eladtuk, de már megbántuk, használhattuk volna még sokáig. A 10 év alatt 5000 üzemórát dolgozott, mindenféle meghibásodás nélkül. Kényelmes, csendes, légkondicionáló berendezéssel felszerelt, rendkívül megbízható traktor – olajcsere, kötelező szerviz, mást nem is kellett költeni rá.

– A PROXIMA-t követte az évek során még három Zetor. Már csak ez is beszédes…

– Az egyes típusok természetesen különbözőek teljesítményben és más vonatkozások tekintetében, de alapvetően nagyon hasonló műszaki megoldások találhatók rajtuk – egyszerű, mégis nagyszerű traktorok. A következő traktorberuházásoknál már nem is gondolkodtunk más márkában: így 2013-ban vásároltunk egy FORTERRA HSX-140est, 2017-ben egy CRYSTAL 160-ast és 2021-ben cseréltük le az első Zetort a PROXIMA GP 100-ra.

Zetor fülke
A Zetor törekedett a traktor egyszerűségére

MEGBÍZHATÓ, KÉNYELMES, KIVÁLÓAN ALKALMAZKODIKA KÜLÖNFÉLE MUNKÁHOZ

– A legújabb traktorról szeretném egy kicsit bővebben kérdezni önöket – azt milyen munkákra használják?

– Főként könnyebb feladatokhoz használjuk, például vetésre, permetezésre, szállításra, kultivátorozásra, esetleg néha hengerezésre.

– A motor és az erőátviteli rendszer megfelelően összehangolt?

– A PROXIMA GP-t a Zetor saját fejlesztésű 16 szelepes, 96 lóerős üzemanyag-takarékos, és igen megbízható, jól kiforrott motorral szerelik. A motor és az erőátviteli rendszer tökéletesen összehangolt, így a PROXIMA a különféle munkahelyzetben képes az elvárt teljesítmény leadására.

A PROXIMA háromféle váltóval választható, a miénk a GP típus, ami szintén a Zetor saját fejlesztése. A GP sebességfokozatainak száma 16+16, kétfokozatú nyomatékmódosítóval kiegészítve. Egy 40 km/h-ás sebességváltó, de nekünk tökéletesen elegendő, ugyanis a legmesszebb lévő táblánk is csupán néhány km-re található a telephelyünktől.

– A traktor egyszerűsége és kényelme mennyire egészítik ki egymást?

– A Zetor ugyan törekedett a traktor egyszerűségére, azonban ez egyáltalán nem ment a kényelem rovására. A tágas vezetőfülke igen komfortos, minden irányba jó kilátást biztosít, a vezető rálátása zavartalan a munkaeszközökre. A kezelőszervek elrendezése jó, kényelmesen elérhetők, ergonomikus kialakításúak. A műszerfal áttekinthető, logikus elrendezésű, minden fontos információ egymás közelében jelenik meg. A vezetőülés kényelmes, még egy egésznapos munka során is. Sőt, az utasülésen tartózkodónak sincs e tekintetben panaszra oka.

EGYSZERŰ KARBANTARTÁS, GAZDASÁGOS ÜZEMELTETÉS

– Mennyire karbantartásigényes a PROXIMA, és általában a Zetor?

– A PROXIMA karbantartása nagyon egyszerű, aki már „látott traktort”, az játszi könnyedséggel képes elvégezni. A napi karbantartás néhány percet vesz csupán igénybe. Idetartozik a zsírozás és a szűrők kifúvatása. Ezeket érdemes minden műszak előtt elvégezni, hosszú távon ugyanis meghálálja a traktor. A gépkönyve szerint a motorolaj 300 üzemóránként cserélendő, de ezt a feladatot mi azért néhány tíz órával hamarabb elvégezzük. A levegő- és hidraulikaszűrőt 500 üzemóránként, a nagyszervizt pedig 1000 üzemóránként kell elvégezni.

Nagyon tetszik, hogy minden nagyon jól hozzáférhető helyen található. És ami nagyon fontos, hogy nemcsak a különféle szűrők, de általánosságban az eredeti Zetor-alkatrészek kiváló minőségűek, mégis elfogadható áron érhetők el. Ez is – és persze az, hogy alig hibásodnak meg – hozzájárul a Zetorok gazdaságosüzemeltetéshez.

Zetor
Főként könnyebb feladatokhoz használják

NAGYON ÖRÜLÜNK, HOGY A ZETORRA ESETT A VÁLASZTÁSUNK

– Melyik forgalmazótól vásárolták a traktorokat?

– A komáromi Zetor-West Hungary Kft.-től, akiket bátran ajánlok a gazdatársaimnak. A cég kiváló szakemberekkel büszkélkedhet, akik segítőskészek, rugalmasok, hétvégén is felveszik a telefont. Nagyon örülünk, hogy annak idején megvásároltuk az első Zetor traktorunkat. Ami erőgép tekintetében számunkra elvárás, hogy a különféle munkaműveletet a lehető legkisebb költséggel és maximális biztonsággal végezze, annak a cseh márka modelljei tökéletesen megfelelnek. A környékben mi vásároltunk először új Zetort, azóta viszont már legalább 4-5 gazdálkodó döntött hozzánk hasonlóan. Bízunk benne, hogy a gyártó továbbra is törekszik a megbízhatóság mellett az egyszerűségre. Úgy gondoljuk, hogy az olyan árérzékeny időszakok miatt, mint amilyen a jelenlegi is, mind többen választják a Zetort.

Csomor Zsolt