fbpx

Intelligens munkalámpa mezőgazdasági gépekre

Írta: Farkas Imre - 2023 november 28.

A nehézgépjármű és mezőgazdasági gépipari ágazatának egyértelmű követelménye volt: „Intelligens világítást akarunk járműveinkhez. Egyszerűnek kell lennie és változtatható világítás zónával kell rendelkeznie. Olyan világítási rendszert igényeltek, amely maga is képes legyen felismerni a veszélyes, zavaró vagy kockázatos helyzeteket, és azokra képes legyen reagálni. Lehetővé kellett tenni a fényerő manuális vagy automatikus beállítását, és meg kellett őrizni a személyre szabott beállításokat. Ráadásul megbízhatónak kell lennie, és meg kell akadályoznia a lopást.

Ez több fronton is komoly kihívás volt a világításrendszereket fejlesztő, illetve gyártó TYRI számára, amely Christian Wadell kutatási és fejlesztési részleg vezetőjét bízta meg a vállalat azzal, hogy megvalósítsa az ágazat igényeit. Mára, jelentős fejlesztés és tesztelés után, már elérhetőek a termékek és szolgáltatások, amelyek megfelelnek a piac igényeinek.

INTELLi light

„Sok más iparághoz hasonlóan nekünk is a saját fejlesztésű hardverünkön túl kellett gondolkodnunk; nem csak a hardvert kell fejleszteni ahhoz, hogy megbirkózzunk a holnap kihívásaival. A lámpákat magában foglaló rendszert kellett alkotni, amely képes intelligens világítás létrehozására. Mivel ez jelenleg nem áll rendelkezésre, a TYRI tapasztalatait és műszaki ismereteit felhasználva létrehozta saját egyedi rendszerét. Egész egyszerűen a semmiből kellett kifejlesztenünk saját szoftverünket, hogy általános kommunikációs platformot kapjunk a világításunkhoz. A járműkezelők mostantól könnyedén zónázhatják és rendezhetik át a jármű körüli világítást egy alkalmazás segítségével. Ezenkívül a rendszerben olyan érzékelőket is beállíthat, amelyek lehetővé teszik a világítás automatikus működését külső helyzetek, például szembejövő járművek vagy környezeti világítás alapján” – mondja Christian.

Az INTELLi light alapja, hogy az összes lámpát egy zárt hálózatban Bluetooth-on keresztül csatlakoztathatja. Ez azt jelenti, hogy további kábelek nélkül is megkapja az összes funkciót, ami biztosítja a könnyű telepítést, még meglévő járművek esetén is. Az új gépkialakítás érdekében az INTELLi light lehetővé teszi a jármű elektromos rendszerének jelentős egyszerűsítését.

Egyedi beállítás akár telefonról

A lámpák össze vannak kötve, és egy alkalmazásban vannak regisztrálva, amely letölthető iOS (iPhone) vagy Android rendszerű készülékekre. Ezután minden világítás kezelhető az alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás lehetővé teszi a lámpák zónázását, átrendezését és leválasztását a munkahelyzettől függően, és minden információ és beállítás mentésre kerül a felhasználó számára. Ha egy járműnek több kezelője van, a világítás a bejelentkező személyhez igazodik, ami azt jelenti, hogy minden kezelő számára mindig a megfelelő beállítások vannak.

„Az INTELLI light a teljes munkakörnyezetet javítja a kezelők számára. A felhasználó személyre szabott világítást kap, amely minden egyedi helyzetnek megfelelően működik. Ezenkívül egyszerűen tompíthatja a világítást, és beállíthatja a színhőmérsékletet a meleg sárga fénytől a hideg kék fényig. Ha úgy dönt, hogy érzékelőket integrál a rendszerbe, maga a világítás növeli a kényelmet, mivel biztosítja, hogy a lámpák a kívánt műveleteket hajtsák végre a különböző helyzetekben. Például a fény tompításával, amikor a jármű saját világítása elvakítja a kezelőt, vagy úgy állítja be a fényérzékelőt, hogy a jármű saját lámpáit tompítsa, amikor elhalad egy másik járművel vagy a szembejövő jármű lámpáival. Az On/Off funkcióval ellátott rádióvezérlésű rendszer a lámpák távolról történő be- és kikapcsolását is lehetővé teszi a nagyobb biztonság érdekében.”

Vezeték nélkül

Mivel az INTELLi light minden egyes lámpája egy vezeték nélküli mesh hálózatban van összekapcsolva, lehetséges, hogy minden jel egy egyedi fényhez továbbítódjon az összes lámpán. Ez rendkívül megbízhatóvá teszi a rendszert, és ha az egyik lámpa meghibásodik, a rendszer nem zavarja meg. De az egyedi lámpának aktívnak kell lennie a rendszerben, hogy működjön. Egy lopásgátló funkció is aktiválható, amely megakadályozza, hogy a lámpa a rendszeren kívül is üzemeljen, így az ellopott lámpa teljesen használhatatlanná válik.

Forrás: https://tyrilights.com/