fbpx

Agritechnica 2023: az inspiráló innovációk erőműve

Írta: Fodor Mihály - 2023 november 26.

A világ vezető mezőgazdasági gépipari szakvására, az Agritechnica – amelyet 2023. november 12. és 18. között rendeztek meg a németországi Hannoverben, rekordszámú, 149 országból érkező 470 000 látogatóval büszkélkedve ért véget. A teltházas kiállítási területen 24 csarnokban 52 országból 2812 kiállító mutatta be innovációit, termékeit és szolgáltatásait.

Az Agritechnica szervezője, a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) a „Zöld termelékenység” vezérmotívumot választotta a nemzetközi mezőgazdasági gépipar globális bemutatója számára. Az Agritechnica szakmai programjának részeként több mint 300 szakmai rendezvényen mintegy 400 szakértő adott választ a jövő számos kérdésére, nagy nemzetközi színpadra állítva a termelékenység és az erőforrás-kímélés témáját.

Agritechnica
Az Agritechnica kiállítás a növénytermesztéshez szükséges mezőgazdasági gépek és szolgáltatások teljes palettáját bemutatja

Részletek:

  • Az Agritechnica 2023 egyedülálló vonzereje 149 országból összesen 470 000 látogatót vonzott. Mintegy kétharmaduk Németországból érkezett. A nemzetközi látogatók 84 százaléka Európából, 16 százaléka pedig Európán kívülről érkezett, különösen Közép- és Dél-Amerikából. A növekvő nemzetközi részvétel tendenciája mind a kiállítók, mind a látogatók körében megerősítést nyert. A Franciaországból és Lengyelországból érkező gazdák számára a vásár keddi napján tartott nemzetközi gazdanap volt a csúcspont.  Az ezen országokból érkező látogatók ingyenes belépést és személyre szabott, anyanyelvükön tartott szakmai programot élvezhettek, amely jelentős számú francia és lengyel szakmai résztvevőt vonzott.
  • A számos díjnyertes innovációval és koncepcióval az Agritechnica 2023 fontos piaci iránymutatóként szolgált a termékbevezetések és az újonnan elérhető megoldások tekintetében. Az „Agritechnica Innovation Award díjra 251 terméket regisztráltak, míg a „DLG-Agrifuture Concept Winner 2023” díjban a vizionárius koncepciók emelkedtek ki. A „Systems & Components Trophy” díjjal pedig a beszállítói iparág bizonyította, hogy a mezőgazdasági gépipar innovációs hajtóereje.
  • A fiatal mezőgazdasági szakembereknek szóló program népszerű volt a fiatalabb látogatói szegmens körében mind a vásár csütörtöki napján megrendezett Fiatal Gazdák Napjával, mind a „Campus & Career” területtel, ahol a DLG és partnerei átfogó információs és tanácsadási programot mutattak be a szakmai karrier minden aspektusával kapcsolatban. Mivel számos mezőgazdasági vállalkozás jelenleg a gazdaságok átadásának folyamatában van, a potenciális fiatal vállalkozók igyekeznek az optimális befektetési döntéseket meghozni.
  • Az „Intelligens gazdálkodás” című DLG Spotlight az automatizálás és az összekapcsolhatóság jelenlegi helyzetét mutatta be a mezőgazdaságban. A kiállítók bemutatták a nagyobb hatékonyságot és fenntarthatóságot szolgáló digitális intelligens gazdálkodási megoldásaikat, amelyek a sajtó érdeklődését is felkeltették.
  • A mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykedő cégalapítók számára szervezett „agrifood start-ups” rendezvény a világ minden tájáról érkező kreatív vállalkozókat és befektetőket hozott össze, ösztönözve a technikai fejlődést.
  • Az első alkalommal megrendezett „Drive Experience” a helyszínen kialakított tesztpályán lehetőséget kínált az alternatív energiarendszerekkel felszerelt traktorok kipróbálására.
  • A „Házon belüli gazdálkodás” című DLG spot bemutatkozása nem csak számos gazdálkodót vonzott, akik a gazdálkodás új ágait, köztük új, önálló élelmiszer-rendszereket fedeztek fel, hanem a televízió és a média figyelmét is felkeltette.
  • A Systems & Components ideálisan kiegészítette a világ vezető mezőgazdasági gépipari szakvásárát, mint technikai reflektorfényt, iparági találkozót és B2B platformot a beszállítói ipar számára. A „Systems & Components Trophy – Engineers’ Choice” elnevezésű innovációs díjátadó program a mezőgazdasági gépek és a kapcsolódó ágazatok alkatrészeinek legújabb fejlesztéseit és újításait mutatta be.

„A világ vezető mezőgazdasági gépipari szakvásáraként az Agritechnica 2023 bebizonyította, hogy az iparág mennyire innovatív. Négy év után a kiállítók végre ismét itt, Hannoverben mutathatták be a világnak gazdag innovációikat” – mondta Timo Zipf, az Agritechnica projektvezetője. „Mindenki nagyra értékelte a személyes megbeszélések, eszmecserék és kapcsolatépítési lehetőségeket, valamint az új üzleti kapcsolatok kialakítását” – tette hozzá Zipf.

Agritechnica
A világ vezető mezőgazdasági gépipari szakvásáraként az Agritechnica 2023 bebizonyította, hogy az iparág mennyire innovatív.

„A nemzetközi mezőgazdasági gépipar szíve az Agritechnica ritmusára dobog” – hangsúlyozta Tobias Eichberg, a DLG Service GmbH ügyvezető igazgatója – „és a 2023 megmutatta a gyártóknak, hogy milyen ideális pulzusszámmal, két év alatt kínálják fel fejlesztéseiket a piacnak”.

„A személyes kapcsolatépítés és a kapcsolattartás az Agritechnica kiállításon minden egyes látogató számára felbecsülhetetlen értékű” – mondta Freya von Czettritz, a DLG Holding GmbH vezérigazgatója.

„Az olyan díjakkal, mint a ‘Woman in Ag’ és a ‘DLG Agri Influencer Award’, nemcsak a gazdák széles körének munkáját ismerjük el, hanem támogatjuk őket hálózatuk bővítésében is. Az első alkalommal megrendezett Dealers Lunch is összehozta a nemzetközi mezőgazdasági gépkereskedelem legjobb eladóit és fiatal szakembereit’ – tette hozzá von Czettritz.

A következő Agritechnica 2025. november 9. és 15. között kerül megrendezésre.

Az Agritechnica kiállítás a növénytermesztéshez szükséges mezőgazdasági gépek és szolgáltatások teljes palettáját bemutatja, a traktoroktól, a talajművelési és vetési megoldásoktól kezdve a növényvédelmi permetezőgépeken át a kombájnokig, lefedve az autonóm és automatizált rendszereket is, mint például a szántóföldi drónok és robotok.

Combine Power
A kiállítók bemutatták a nagyobb hatékonyságot és fenntarthatóságot szolgáló digitális intelligens gazdálkodási megoldásaikat, amelyek a sajtó érdeklődését is felkeltették

Kiállítói hangok

„Úgy éreztük, hogy a vásár zsongott. Nagyszerű volt a hangulat. Éreztük, hogy négy év után mindenki őszintén örült annak, hogy kiállítóként ismét közvetlen kapcsolatba került velünk. Az Agritechnica a világ legjelentősebb mezőgazdasági gépipari szakvására.”

Dr. Benjamin Schutte, a Claas közép-európai régió, értékesítés és szerviz vezető alelnöke.

„Megalapozott döntés volt, hogy a szakvásárt a ‘Zöld termelékenység’ mint fő téma jegyében rendeztük meg. Büszkék vagyunk az elnyert díjakra, mind az alternatív hajtástechnológiákért, mind a CR kombájnunkért. A vásár minden napján kiváló volt a látogatottság. Az Agritechnica globális jelentőségét az is tükrözte, hogy nagyszámú nemzetközi vendéget fogadtunk a standunkon. A vásár teljes sikert aratott.”

Steven van Kooten Niekerk, a New Holland Benelux és Németország klaszterigazgatója, a CNH Industrial Deutschland ügyvezető igazgatója.

„Rekordszámú látogatót regisztrálhattunk a standunkon. A „Zöld termelékenység” fő témája nem is fejezhette volna ki jobban a mezőgazdaság jelenlegi helyzetét és kihívásait. Fontos, hogy az iparág kétévente találkozik az Agritechnica kiállításon.”

Michael Horsch, a Horsch Machinery ügyvezető igazgatója

„Ez a vásár nemcsak a traktorok és mezőgazdasági gépek vezető kiállítása, hanem a termelési rendszerek, interfészek és digitális megoldások átfogó áttekintése is megkülönbözteti. A hangulat nagyon jó, és különösen örültünk a világ minden tájáról érkező szakmai látogatók magas számának. Az Agritechnica 2023 jó befektetés a 2024-es évre való felkészüléshez.”

Andreas Jess, R2 marketingigazgató, John Deere Walldorf

„Az Agritechnica 2023 messze felülmúlta várakozásainkat. Nagyon elégedettek vagyunk a látogatók magas számával és minőségével egyaránt. A vásár minden mezőgazdasági célcsoportnak megfelelő termék- és szolgáltatáskínálatot kínál. Ilyen formában és méretben nincs hasonló vásár.”

Anthony van der Ley, a Lemken Group ügyvezető igazgatója/vezérigazgatója.

„Az automatizálás, a fenntarthatóság, a hatékonyság és az összekapcsolhatóság voltak számunkra a vásár fő témái. Az Agritechnica a világ vezető mezőgazdasági gépipari szakvására. Az itt bemutatott nemzetközi hangulat és innovációs erő felülmúlhatatlan.”

Andreas Kaczmarczyk, a Kubota európai traktorüzletág marketing alelnöke

„Az Agritechnica a kiállított gépek és alkatrészek kiemelkedő választékát kínálta. A Systems & Components terület is lenyűgözött, mint technológiai hotspot. A kezdetektől fogva részt veszünk, és profitálunk ennek a B2B platformnak a nagy nemzetközi jelentőségéből.”

Massimiliano Franz, csoportos kommunikációs igazgató, Carraro Group

„A Systems & Components Trophy a világ legnagyobb mezőgazdasági szakvásárával együtt lehetőséget nyújtott a Bondioli & Pavesi számára, hogy bemutassa kutatási és fejlesztési munkánkat a világnak. A DLG első osztályú platformot teremtett a mezőgazdasági technológia sikeres jövőjéhez hozzájáruló rendszerek elismerésére. Ez elősegíti a modern, hatékony és ökológiailag fenntartható mezőgazdaságot.”

Claudio Bondioli, a Bondioli & Pavesi ügyvezető igazgatója

„Nagyon örülünk a standunkhoz érkező látogatók számának. Számunkra, mint rendszerszolgáltató számára még fontosabb volt, hogy sokan látogattak el hozzánk ügyfeleink, az OEM-ek, és magas színvonalú megbeszéléseket folytattunk a számunkra releváns iparágak technológiai, értékesítési és beszerzési képviselőivel. Mindent egybevetve, ezért nagyszerű az Agritechnica és Systems & Components 2023.”

Alex Eisner, a ZF Off-Highway Systems termékkommunikációs vezetője

„A jövő találkozik a való világgal az Inhouse Farming Feed & Food Show-n! Az új ötleteket a gazdálkodókkal való közvetlen eszmecserében ‘validálják’ és javítják. Mi mást is kívánhatna az ember?”

Christine Marie von der Ohe, Global Peergroup Manager AgTech, Festo

„Az egész világon az Agritechnica az a vásár, amelyen részt kell venni. Most állítottunk itt ki először, és nagyon jó volt. A látogatók száma kiváló volt, és a csapat támogatása a vásár előtt és alatt rendkívül hasznos volt. Büszkék vagyunk arra, hogy az agroélelmiszeripari startupok részeként itt lehetünk, és már alig várom a következő alkalmat.”

Megan Madden, társtulajdonos, combinesettings.com