fbpx

A Hattat traktorújdonságai az Agritechnicán

Írta: Farkas Imre - 2023 november 25.

A török erőgépgyártó a Stage V-ös emissziós normákat teljesítő, megújított kínálattal várta partnereit az Agritechnicán, de azoknak is ajánlottak alternatívát, akik a klasszikus megjelenés hívei.

A nálunk is jól ismert Hattat megújult traktorkínálatot vonultatott fel az idei hannoveri kiállításon. Az Orchard, Compact, Field és Classic sorozatok közül a két utóbbi lehet igazán érdekes. A Field T-sorozat egy hat tagból álló széria 68-122 LE között. A traktorcsalád négy alsó tagját 2,8 literes, míg a két felső 113, illetve 122 lóerős modellt 3,6 literes Stage V. emissziós besorolású, négy hengeres FPT dízelmotorok hajtják.

A Field T4000 sorozat legnagyobb tagja a hannoveri kiállításon Hattat Field T4125 traktor
A Field T4000 sorozat legnagyobb tagja a hannoveri kiállításon

A nyomatékátvitelről a két legkisebb modellben 12/12 míg a többi típusban 24/24 fokozatot biztosító, szinkronizált sebességváltó gondoskodik. A két legfelső 113, illetve 122 LE teljesítményű változatban már elektronikus kapcsolású irányváltó és kettő terhelés alatt kapcsolható tartomány (Power Shift) is rendelkezésre áll. Minden modell 40 km/h maximális sebességű. A Field T-szériánál az ergonómia fontos szempont volt a fejlesztésnél, megpróbáltak az adott kereteken belül mindent megtenni annak érdekében, hogy az alapvető kényelmi és munkabiztonsági igényeket maximálisan kielégítse a könnyű univerzális széria.

Hattat Field T4125 traktor
Az új motorháztetőt teljes egészében a Calligrapher Engineers tervezte

A fülkében állítható kormányoszlop, digitális műszerfal, elektronikus hidraulika szabályozás és működtetés, elektronikus gázszabályozás, elektronikus TLT, mellső hajtás, illetve differenciálzár kapcsolás áll rendelkezésre, sőt egyetlen gombbal aktiválható a részecskeszűrő tisztítása is. A T-sorozat alkatrészeit, beleértve a hidraulikát, a sebességváltókat, a mellső és hátsó tengelyeket, a fülkét, illetve a kormánykereket, a Hattat Group leányvállalata, a Hema házon belül gyártja.

Az új motorháztetőt teljes egészében a Calligrapher Engineers tervezte, fejlett led-„szemöldökkel” és lencsés fényszórókkal felszerelve. Akik viszont mégis inkább a klasszikusabb megjelenésre vágynak azok számára a gyártó Classic kivitelben a régi jól ismert Massey Ferguson motorháztetőt kínálja a T sorozathoz. Ezeket a traktorokat a régi MF-200/300 traktorok típusjelzéseivel különböztetik meg, de egyéb műszaki tartalomban közel azonos szintet nyújtanak a T4000 sorozattal.

Hattat Field 399 traktor
A Classic kivitelben a régi jól ismert Massey Ferguson motorháztetőt kínálják a T sorozathoz

A Hattat jövőbeni fejlesztési terveiben egy 122 lóerősnél erősebb modellsorozat bevezetése a cél. Ehhez a projekthez Hema kutatás-fejlesztési részlege kifejlesztett egy mellső tengelyt és egy három tartományú (32 × 32) sebességváltót egy hathengeres 150 LE modellhez, illetve egy négy tartományos (36×36) powershift váltóművet egy 175 lóerős, szintén hathengeres motorral szerelt típushoz.

A hírek szerint a két váltó már egy kísérleti traktorban, minden belső teszten átesett, és minden szükséges tanúsítványt megkapott. A cég szeretné tovább növelni a teljesítményt és 175 LE feletti kategóriába tartozó traktoron dolgozik.