fbpx

Európában is bemutatkozott a Monarch traktor

Írta: Farkas Imre - 2023 november 23.

A kaliforniai székhelyű Monarch Tractors-t még 2020-ban hozták létre azzal a céllal, hogy segítsék a globális mezőgazdasági ipart a fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásban. 2021 őszén dobják piacra az első önvezető elektromos traktorjukat. Az elmúlt években a CNH felvásárolta a Monarch Tractors-t és komoly fejlesztési tőke invesztálásával sorozatgyártásba került az elektromos traktor. Az idei Agritechnicán az európai piacon is bemutatták a szériagyártású MK-V elektromos traktorsorozatukat.

Az azóta eltelt évek alatt sokat fejlesztettek az első prototípuson, amely akkor a 70 LE csúcsteljesítményét csak rövid ideig volt képes biztosítani, tartósan 40 LE teljesítményt nyújtott. A gyártó szerint a traktor 10-14 órát képes dolgozni egy feltöltéssel. A Monarch MK-V 0%-ról 100%-ra 80 amperes töltővel 5-6 óra, 40 amperes töltővel 10-12 óra alatt töltődik.

A gyártó 88 998 USD induló áron kínálja az elektromos Monarch traktort. Háromféle kivitelben érhető el az MK-V sorozat: alapkivitel, kommunális kivitel, homlokrakodóval szerelt változat. A traktor CAT I/II szabványú hárompont függesztéssel, hidraulikus állítású alsó és felső függesztőkarokkal rendelkezik, a munkagép csatlakoztatást kamerák segítik. A gazdálkodó kezében tartja az irányítást, akár ülésből irányítva, akár autonóm üzemmódban dolgozik a gép. Könnyedén válthat egyetlen traktor működtetése és az autonóm traktorflotta felügyelete között.

A traktor tetejére szerelt Monarch Safe Mode 360 fokos helyzetfelismerő rendszer biztonságos munkavégzést garantál a hangtalanul dolgozó autonóm erőgéppel. Természetesen mindenkit az érdekel a legjobban, hogy egy feltöltéssel mennyit időt képes munkában teljesíteni a Monarch MK-V traktor. A gyártó tájékoztatása szerint tárcsás boronával akár 12 órát képes dolgozni, mulcsozásban pedig – a növényállomány magasságától és a mulcsozó konstrukciójától függően – 4-10 órát képes megszakítás nélkül munkával tölteni.