fbpx

Elhunyt Dr. Bernard Krone

Írta: Szerkesztőség - 2022 október 14.

Mély fájdalommal és őszinte megrendüléssel tudatjuk Önökkel, hogy Dr.-Ing. E.h. Bernard Krone 2022. október 14-én 82 éves korában rövid, súlyos betegség után elhunyt az emslandi Spelle-ben.

Dr. Bernard Krone-t látnoki cselekvőként tartották számon. Életének mottóját Dante Alighieri filozófus ihlette: „Az egyik várja az idő változását, a másik megragadja és cselekszik„. És ő cselekedett – természetesen. Folyamatosan fejlesztette a vállalatot és úttörő döntéseket hozott a vállalat diverzifikálása érdekében: a haszongépjármű-ágazatba való belépés mellett többek között megvetette lábát az önjáró gépek piacán, és a vállalatot a takarmánybetakarítási technológia specialistájává tette. Így alakította a vállalatcsoportot több évtizeden keresztül, fejlesztette a termékeket és határozta meg az irányt, mielőtt 2010-ben hivatalosan visszavonult az operatív irányítástól és átadta az irányítást fiának, Bernard Krone-nak. A korai cégutódlás rendezésével ismét vállalkozói előrelátásról tett tanúbizonyságot. Legfontosabb tanácsa az utódnak: „Maradj mindig az emslandi kovács, mint a dédapád, a nagyapád és az apád”.

Dr. Bernard Krone

Elkötelezettsége messze túlmutatott a vállalat határain. Teljes energiával tevékenykedett különböző szövetségekben: az Ipari és Kereskedelmi Kamarában, a Mezőgazdasági Gépek és Traktorok Szövetségében (LAV), a Mezőgazdasági Gépgyártók Európai Szövetségének (CEMA) elnökeként, a Német Gépipari Szövetségben (VDMA), a Német Autóipari Szövetség (VDA) alelnökeként sok éven át, valamint a „Pótkocsik, felépítmények és autóbuszok” gyártói csoport elnökeként. Eredményeit többször is kitüntették. A braunschweigi Carolo Wilhelmina Műszaki Egyetem díszdoktori címet adományozott neki. A Tilo Freiherr von Wilmowsky-érmet „a mezőgazdaságban foglalkoztatottak érdekében kifejtett sokéves értékes impulzusaiért”, a Max Eyth-aranyérmet, valamint Christian Wulff, Alsó-Szászország akkori miniszterelnöke az Alsó-Szászországi Érdemrend szalagos érdemkeresztjét, Stephan Weil miniszterelnök pedig az Alsó-Szászországi Érdemrend I. osztályú érdemkeresztjét adományozta neki. Ezen kívül Dr. Bernard Krone megkapta a LEO ipari díjat az „Innováció/ötlet” kategóriában a jól ismert hosszú teherautó koncepciójáért. Elnyerte az Emsland-érmet, a Grashof Emlékérmet – a Német Mérnökök Egyesületének legmagasabb kitüntetését – és a Szövetségi Teherszállítási, Logisztikai és Áruforgalmi Szövetség (BGL) „Nagy Medálját” is. A VDA 2013-ban tiszteletbeli taggá nevezte ki.

Dr. Bernard Krone a kezdetektől fogva belenőtt a vállalatba. Már gyerekként is gyakran beengedték a gyárba, és meglátogatta az ügyfeleket. Hatéves diákként elmagyarázta a tanárának, hogy a műhelyben többet tud tanulni, mint az iskolában. Természetesen azért továbbra is oda járt, az érettségi után elvégezte a tanonciskolát, majd 1959-ben Kölnben, az akkori legfiatalabb hallgatóként megkezdte a gépészmérnöki egyetemi képzést. Három évvel később sikeresen befejezte tanulmányait, és csatlakozott a vállalathoz. Apja ezután Írországba küldte külföldi tartózkodásra. A lehető legkorábban fel akarta készíteni őt a vállalat átvételére. 1970-ben édesapja meglepően korán meghalt. Egyedüli örökösként átvette a spellei mezőgazdasági gépgyártás cégutódlását. Nem volt kis feladat apja nyomdokaiba lépni, de dr. Bernard Krone számára természetes volt, hogy vállalja a felelősséget.
A háromgyermekes családapa és többszörös nagypapa magánéletében szenvedélyes vadászként és gazdálkodóként a természet érdekei mellett kötelezte el magát szülőföldjén és azon túl is. A helyi egyesületekben való aktív részvétel és azok támogatása természetesen munkájának szerves részét képezte.
Bár Dr. Bernard Krone halála mély nyomot hagy a vállalat lelkében, a messzire látó, de földhözragadt emsländi megélt értékei ma is a vállalat fenntartható sikerének alapját képezik. Őszinteség, megbízhatóság, egyenesség – ezekkel a kifejezésekkel sok társa teljes megbecsüléssel jellemzi őt. Mindig is fontos volt számára, hogy példakép legyen, és ezt a szerepet aktívan meg is élje.

Dr. Bernard Krone hazánkra is megbecsüléssel és szeretettel tekintett, mindig jutott ideje egy rövid beszélgetésre, és őszinte érdeklődéssel követte az itteni eseményeket. Embersége, szakmai hozzáállása, szemléletmódja számunkra is példamutató volt.

Nyugodjék békében!

Forrás: VALKON 2007 Kft.