fbpx

Apache AS önjáró permetezők – Made in America

Írta: GÉPmax-2022/V. lapszám cikke - 2022 október 15.

Az Észak-Karolinában, Mooresville-ben található Equipment Technologies Apache önjáró permetezőit „Made in America” jelmondattal kínálja. Nem véletlen ez, hiszen az eszköz mind karakterében, mind pedig felépítésében és méreteiben a tengerentúli önjáró növényvédő gépek trendjét követi.

Apache AS önjáró permetező

Az idén negyedszázados jubileumát ünneplő gyártó négy tagból álló Apache AS magajáró permetezőszériája egy igazán karakteres megjelenésű konstrukció. Lényegében saját vázszerkezetre, neves főegységgyártók és beszállítók termékeiből építik fel a permetezőt. A két kisebb, 2500, illetve 3000 literes tartálytérfogatú AS650 és AS850 modellben 4 hengeres, 4,5 literes Cummins QSB motor szolgáltatja a hajtást, 163, illetve 200 LE teljesítménnyel. A mellső és a hátsó tengely közül csak a hátsó hajtott, méghozzá mechanikus erőátvitellel, 4 sebességes JCB Powershift váltón keresztül, szintén JCB bolygóműves véglehajtásokkal. A két nagyobb, 3800 és 4500 literes tartálykapacitású AS1050, illetve AS1250 típusban már hathengeres, 6,7 literes QSB dízelmotor dübörög, 225/260 lóerőt nyújtva, sőt az 1250XP verzióban 300 LE teljesítményt szolgáltat. A motortól a nyomatékot itt már 6 sebességes ZF Powershift váltó alakítja át a járószerkezet meghajtásához.

Apache AS önjáró permetező

Az AS széria tagjai alapból polietilén tartállyal vannak szerelve, de opcióban kérhető rozsdamentes acéltartállyal is. Szórókeret tekintetében szintén van lehetőség az acél vagy a könnyített alumínium keret között választani. A vegyszer kényelmes pozícióban történő bekeverését Hypro Cleanload keverőegység biztosítja, amely lehetővé teszi a kezelők számára a folyékony és szilárd vegyszerkoncentrátumok biztonságos, gyors keverését.

Apache AS önjáró permetező

A hidraulikus mellsőkerék-kormányzást változtatható lökettérfogatú, terhelésérzékelős dugattyús szivattyú szolgálja ki, amely minden sebességnél megfelelő mennyiségű hidraulikus áramlást biztosít, miközben akár 20%-kal is csökkenti a kormányzási erőkifejtést, ami megkönnyíti a manőverezést táblavégeken, dombokon és szűk kanyarokban.

A mellső tengely légrugós, míg a hátsó hidraulikus lengéscsillapítású, a vezetőfülke pedig folyadékelasztikus „Hydrocone” aktív rugózással kapcsolódik a vázhoz, ami jelentősen csökkenti a vezetőre ható káros lengéseket.

Apache AS önjáró permetező

Farkas Imre