fbpx

Még mi is felfértünk a mezőgép-exportőrök 20-as listájára!

Írta: Kohout Zoltán - 2023 január 22.

A világban pedig továbbra is a német vasak uralják a mezőgazdasági gépforgalmazást, durván messze elszakadva az USA és kínai kiviteltől. No és Magyarország…?

(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Kivitel

A globális mezőgazdasági gép- és alkatrészexport 60-ról csaknem 74 milliárd euróra nőtt 2020 és 2021 között. A jelentős mértékű, 23%-os emelkedést döntően Németország világelső szerepe hajtja. A mezőgazdasági gépek exportja a vezető európai államban valamivel magasabb, mint 13 milliárd euró. Kína közelebb került (9 milliárd euró), az Egyesült Államok elé haladva (8,1 milliárd euró), míg Olaszország és Franciaország követik őket az élbolyban. Összesítve az Európai Unió vezet a globális mezőgazdasági szektorban a világon a mezőgép- és alkatrészpiac egészét tekintve.

 A top20-as listára még hazánk is felfért a maga 834 millió eurós volumenével.

(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Behozatal

A mezőgazdasági berendezések globális importjának trendjei meglehetősen hasonlóak. A szerkezet e tekintetben változatlan maradt az importáló országok osztályozására: Franciaország maradt a második legnagyobb mezőgazdasági importőr az Egyesült Államok mögött és Németország előtt. Egy figyelemre méltó tény: behozatalban Oroszország bekerült a legjobb 5 közé, és felváltja az Egyesült Királyságot – olvasható az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetségének sajtóközleményében.