fbpx

Alap a talaj: tanuljunk mások és saját hibáinkból is!

Írta: GÉPmax-2023/V. lapszám cikke - 2023 szeptember 26.

Az AXIÁL és a Phylazonit közös nyári roadshow-ja szelte át az országot, 5 helyszínen mutatták be a gyakorlatban is a talaj termőképességének és vízháztartásának megőrzését szolgáló megoldásokat.

A rendezvénysorozat helyszínein (Táp, Gödre, Baja, Törökszentmiklós és Hajdúböszörmény) dr. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem docense, a Magyar Talajtani Társaság elnöke a kiásott talajszelvénybe invitálta a termelőket. Bebizonyította, hogy a technika adta lehetőségekkel a termelékenységre és hatékonyságra hivatkozva milyen hibákat, sőt, gyakran visszafordíthatatlan hibákat tudunk okozni talajainkban. A tavalyi rendkívüli aszály nem egyedi jelenség volt, hanem egy tendencia része – ezt már dr. Kovács Gergő Péter, a MATE docense szemléltette egy „élő” diagramon a résztvevőknek. Hangsúlyozta, hogy épp ezeknek a klimatikus hatásoknak és a talajaink ismeretének tükrében milyen talajbarát technológiát lenne célszerű alkalmaznunk. A szerves anyag lehet egy hatékony megoldás, egy kapocs, amellyel fel tudjuk készíteni magunkat és a talajainkat a klímaváltozás elleni védekezésre.

Egy egészséges talajnak rendelkeznie kell aktív talajélettel, kell, hogy legyen szerkezete és megfelelő szervesanyag-tartalma. Az ún. „stabil” szerves anyag (humusz) alapfeltétele a kedvező morzsalékosság és a megfelelő aggregátumstabilitás kialakulásának, ami a víz- és tápanyag-raktározó és -szolgáltató képesség fontos és meghatározó tényezője. A szerves anyag fontossága kiemelkedő, hiszen annak növelésével, pótlásával több nedvességet fogunk tudni megőrizni, ami kulcsfontosságú lesz a következő évek gazdálkodásában, foglalta össze Varga Sándor biológiaitalajerő-gazdálkodási szakmérnök az előadásában, mielőtt a „vasak”, azaz az AXIÁL Kft. által forgalmazott gépek a gyakorlatban is bizonyították talajkímélő munkájukat.

AZ EREDMÉNYT A VAS ÉS A TUDÁSUNK EGYÜTT ADJA

A talajkímélés, a klímaváltozás, a vízmegőrzés, a lóerők, a hatékonyság és, lássuk be, az ár is versenyez, mikor talajművelő gépet kívánunk vásárolni. Az Alap a talaj rendezvénysorozat keretében Barabás Zsolt gyári képviselő jóvoltából HORSCH, Nyárádi Attila közvetítésével Framest, Somogyi Ákos közreműködésével pedig Grégorie Besson gépeket láthattuk a gyakorlatban.

Hoesch Terrano GX
A vontatott Terrano GX-szel akár kétféle műtrágyát is ki tudunk juttatni egyszerre, egymástól független mennyiségben

GRÉGORIE BESSON OCCITAN T60 RÖVIDTÁRCSA

A Grégoire Besson kötött talajokra kifejlesztett Occitan rövidtárcsáján a váz és a tarló közötti távolság 72,5 cm, a tárcsasorok közötti távolság pedig (vontatott kivitelnél) 110 cm, így a gép nagyobb gyomborítás vagy szármaradvány esetén sem tömődik el.

FRAMEST FRALAZ 3 MÉTERES ALTALAJLAZÍTÓ

Nem „asszonyigazító, hanem a talaj könyvjelzője” – hallhattuk a roadshow bajai bemutatóján a lazító bemutatásakor. A Fralaz jó emelő-repesztő hatását a késekre szerelt szárnyas kopócsúcs biztosítja, a lazító kései egyenesek, az alsó részükön enyhén negatív szögállásúak, ami csökkenti a mélyebb rétegek felszínre vagy felszín közelébe emelését.

HORSCH CULTRO 5 TC (FRONT) KÉSHENGER ÉS HORSCH CRUISER 5 SL SEKÉLY KULTIVÁTOR GÉPKAPCSOLATA

Terjedőben van – épp a talajélet védelme érdekében – a szalmaterítős betakarítás, itt viszont fontossá válik a keletkezett „szalmaszőnyeg” bedolgozása. A Cultro 300 mm átmérőjű késhengere szársértőként kezeli a repce, a napraforgó és akár a silókukorica növényi maradványait is. A bajai bemutatón frontfügesztéssel a száraprító, hátul pedig egy sekély rugóskapás kultivátor dolgozott. A Cruiser tökéletesen használható a tarlóhántásban. Az előfeszített kapák miatt még keményebb talajon is nagyon intenzív a keverőhatása és a szétterítőképessége, tarlóápolásban pedig a már előjött árvakelést tudja intenzíven bedolgozni.

PHYLLER KIJUTTATÓEGYSÉG

Ha már tarlókezelés, akkor a talajművelő eszközök bemutatásán túl nem mehetünk el a Phylazonit NG mikrobiológiai készítményeinek szakszerű kijuttatása mellett sem. A Phylazonit által fejlesztett és forgalmazott Phyller kijuttatóberendezés és a Temposensor vezérlőrendszerek közül ezúttal egy fronthidraulikára szerelt, 660 literes tartállyal ellátott egységet mutattak be a Phylazonit Kft. illetékes tanácsadói, akik kiemelték, hogy a Temposensorral kiegészített technológiával már nemcsak menetsebesség-arányos, hanem helyspecifikus kijuttatásra is van lehetőség.

HORSCH JOKER 3 CT RÖVIDTÁRCSA + MONO TG TÁRCSÁS LAZÍTÓ

A sekély tarlóművelésre, vetőágykészítésre alkalmas Joker a kapilláriscsövek elvágásában, a növényi maradványok bekeverésében jó, szántáson és kultivátorozás után egyaránt. Emellett eltömődésmentesen tudja a problémásabb növényi maradványokat (köztes terményeket, ledőlt gabonát, kukoricát) vagy szerves trágyát is bedolgozni.

Kiegészítő lehetőség a Joker 3, 3.5 és 4 CT merevnél az egygerendelyes, 550 kg kioldóerővel rendelkező TerraGrip kapákkal szerelt Mono TG altalajlazító, ami 30-35 cm mélységig lazít, az LD kapákkal némi földet mozgat a felszín irányába. A Mono TG-t 3, ill. 4 m-es változatban akár a Pronto vetőgépekkel egy menetben is lehet üzemeltetni, így a lazítás és a vetés egyszerre történik. Ez a kisebb termelőegységek munkaeszköze, 200–250 LE elégséges, és egy menetben megtörténik a lazítás és a sekély lezáróművelet is. De alkalmas olyan különösen nehéz területeken is, ahol a talajt mélyen meg kell lazítani, de a szármaradványokat sekélyen kell bekeverni.

HORSCH TERRANO 4.4 GX NEHÉZ MULCSKULTIVÁTOR

A Terrano GX kultivátorok sekély és mély talajműveléshez is használhatóak, 28 cm-ig. A TerraGrip 4 sorban elhelyezett kapák rugós biztosításai síkban fekszenek a keretben, kioldóerejük 550 kg-os, a rugók bele vannak integrálva a gépbe, így nincs szükség nyírócsavarokra. A nagyméretű, karbantartásmentes forgáspontok pedig eleve hosszú élettartamot biztosítanak. A vonóerő optimális kihasználása és a talajra való eljuttatása érdekében a Terrano GX vonóerő-rásegítéssel van ellátva, amely munka közben a traktor hátsó tengelyére tartósan 1200 kg-ot terhel. Ha nincs szükség a vonóerőrásegítésre (mert sekélyen dolgozik a gép), az a zárószeleppel bármikor kikapcsolható.
A vontatott Terrano GX egy nagyobb, akár 2800 literes Partner HT osztott tartállyal is felszerelhető, így akár kétféle műtrágyát is ki tudunk juttatni egyszerre, egymástól független mennyiségben.

Claas
A Phylazonit által fejlesztett és gyártott fronthidraulikára szerelt, 660 literes tartállyal ellátott, kijuttatót mutattak be

HORSCH FOCUS PRECÍZIÓS VETŐGÉP

Ha már tarlóápolás és talajvédelem, akkor nemcsak a talajművelőkről kell hogy szó essen, hanem a talajlazítással és műtrágyázással kombinált vetésről is. Az apró méretű repcemagot pedig augusztus utolsó hetében, egyre gyakrabban már szeptember elejére is átcsúszva kell a legnagyobb nyári szárazságban sekélyen elvetni. Az elmúlt években tapasztalt extrém hőmérsékleti kilengések is tovább nehezítették a vetést. A Focus viszont, felépítéséből adódóan több műveleti elemet is magában foglal, ami egyrészt idő és talajtaposás megspórolására alkalmas, de leginkább a víz megtartását segítő megoldás.

A 6 m munkaszélességű vetőgép első eleme egy TerraGrip kapamező, amellyel mély talajlazítást végezhetünk a vetősorok elé. Ezt követi a Maestro szemenkénti vetőgép, melynek munkájára még rásegíthetünk az 5000 literes osztott tartályból, a kapákon keresztül érkező műtrágyával vagy a MiniDrillből érkező mikrogranulátummal.

Talajművelési tudásunkat, megszokásainkat muszáj lesz mihamarabb átgondolni, a menetszámainkat csökkenteni, a szén- és vízmegőrzésre koncentrálni. Nem csak a tavalyi szélsőséges év kényszerít minket a változásra. A bajai és természetesen a teljes roadshow mondanivalója felfűzhető egy Bob Gass-idézetre, amit Varga Sándor tolmácsolt a jelenlévőknek: „Általában csak akkor jövünk rá, hogy képesek vagyunk változni, amikor rá vagyunk kényszerítve a változásra! Ez azért van, mert kényelmesebbnek találjuk a régi problémákat, mint az új megoldásokat.”

Sándor Ildikó