fbpx

Az új LEMKEN gyomfésű bajnok az egyenetlen talajon

Írta: Fodor Mihály - 2023 szeptember 26.

A Thulit révén a LEMKEN bemutatja első gyomfésűjét, és kiegészíti a mechanikus gyomirtó munkagépeinek kínálatát. A mezőgazdasági gépspecialista e gép kifejlesztése során új utat járt be, hogy most egy új koncepciót dobjon piacra négy gerendellyel és nyolc sorban elhelyezett fogakkal.

A bonyolult rugókombinációkat egy innovatív hidraulikus talajnyomás-szabályozás váltja fel, amely biztosítja, hogy a fogak egyenletesebb nyomást fejtsenek ki a teljes munkafelületen. A nyomás menet közben folyamatosan, akár öt kilogrammig is beállítható. Ennek eredményeként a Thulit kiváló munkát végez az érzékeny növénynövekedési szakaszokban.

A fogak 31,25 milliméteres sortávolsággal vannak elhelyezve, és eltömődésmentes munkát biztosítanak. Az egyszerű gyorscsere-rendszer megkönnyíti a fogak cseréjét. A Thulit precíz és folyamatos talajkontúr-követéssel és egyenletes talajnyomással rendelkezik, így rendkívül sokoldalúan használható, még nagyon egyenetlen talajon és bakhátas kultúrákban is. Nagy vázmagasságának és okos kialakításának köszönhetően szinte lehetetlen, hogy növények akadjanak be a keret alá. A rugalmas hidraulikarendszer továbbá támogatja a váztagokon belüli további szakaszok vezérlését, hogy elkerülhető legyen a szántóföld egyes részein a fölösleges átfedéses munkákat.

LEMKEN Thulit
LEMKEN Thulit gyomfésű a vöröskáposztában dolgozik

A gép tervezésekor a váz tömegének minimalizálása volt az egyik fő cél. Ennek érdekében a mozgó alkatrészek számát a hasonló modellekhez képest jelentősen csökkentették, így a Thulit kis emelőkapacitású traktorokkal is könnyen használható. A gépkezelőnek munka közben szabad rálátása van a boronafogakra, és így folyamatosan látja a munka eredményét. Szállításkor a fogak automatikusan behajthatók, ez növeli a biztonságot.

A Thulit gyomfésű kezdetben korlátozott mennyiségben, hat és kilenc méteres munkaszélességben lesz kapható 2024 tavaszán.