fbpx

Väderstad munkagépek bemutatókörútja hat helyszínen

Írta: GÉPmax-2023/V. lapszám cikke - 2023 szeptember 25.

A Vaderstad Kft. július végén az ország hat különböző pontján (Nagyhalász, Füzesgyarmat, Kartal, Paks-Biritópuszta, Szalánta, Balatonfőkajár) várta partnereit a hagyományos évenkénti nyári országjáró gépbemutató-körútján. A jól ismert, népszerű gépekből álló termékkínálat bemutatása mellett újdonságot is láthattak a vendégek az idei gyakorlati rendezvénysorozaton.

CARRIER RÖVIDTÁRCSÁK

A gépbemutatót a népszerű Carrier rövidtárcsacsalád régi és új szériái nyitották. A Carrier szériát a széles modellválaszték jellemzi, 3–12 méter közötti munkaszélességben, vontatott és függesztett kivitelben. Az egyedi gumibakos függesztésű kúpos tárcsák egyenletesen keverik be a szárat, nem porosítják, rögösítik a talajt. A Carrier család új tagját, az XT-t tavaly láthatták először a gazdák. A Carrier XT három különböző munkaszélességben, függesztett és vontatott kivitelben rendelhető, szimpla, illetve kétsoros tömörítőhengerrel. Legnagyobb újdonsága, hogy a művelési mélység hidraulikus úton történő változtatásával együtt automatikusan változik az tárcsatartó tengely szöge, így képes az átművelési intenzitás optimalizálására, illetve a munkamélység pontos tartására sekély művelés esetén is.

A Carrier XT 525 tárcsa nyitotta a bemutatót
A Carrier XT 525 tárcsa nyitotta a bemutatót

SZÁNTÓFÖLDI KULTIVÁTOROK, ÚJDONSÁGGAL

A 4–7 méter közötti munkaszélességben rendelhető Opus szántóföldi kultivátor a jól ismert és bevált TopDown alapjaira épül, a különbséget a tárcsasor hiánya jelenti. Az Opus 5–40 cm közötti munkamélység-tartományban képes dolgozni. A kapák hidraulikus úton, több mint 700 kg súllyal terhelhetők, így a beállított művelési mélység még igen kötött talajnál is tartható. A kapák mögött dolgozó rögrendező, egyengetőtárcsák intenzitása a traktorfülkéből állítható. Tömörítő-, lezáróegységként szimpla vagy dupla acélhengert (Single SteelRunner/Double SteelRunner), illetve ún. Double SoilRunner hengert választhatunk. A lezáróhenger nyomása változtatható, sőt, szükség esetén a henger le is szerelhető. A sorban utána következő eszköz a rövidtárcsával kombinált TopDown nehézkultivátor volt.

opus
A 4–7 méter közötti munkaszélességben rendelhető Opus szántóföldi kultivátor a jól ismert és bevált TopDown alapjaira épül

Ez sekély és mélyművelő kultivátorként egyaránt alkalmazható, illetve a két műveletet kombinálva is dolgozhatunk vele. A tömörítéshez és lezáráshoz rendelkezésre álló népszerű acél hengersor hatékony tömörítő-, rögtörő, lezáró munkát végez, de kérhető U profilú gyűrűkből álló SoilRunner dupla hengersorral, amelynél talaj érintkezik talajjal, így tömörített, de a felszínén visszalazított területet hagy hátra.

A füzesgyarmati, második helyszínen mutatkozott be először a Cultus széria újdonsága, a HD, mely egy hidraulikus csukású, függesztett kivitelű szántóföldi kultivátor 425 és 525 típusjelzéssel kerül forgalomba. A munkagép innovatív értékét az új, strapabíró Cultus HD kapák jelentik. A kapákra eső, 680 kg súlynak megfelelő terhelésnek köszönhetően a Cultus HD kapák talajtípustól függetlenül megtartják a beállított munkamélységet. Az egyengetősor automatikus állítása, az úgynevezett Dynamic Control garantálja a kapák mögötti sorban lévő rögrendező sor optimális munkahelyzetét. Mindez szükségtelenné teszi a kézi beállítást, a gépkezelőnek pedig nem kell aggódnia az egyengetőegység munkaminősége miatt.

Cultus HD 525 kultivátorújdonság
Startol a Cultus HD 525 kultivátorújdonság a bemutatón

TEMPO ÉS RAPID

A Väderstad méltán népszerű és szakmai körökben egyöntetűen elismert Rapid és Tempo vetőgépszériáit egy-egy modell képviselte a bemutatón. A Tempo szemenkénti vetőgép a nagy menetsebesség, azaz a kivételes teljesítmény és a precíz vetés páratlan kombinációját jelenti. A Tempo „lelke” a Gilstring magadagoló egység és a nyomott levegős elven működő ún. PowerShoot magtovábbítási technológia, amely lehetővé teszi a nagy sebességgel történő, precíz szemenkénti vetést.

A Gilstring adagoló másodpercenként 28 magot továbbít a keskeny magvezető cső felé 18 km/h vetési sebességnél, úgy, hogy közben érzéketlen a vibrációra és a lejtőszög megváltozására. A rendszer belövi a magot egy nyomókerék alá, így kizárt a magárokban történő elmozdulás.

A Tempo magadagoló, műtrágya- és mikrogranulátum-kijuttató egységét egyaránt elektromos motorok hajtják, így automatikus szakaszolás esetén a teljes vetőkocsi lekapcsolható. A vetőkocsik súlya mechanikus vagy hidraulikus úton 325 kg-ig növelhető, így a Tempo direktvetésre is alkalmas. A műtrágya-kijuttató egység 350 kg/ha mennyiséget tud kijuttatni 15 km/h sebességnél.

Rapid és Tempo vetőgép
Rapid és Tempo vetőgép az állógép bemutatón

Rapid és Tempo vetőgép

A Rapid vetőgépek meghatározó műszaki megoldása az egyedi csoroszlyakialakítás és -vezérlés, amely 25 évvel ezelőtt forradalmasította a vetés gyakorlatát. A Rapid vetőgépek szimpla tárcsás csoroszlyája 70/255 kg nyomással hatol a talajba, ami pontos maglehelyezést biztosít még nagy menetsebesség és kötött talajok vetése esetén is. Az agresszív vetőtárcsák szármaradványoktól mentes, tiszta magárkot nyitnak, mivel a haladási iránnyal enyhe szöget zárnak be, ennek következtében pedig finom szerkezetű talajt hoznak létre a mag körül, ami a csírázás szempontjából kritikus, megfelelő mag-talaj kapcsolat miatt lényeges. A Rapid csoroszlyái a vetőmagot a művelőtárcsák munkamélységénél kissé mélyebbre helyezik, így a mag körüli kapilláris vízszállítás biztosított.

Farkas Imre

Vaderstad