fbpx

Érdekes holland vontatott henger

Írta: Farkas Imre - 2022 szeptember 29.

Vontatott hengerből annyi van a piacon, hogy vizet lehet vele rekeszteni. Olyan konstrukció a kínálatban amely azon kívül , hogy talajmunkagép után kapcsolható, még további eszköz, vagyis munkaművelet kapcsolására ad lehetőséget nem nagyon van.

Megszokhattuk már, hogy a holland gyártók más nyugat-európai konkurenseikhez képest nagyon kreatívak. A Hommes Constructions vontatott hengere például a traktor mögé kapcsolt függesztett munkagép hárompont kapcsolatának harmadik felső pontjához rögzíthető és így vontatja a függesztett munkagép után, a magas vonórúddal, illetve vázzal szerelt vontatott hengert a gépkapcsolat. A gyártókétféle felszereltségben kínálja a konstrukciót.

Hommes Gépkombináció
Magágykészítés, vetőágytömörítés és vetés egy munkamenetben – fotó: https://hommesconstructies.nl/

A 720 mm-es átmérőjű henger kiemelése a hidraulikus süllyesztésű keréktengellyel történik. Az egyszerűbbnél a munkagép csak az előrít elektromos fényjelző eszközökkel, illetve fék nélküli tengellyel van szerelve, míg a további gépkapcsolást megvalósító változat már a futómű fölé szerelt további CATI vagy II szabványú, hidraulikus mozgatású, hátsó hárompontfüggesztéssel, és pneumatikus fékrendszerrel rendelkezi. Rendelkezésre állnak hátul, munkalámpák, további hidraulika körök és elektromos berendezések kiszolgálásra alkalmas csatlakozások is.

Hommes Gépkombináció
CAT I vagy II hárompont függesztés, hidraulikus körök és elektromos rendszer a henger futóműve felett – fotó: https://hommesconstructies.nl/

Így pl. a nehézkultivátorhoz, hajtott magágykészítőhöz vagy rövidtárcsához kapcsolt henger után még egy munkamenetben gabona, vagy szemenkénti vetőgépet is üzemeltethetünk. Ezzel az egyszerű, viszonylag kis beruházást igénylő, speciális vázszerkezetű vontatott hengerrel, három munkamenet vonható össze, vagyis értéke nagyon hamar megtérül egy kisebb gazdaság számára is, sőt döntően a kisebb gazdaságok ideális eszköze. A holland gyártó többféle munkaszélességben, felhajtható szélső tagokkal kínálja a vontatott hengert.