fbpx

Kirovec traktorok versenye a Kond-Coop Kft. bemutatóján

Írta: GÉPmax-2022/V. lapszám cikke - 2022 szeptember 29.

Immár ötödik alkalommal, s hagyományosan megint augusztus első hetében került megrendezésre a Kirovec-nap Gyomaendrődön, a Kond-Coop Kft. szervezésében. A „Gazdáktól – gazdáknak” alcímű gyakorlati rendezvényt a partnerek és a felhasználók részéről évről évre egyre nagyobb érdeklődés kíséri.

Már a gyakorlati rendezvény nevéből is adódik, hogy a főszereplői a munkagépek mellett természetesen a szentpétervári Kirovec traktorok. A Kond-Coop Kft. 2017 óta forgalmazza itthon az orosz Kirovec kínálatát. Bár a kereskedelmi kapcsolat jelenleg az európai kontinens és Oroszország között enyhén szólva nem teljesen felhőtlen, de ez egyelőre a Kirovec erőgépek importját nem befolyásolja, folyamatos a szállítás hazánkba.

Kirovec K742M
A Kirovec K-742M Premium traktor a bemutatón is bizonyított

A KIROVEC K742M PREMIUM ISMÉT BIZONYÍTOTT

A Kirovec traktorok kínálatának felső szériáját a K-742M Premium traktor képviselte. Az orosz traktorgyártás büszkesége természetesen a bemutatón is meggyőzően bizonyította, hogy páratlan vonóerő-képességének köszönhetően mostoha körülmények között is gond nélkül megbirkózik feladattal. A K-742M Premium traktort azoknak a nagyüzemeknek ajánlják, akik a talajmunkákhoz a konkurens nyugati modellekhez képest egy kedvezőbb ár/érték arányú törzscsuklós nagytraktort szeretnének alkalmazni. A K-7M generációban 428 LE teljesítményű, energiatakarékos (205 g/kWh), magas nyomatékú (max. 2000 Nm), 12,82 literes, korszerű, hathengeres Mercedes-Benz dízelmotor szolgál erőforrásul. Az erőátvitelről egy automatizált sebességváltó gondoskodik (16F/8R) négy tartományban, tartományon belül terhelés alatt kapcsolható hidraulikus sebességváltással, a tartományok közötti váltás pedig elektropneumatikus rendszer segítségével történik.

Kirovec fülke
A Kirovec K-742M fülkéje világosabb belső színt kapott, és fokozták a szigetelést

A K-7M széria erősebb futóműveket kapott, amelyek immár 27%-kal magasabb teljesítmény továbbítására is képesek. Extrém terepviszonyok esetén önzáró No-Spin differenciálművek lehetnek a segítségünkre. A mellső hajtott tengely a Kirovec traktorokon régóta jól bevált, félelliptikus, laprugós felfüggesztéssel kapcsolódik a vázhoz. Az előző generációhoz képest számos ponton továbbfejlesztették a kabint, így az még jobban kielégíti az ergonómiai igényeket. Világosabb belső színt kapott, és fokozták szigetelést, így 10 dB-lel csökkent a zajszint. Kényelmes, légrugós SIBECO vezetőülés, illetve biztonsági öves pótülés is rendelkezésre áll. Különböző feszültségű elektromos és USB-csatlakozók is elérhetők, továbbá a kabint összesen 8 darab LED-munkalámpával szerelték fel. A nagyméretű, fűthető külső visszapillantó tükrök elektromosan állíthatók. A traktor üzemi jellemzőiről a fülkeoszlopba épített új, többfunkciós kijelző és a kormányoszlopba épített LCD-kijelzős monitor ad tájékoztatást. A traktor gyárilag Trimble Autopilot előkészítéssel rendelkezik, így ezzel felszerelve is lehet rendelni az erőgépet.

KRMZ bálázó
A KRMZ R12/155 fixkamrás bálázó

BÁLÁZÓK, MŰTRÁGYASZÓRÓK, TALAJMUNKAGÉPEK

A Kond-Coop Kft. széles munkagépkínálatának több tagjával is megismerkedhettek a bemutató vendégei. Az orosz KRMZ fixkamrás hengeres bálázóját is testközelből vizsgálhatták meg a gazdák. A KRMZ R12/155 fixkamrás hengeres bálázó a 90-es években itthon is méltán népszerű olasz Wolagri bálázóval egyezik meg, és 30–40 százalékkal olcsóbb, mint nyugati konkurensei, konstrukcióban viszont megfelelő színvonalú. A közelmúltban bővítették kínálatukat az olasz D.C.M röpítőtárcsás műtrágyaszórókkal. A bemutatón tanulmányozhattuk a függesztett, 4200 literes M36S szórógép szabadalmaztatott klikkes szórólapátrendszerét. A 8 szakaszra bontott ISOBUS-os szakaszvezérelt működéssel, inox palástokkal, határszóróval felszerelt műtrágyaszóróval eddig kedvezőek a tapasztalataik.

DCM műtrágyaszóró
A D.C.M M36S röpítőtárcsás műtrágyaszóró

Az ukrán Ternopol gépek régóta a Kond-Coop Kft. kínálatába tartoznak. A nagyon kedvező ár-érték arányú eszközök az elérhető árú, de jó minőségű gépek iránt érdeklődő gazdák ideális választása lehet. A forgalmazó a bemutatón megnyugtatott mindenkit, hogy a gyártó részéről a rendelések kiszolgálása, a gyártás és a szállítás a háború ellenére is folyamatos, illetve fennakadásmentes. A rendezvényen a kínálatból a PT-6 vontatott száraprító hengerrel és a BRN-6 küllős kapával ismerkedhettek a vendégek.

Nehézkultivátor
A Promagro Gránit nehézkultivátor az érdeklődők gyűrűjében

Az orosz Promagro talajművelő gépei közül a Gránit nehézkultivátort és a Dominánta rövidtárcsát láthattuk munka közben. A három sorban, spirálrugós túlterhelés-biztosítású, 80 mm-es mulcs mix kapákkal szerelt mulcsozó Gránit nehéz tarlókultivátorral a talaj megmunkálása akár 35 cm mélyen is lehetséges. A merev vázas változatok háromféle, míg az összecsukható kivitelek hatféle munkaszélességben érhetők el. A Dominánta rövidtárcsa-széria tárcsalapjai egyedi felfüggesztésűek, spirálrugós túlterhelés-védelemmel. A szármaradványok megfelelő aprítása, illetve aláforgatása a 17 fokos fogási szögű, 610 mm átmérőjű csipkés lapoknak köszönhetően garantált, és eltömődéstől sem kell tartanunk, hiszen a két tárcsasor között több mint 1 méter a távolság.

Permetező bemutató
Ismerkedés az új Grim Maxi 10 4500 önjáró permetezővel

A GRIM MAXI 10 4500 ELŐSZÖR MUTATHATTA MEG, MIT TUD

Itthon első alkalommal láthatták a szakemberek gyakorlati rendezvényen munka közben a Kond-Coop Kft. kínálatának újdonságát, a Grim Maxi 10 4500 önjáró permetezőgépét. A Maxi önjáró permetező fúvókánkénti szakaszolásra alkalmas és képes. Az összkerékhajtású és négykerék-kormányzású önjáró gép hidraulikus kerékmotorokkal megoldott hidrosztatikus járószerkezet-hajtással halad.

Grim Maxi permetező
A bemutatón a Grim Maxi 10 4500 önjáró permetező légzsákos kerettel mutatkozott be

A gépet a közepén elhelyezett Stage V. emissziós besorolású 6 hengeres dízelmotor és a kombinált pneumatikus + hidropneumatikus első felfüggesztési rendszer biztonságos és professzionális munkaeszközzé teszi. Az EasyPilot automata kormányzás és az 1,8 méteres hasmagasság mellett a szintezési automatika pontosságában is igazán kimagasló. A magas szintű ergonómiát nyújtó vezetőfülke kényelméről a bemutató résztvevői is elismerően nyilatkoztak.

A rendezvény záró programja a Kirovec traktorok gyorsulási versenye volt, amelyen a jelenlegi, a K-742M Premium traktor az előző generációk két „képviselőjével” mérte össze gyorsulási képességét. Talán nem meglepő, hogy a legújabb széria javára dőlt el a látványos verseny.

Farkas Imre