fbpx

Csúcstechnika a youngtimer gépekben

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 04.

Thinus Glitz úgy véli, hogy a gazdaság digitális optimalizálása, a régebbi gépek és a normál családi vállalkozás nem ellentmondás, mert a telemetria olcsón integrálható.

A gazdaság adatalapú optimalizálásáról a legtöbben még azt gondolják, hogy ez leginkább a bérvállalkozóknak, vagy a hektárban négyjegyű számmal leírható méretű nagygazdaságok számára megfelelő. Ráadásul a komplex rögzítés és értékelés sokakat elijeszt – mert jobban szeretnek dolgozni a nagyapja jó öreg tapasztalati mutatóival. Nem így Thinus Glitz, aki képzett gazdálkodó, mezőgazdasági tanulmányokat folytatott, és kerülőutakon az iparba került, pontosabban a Claas céghez, ahol a szakterülete a Precision Farming és a 365Farmnet lett. Lélekben azonban mindig mezőgazdasági termelő maradt, ezért töltötte az apjával a hétvégéket, a szülők családi vállalkozásában, Kelet-Vesztfáliában.

Thinus Glitz szeret új dolgokat kipróbálni a családi vállalkozásban – függetlenül attól, hogy technológiákról vagy teljes gazdálkodási módszerekről van szó

Az adminisztráció és a dokumentáció már régóta a feladatai közé tartozik, és az idei tavasz óta teljes munkaidőben dolgozik a gazdaságban: 300 hektár szántóterület, 20 hektár gyepterület, marginális területek, 1000 mm eső és nagyon kötött, agyagos talaj, valamint 5000 hízósertés a fő jellemzők. – Néha az ember boldog, amikor reggel 10 órakor végre kiér a szántóföldre, előtte még annyi minden vár elintézésre. Ezért nem is végeztünk tipikus optimalizálást – 300 ha ténylegesen „másfél” traktort igényel, de nekünk három van. A főszezonban, az időjárás miatt gyakran szűk időszakok következtében egyszerűen nem nélkülözhetjük őket – magyarázza Glitz. A legmodernebb technológiára itt azonban nem minden területen van szükség, ezért az SGII vezetőfülkével felszerelt John Deere 4960 még mindig teljes mértékben használatos, és az első sorozatú Fendt Favorit 924 Vario – négyszögletes motorháztetővel – is teljes erőbedobással részt vesz a munkában. A tapasztalatok egyszerűen azt mutatták, hogy a régebbi gépek 8 ezer üzemórával kevesebb javítási költséget okoztak, mint az újabbak, amelyeknél éppen elérte a négyjegyű számot a számláló. Ezért a régi munkagépek a lehető leghosszabb ideig üzemben maradnak. – Eddig mindig csak Tier 0 traktoraink voltak. A harmadik, egy John Deere 7810 traktor, sajnos egy közlekedési baleset áldozata lett – mondja Glitz. Ezért jött most egy Claas Axion 920-as nehézvontatóként; végül is a fejlődés folytatódik, és az ember egészen lemaradni sem akar.

A modern technológiáról azonban az idősebb munkagépeknél sem kell lemondani. Mert még a Fendt és a John Deere traktorra is (amit szeretettel egyszerűen „bivalynak” nevez) utólag felszerelte Glitz a hidraulikus GPS-kormányrendszert RTK korrekcióval. – Műszakilag nagyon leleményesek vagyunk, különben nem tudnánk ilyen stratégiát folytatni. Azért vásároljuk a legtöbb gépet használtan, hogy az árelőnyt ki tudjuk használni. Ezután saját magunk elvégezzük a szükséges kiigazításokat vagy a javításokat – magyarázza.

Háttér

ügyvezető igazgató és tulajdonos: Hans-Wilhelm és Thinus Glitz

alapítás éve: Apa-Fia-GbR vállalatként 2017

munkatársak: családi vállalkozás 1 állandó alkalmazottal

székhely: 33014 Bad Driburg

vállalati portfólió: szántóföldi növénytermesztés 300 hektáron; 20 ha gyepterület; sertéshizlalás 5 000 hizlalási hellyel

járműpark: 1×Claas Axion 920, 1×Fendt Favorit 924 Vario, 1×John Deere 4960/4955; 1×John Deere 3650; 1×Mzuri Pro-Til 4T, 1×Rabe ásóborona; 1×Köckerling Allrounder; 1×Köckerling Quadro; 1×Dammann vontatott permetezőgép,1×Crop érzékelő; Lanz és Famo Oldtimer

DIGITÁLIS FELSZERELTSÉG

A 37 éves gazdálkodót azonban már régóta bosszantotta, hogy viszonylag kevéssé ismerte a vállalkozás költségstruktúráját. Melyik gép hány órát dolgozik a nagy és kis táblákon, mennyi ideig vannak úton? Melyik tábla mennyi jövedelmet hoz, mennyibe kerül a teljes művelés? – Így a régebbi eszközöket kevés befektetéssel, helymeghatározó eszközök segítségével digitalizáltuk: egy kis doboz, amely automatikusan kapcsolódik a Bluetooth-rendszeren keresztül egy kis táblagépre, amelyet minden egyes traktorra állandó jelleggel felszereltünk. Ez azonosítja, hogy melyik dolgozó melyik munkagépet melyik traktorhoz csatlakoztatva vezeti, miközben a táblagép rögzíti a pozíciót és a megtett útvonalat. Minden munkagépre felszereltük ezt az eszközt, így teljes áttekintést nyújt az elvégzett munkáról.

KORREKCIÓ: A traktorok az RTK korrekciós jelet egy mobil jeladó állomáson keresztül kapják

Időközben a dokumentáció automatikusan elindul, amint a gyújtás bekapcsoljuk, és leáll, amikor a gépet kikapcsoljuk. A traktorvezetőnek nem kell semmit tennie. – Tehát pontosan tudom követni akár a John Deere 4960 modellt is, tudom, hogy melyik táblán van ebben a pillanatban, és mennyi ideig dolgozik a Köckerling Allrounder magágykészítővel. Ez előny: a gazdaság vezetőjének nem kell órákat töltenie szombat este a traktorvezetők jegyzőkönyveinek könyvelésével. Még a költségigényes telematikai technológiák nélkül is sok érdekes információt és számot kap a gazdasága működéséről – például, hogy a traktor permetezéskor néha több kilométert megy a közúton, mint a szántóföldön. – Első pillantásra ez az információ kevés, de hosszú távon gondolkozhatok a következő gépen vagy más vetésforgón – mondta Glitz. A pillanatnyi pozíció is egy olyan információ, amelynél igazán csak a gyakorlatban mutatkozott meg, hogy mennyire hasznos: a múltban sokszor telefonon kellett utánakérdeznie a járművezetőtől, hogy merre jár. Ma pedig az apja is pontosan látja közvetlenül a Claas 365Farmnet platform alkalmazásán, hogy a járművezető talán fél órán belül újra a gazdasági udvarban van, vagy azt, hogy csak a tábla felénél tart, és még nem számíthat rá.

A GAZDASÁG DIGITÁLIS KIÉPÍTÉSE

Következő lépésként a mezőgazdasági töltőállomás kerül digitalizálásra, hogy a vezetőfülkében lévő alkalmazáson keresztül közvetlenül látni lehessen, a traktoroknak mennyi az órás fogyasztása, és hol fogy több, vagy kevesebb üzemanyag. A 365Farmnet jelenleg olyan prototípuson dolgozik, amelyet Glitz már tesztelhet. A platformot egyébként is sok mindenre használja: a növénytermesztési alkalmazásban, szintén minden traktoron, mindenki azonnal látja, hogy hol mennyi műtrágyát juttattak ki. Ez a rendszer már négy éve működik az üzemben. A munka befejezése után az alkalmazott szerek és a kijuttatott mennyiségek dokumentálása közvetlenül a szántóföldön történik: – A vezetőfülkében lévő táblagépek nagyon jól beváltak, és sokkal felhasználóbarátabb megoldások, mint a két Isobus terminálunkon keresztül történő dokumentáció – magyarázza Glitz. A precíziós gazdálkodást öt évvel ezelőtt indította el. Mivel a trágyázás nagy része a gazdaság saját termelésű hígtrágyájával történik, eddig az alapvető tápanyagokat nem lehet digitálisan szakaszolni egy adott területen – itt azt kell kivinni, amit a sertések „termelnek”.

1. Még a Fendt Favorit 924 Vario is megbízható szolgáltatásokat nyújt a cég számára
2. A vontatott Köckerling Allrounder megfelelő az agyagos talajokra
3. A Fendt is rendelkezik GPS-Pilot automata kormányzással a fedélzeten
4. A térképezéshez és a dokumentációhoz minden traktorra alacsony költségű táblagépek kerülnek forgalomba


Az utólag felszerelt ISOBUS csomagnak és a Müller Touch 1200 terminálnak köszönhetően modern ISOBUS-eszközöket is üzemeltethet

Ugyanakkor a mész kijuttatása a saját szóróberendezéssel a szükségleteknek megfelelően zónákra osztva történik. Ez lehetővé teszi Glitz számára, hogy pontosan reagáljon a különböző kritériumokra: minden táblát felosztott talajtípus szerint, majd mindenhol mintákat vett. Ebből tápanyag-térképeket tudott létrehozni a foszfor-, a kálium-, a magnézium- és a pH-értékekre. Itt az AgrocomNet szoftver segít neki, amelyen keresztül Glitz kezeli az összes alkalmazási térképet, mivel ezek a funkciók még nem állnak rendelkezésre a táblatérképeken. De valójában egyik szoftverrel sem volt teljesen elégedett, ezért az éves műtrágyatervet még mindig egy Excel táblázatban készíti el. – A dolgok remélhetőleg hamarosan javulni fognak, és az alkalmazást is kibővítik. Végtére is, Rómát sem egy nap alatt építették fel – mondja Glitz.

SZENZOROS ÁLLOMÁNYKEZELÉS

Annak érdekében, hogy még pontosabban tudja ellenőrizni a növény növekedését, megvásárolt egy használt CROP-érzékelőt is. Ez a traktor elejére szerelve automatikusan felismeri a növény aktuális állapotát, és a hátul lévő megfelelő eszköz – például a permetező vagy a műtrágyaszóró – a megfelelő mennyiségekkel reagál. – Első pillantásra ez eltúlzottnak tűnik a gazdaság méretéhez képest, de ez rendkívül izgalmas dolog, mert nagyon pontosan kompenzálhatunk, attól függően, hogy a hígtrágya milyen hatással van ezekre a különböző kötöttségű talajokra. Lehet, hogy egy első pillantásra homogén kinézetű táblán a végső műtrágyázás során az egyik sarokban pl. 50 kg N-t juttatunk ki, míg egy másik részre semmit. Apámnak 64 évesen eltartott egy darabig, hogy bízzon a technikában, de ma azt mondja, hogy nem nélkülözheti – mondja Glitz. A beruházás időközben kifizetődött, a gazdaság nagyobb hozamot ér el, kevesebb műtrágya felhasználásával. A jelenlegi idényben tovább kívánja erősíteni a növekedésszabályozó digitálisan vezérelt alkalmazását a Crop szenzorral.

  1. Thinus Glitz ragaszkodik a régebbi traktorokhoz – ezek megbízhatóak, és költséghatékonyan javíthatók
  2. A „bivaly” valójában egy John Deere 4955-ös traktor, aminek az oldalára Glitz felragasztotta az Egyesült Államokban eredetiben kapható 4960-as matricát
  3. A talaj védelme és a nyomok képződésének csökkentése érdekében hátul ikerkerekek helyezkednek el
  4. Thinus Glitz a Raven ásóboronát is használja még időnként a területein

  1. A Claas GPS vevőt sárgára festették és a megfelelő…
  2. …GPS Pilot-hoz csatlakoztatták a vezetőfülkében

A GPS jelek kormányvezérlő jelekké történő átalakítását egy Outback Guidance eDrive modul kezeli

Glitz a Horsch Pronto 4 KE vetőgépet is ISOBUS-kompatibilissé alakította, amely a táblavégi fordulónál az adagolást GPS-en keresztül kapcsolja be és ki. Az átfedéseket automatikusan elkerülik, és drága vetőmagot takarítanak meg – a fordulókra eső 45 kilométernyi területen, amelyek közül 70% ék alakú, nyilvánvaló az előny. Két éve vetőmagtérképekkel dolgoznak, amelyek akár 40 százalékkal többet használnak a kötött agyaghalmokon. Alkalmanként felmerül egy vagy két technikai kihívás: – A standard gazdaságokban, ahol csak egy órát szánnak rá, nem lesz könnyű ezt a rendszert megvalósítani. Ahol viszont sikerül, ott megéri. Jelenleg nincsen egyszerű precíziós gazdálkodási megoldás a piacon – mondja Glitz.

– Az üzem nagyságához képest a három kormányberendezéssel és a három ISOBUS-kompatibilis géppel vigyázni kell, nehogy a költségek a fejünkre nőjenek. Ez csak használt technikával, saját fejlesztői szellemmel és a forrasztópáka területén mutatkozó készséggel valósítható meg. Mindig lesz kereslet a jól működő, pontos gépekre, amelyek egyszerű felépítésűek. Nekem például a műtrágyaszórón bőven elég egy mechanikus hajtás, ezért nincs szükségem hidraulikus meghajtóra sok nyomásérzékelővel. De szeretnék egy elektromos vezérlésű tolózárat, vagy Section Control-t alkalmazni.

  1. A Claas Axion 920 a StarFire vevővel és a John Deere GreenStar termináljával működik
  2. Átveszi a nehéz talajművelési munkák nagy részét és a vetést
  3. A GPS irányító jeleket az Agra-GPS modulja alakítja át kompatibilis kormányzási jelekké
  4. Okos megoldás: a Köckerling Quadróhoz Thinus Glitz saját maga épített vonóerő növelőt

SÁVOK A TERÜLET HELYETT

Nemrég egy angol Mzuri Pro-Til 4T vetőgép került a gazdaságba, úgynevezett lazító vetéshez; ezt kifejezetten kötött talajokra fejlesztették ki, amelyek Glitz területeire is jellemzőek. A jövőben ezzel vetnek minden kultúrát. Lapzártáig a lóbab már a földben volt, a kukorica első kísérletei hamarosan kezdődnek. Gabonában is ikersoros vetés formájában szeretne vetni a meglazított sávban. A repce előtt a szalmaterítő csak kétszer megy végig a tarlón. A biztonság kedvéért azonban az előző vetőgép még mindig a gazdaságban maradt, mert a lazítóvetésről először tapasztalatokat szeretnének gyűjteni. – A talajművelést és a vetést egy ütemben akarjuk elvégezni, felesleges taposás nélkül. És reagálni kell a földpiacra nehezedő növekvő nyomásra, ha lépést akarunk tartani – magyarázza Glitz.

A teljes átállásig a talajművelést továbbra is a Köckerling 4,6 m-es Quadro kultivátora végzi, amely gyakran még a John Deere 4960 traktor vonórúdjához csatlakozik: – Nem tudom megérteni, hogy az emberek miért csatlakoztatnak egy vontatott eszközt a hárompont felfüggesztéshez, ami így tehermentesíti az első tengelyt, ez teljesen értelmetlen – ez a gazda véleménye. Ráadásul még többet akart kihozni az eszközből, de a vonóerő növelőt ehhez nem kapott. Tehát Glitz maga tervezett egy megfelelő rendszert, ami még egy tonnával többet jelent a kultivátoron. – Mivel a lazítóvetés alkalmazásával le akarunk mondani a mélylazításról, a John Deere 4960 traktort is lassan nyugdíjazni fogjuk, és többet kíméljük majd. Eladni azonban nem akarjuk – mondja. – A gazdaságban marad, ugyanúgy, mint a 80 éves, 60 lóerős Lanz Bulldog traktorunk és a régi Famo lánctalpas traktor.

  1. A MacBook laptopon, tableten és okostelefonon használható megfelelő 365Farm-Net eszközön Thinus Glitz mindig betekintést nyer a jelenlegi és az archív adatokba
  2. A 60 lóerős Lanz Bulldog nosztalgiából még mindig a gazdaságban marad
  3. A 3650-es John Deere a gazdasági udvar traktoraként kezeli a szállítási munkákat, és átveszi az anyagkezelést a homlokrakodóval
  4. A Famo Boxert Thinus és testvére évekkel ezelőtt vette át nagybátyjától – így a családban maradt

FÓKUSZBAN A TALAJKÍMÉLÉS

Mivel a talajok nagyon érzékenyek a nyomásra, a John Deere 4960 traktornak már régóta ikerkerekei vannak a hátsó tengelyen, és a kombájn tíz éve a gumihevedereken jár a területen. – A kombájn nagyrészt nekünk dolgozik, és ez lehetővé tette, hogy kifejezzük kívánságainkat, amikor a bérvállalkozó új gépet szerzett be – mondja Glitz. Ismét hangsúlyozta az automatikus hozamtérképezést a kombájnban, hogy visszajelzést kapjon a precíziós gazdálkodáshoz. – Az adatok a terméshozam szempontjából egy kicsit pontatlanok, de a területi eloszlás minden bizonnyal érdekes, például, hogy ez a trágyázási adatokat gazdagítsa egy másik forrásból. – Ezért az egyéni szolgáltatásért szívesen fizet egy kicsit többet is.

Glitz következő nagy terve, hogy állandó nyomvonalakat akar használni, mivel a hígtrágyatartály szerkezeti károkat okoz, ami hatással van a hozamra, ha a munkagép nyomvonala nem mindig ugyanabba a sávba esik. A gyártók közötti kompatibilitáson és adatcserén kívül itt még szükség van javításokra. Az elkövetkező évek egyik újabb kihívása az új, jobban széthúzott vetésforgó kialakítása, annak érdekében, hogy megbirkózzon a szőrös disznóparéj egyre növekvő rezisztenciájával: – Csak vegyi növényvédelemmel már nem tudjuk legyőzni – mondja Glitz.

A digitális Agenda segítségével a termelő gyorsabban juthat el a megoldásokhoz, mint tiszta becslésekkel és hosszú távú kísérletezéssel. A használt gépeknek köszönhetően mégis hatékony tud maradni.

HATÉKONY: az Egyesült Királyságban vásárolt használt Mzuri Pro-Til vetőgéppel szeretne Thinus Glitz műtrágya-kijuttatással egybekötött lazító vetésre váltani

ÜGYES: a műtrágyázásnál és a növényvédelemben Thinus Glitz CROP-szenzort használ a mennyiségi vezérléshez

Tobias Meyer