High-tech adapterújdonság az osztrák BISO-tól

Új, variálható kaszatávolságú, flexibilis kombájn vágóasztallal bővítette kínálatát a BISO Gmbh.

Az új fejlesztésű kombájnvágószerkezetük a 3D VARIOFLEX AIR-i több innovatív fejlesztés ötvözete, és lényegében olyan vágóasztalt szerettek volna létrehozni a kombájnok számára, hogy mindenféle átszerelgetés nélkül maximálisan alkalmas legyen a repce, a hüvelyesek, vagy az őszi kalászosok betakarítására is.

Kezdjük is a bemutatását az elején, a kaszaszerkezetnél. Teljesen új kaszafelfüggesztési technikát alkalmaz, mint a hagyományos flexibilis kaszaszerkezetek. Utóbbiaknál a kasza ujjak a talajkövetése közben egy erősebb szintkülönbségű talajegyenetlenség esetén akár 20 fokos szögben lefelé állhatnak, mivel fixen vannak rögzítve a flexibilis mozgást biztosító, kaszaujjtartó karok végére. Viszont gyorsan változó talajszíntű, nehezebb terepen lefelé dőlt szögben, a kaszaujjak és pengék akár a talajba hatolhatnak, fésülik azt. A BISO a szabadalmaztatott új, 3D FLEX flexibilis kaszarendszerével úgy küszöbölte ki ezt a problémát, hogy a kaszaujjakat tartó karok paralelogramma rendszerűek, így az ujjak és pengék minden helyzetben az ideális 10 fokos szögben állnak. A 3D FLEX rendszer 170 mm-es függőleges mozgást biztosít a kaszaujjaknak és a pengesornak.

Az új fejlesztésű 3D VARIOFLEX AIR-i kombájn-vágószerkezetük több innovatív fejlesztés ötvözete – fotó: https://www.biso.at

Általában a piacon lévő, szimplán mechanikus flexibilis rendszereknél 80 kg terhelés esetén emelkednek meg a talajkövetésért felelős kaszaujjtartó karok. A BISO AIR-i felfüggesztésénél a paralelogramma rendszert karonként légrugó párokkal egészítették ki, amelyet a FLEX modul párhuzamos rendszerére épített, intelligens mozgásvezérlő szabályoz. Így minden tartókar teljesen önállóan működik egy automatikus adaptív módban, beállítástól függően, 0-50 kg terheléshatár között, és akár már 5 kg-os terhelés esetén megemeli a kaszarendszert. A légrugós AIR-i felfüggesztés nyomásszabályozásához és ellátásához levegőszűrővel szerelt, külön légsűrítő berendezéssel (kompresszor) látták el az adaptert, melyet a jobb oldalába integráltak.

A 3D FLEX AIR-i kaszarendszer előnye, hogy a kaszapengék és -ujjak minden helyzetben megtartják a 10 fokos dőlésszöget – fotó: https://www.biso.at

Ha ez még mind nem lenne elég, akkor az osztrák gyár fejlesztő mérnökei ezt is megfejelték, és az egész professzionális, minden túlzás nélkül forradalminak mondható flexibilis modult kombinálták egy állítható távolságú VARIO kaszarendszerrel. A kaszapengesor a fenéklemezzel együtt, a 660 mm átmérőjű középrehordó-csigától, maximum 980 mm-re tolható ki, és legközelebb 180 mm-re húzható hozzá közel, így 800 mm-es távon belül fokozatmentesen beállítható a kívánt csiga-kaszatávolság. Természetesen lehetőség van a teljes vágóasztal frontális szögállásának a hidraulikus beállítására is, a ferdefelhordóra való csatlakozó keretnél.

800 mm-es távon belül fokozatmentesen beállítható a kívánt csiga-kaszatávolság – fotó: https://www.biso.at

Az adapter opcióban még felszerelhető hidraulikusan hajtott BISO oldalkaszákkal, amelyek a kaszarendszer előretolásával aktiválódnak. Amikor pedig nincs rá szükség, illetve szállítási helyzetben diszkréten hátra billenthető és védőburkolattal borítható. A motolla szintén hidraulikus hajtású, és a hidrosztatikus működtetésű egységek aktiválását és hajtását külön olajtartállyal szerelt hidraulikus szivattyú szolgálja ki, amelyet az adapter bal oldalába integráltak. Az adapter, a kombájn ferdefelhordó TLT csatlakozásához kapcsolódó csuklóstengelyről kapja a meghajtást. A karbantartást és lánckenést központi kenőrendszeren keresztül lehet végezni. Nem meglepő, ha sokakban felmerül a kérdés, hogy a számos plusz felszereltség miatt jóval nagyobb az adapter tömege, mint a hagyományos vágóasztaloknak. A BISO szakemberei erre is találtak megoldást, és a vágóasztal alap vázszerkezetét alumíniumból készítik, ezt kombinálják nagy szilárdságú, acél szerkezeti elemekkel.

Tavaly, a hannoveri vásáron ezüstéremmel jutalmazták az új adapter innovatív fejlesztéseit – fotó: https://www.biso.at

Így akár 16-18,5 méteres munkaszélesség esetén sem kell a nagy tömegtől tartani, és a vágóasztal szerkezeti élettartama is jóval hosszabb. Az adapter minden funkciója elektronikusan vezérelhető, a valós idejű üzemi információkat és beállítási értékeket pedig wifi kapcsolaton kommunikáló, intuitív kezelőfelületű, 13” méretű, érintőképernyős tableten követhetik. Az új 3D VARIOFLEX AIR-i vágószerkezet család 5,7-18,5 méter munkaszélesség között, 8 féle méretben érhető el, a szállításról pedig a hozzá rendelhető, 40 km/h vontatási sebességű szállító kocsik gondoskodnak. Az osztrák gyártó új fejlesztésű adapterét a legutóbbi hannoveri vásáron ezüstéremmel ismerték el.

adapter agritechnica aratás kombájn vágóasztal vágószerkezet