fbpx

A John Deere Európába is elhozza a nagyteljesítményű, X-sorozatú kombájnjait

Írta: GÉPmax-2020/IV. lapszám cikke - 2020 szeptember 20.

Az új X9 1000 és X9 1100 kombájnok a John Deere betakarítógépek által nyújtott teljesítmény új szintjét képviselik, és átveszik a zászlóshajó szerepet a John Deere arató-cséplőgép-kínálatában.

A John Deere két új X-sorozatú kombájnnal bővítette a 2021-es betakarítógép-kínálatát. Az új széria ideális azon nagygazdaságok számára, amelyek szeretnének óránként még magasabb betakarítási teljesítményt elérni, különösen a nagyhozamú területekről, nehéz és nedves munkakörülmények esetén. Az X9 típusú kombájnokat arra tervezték, hogy kiemelkedően teljesítsenek a nagy kihívást jelentő, nedves körülmények között is, ahol a gépek tesztelésének a jelentős részét végezték, és az egy százalék veszteség melletti 100 tonna/óra teljesítményt megvalósították.

 


A HDR vágóasztalok 10,7 m és 15,2 m közötti vágásszélességben érhetők el


A termény a dupla rotoros cséplőrendszerben kilenc fordulatot tesz meg

 

ÚJ VÁGÓASZTALOK

A John Deere HDX (Hinged Draper Extended Table) billenthető szárnyú hevederes vágóasztalok ideálisak az aprómagvú növényeket és olajrepcét termesztők számára, akik a változékony körülmények és az egyenetlen talajfelszín ellenére is szeretnék növelni a kombájnjuk teljesítményét. A HDX billenthető szárnyú hevederes vágóasztalok 10,7 és 13,7 m közötti vágásszélességgel érhetők el. A HDR (Hinged Draper Rigid Knife) billenthető szárnyú, merev kaszásszerkezettel felszerelt vágóasztalok 10,7 és 15,2 m közötti munkaszélességben érhetők el, és olyan gazdák számára ajánlják, akik csak kis területen vagy egyáltalán nem termesztenek olajrepcét. Az új John Deere RDF (Rigid Draper Flex Knife) HydraFlex™ hevederes vágóasztalok a már jól ismert 700FD modell technológiáján alapszanak, kiegészítve a szemveszteséget csökkentő új jellemzőkkel (két fokozatban állítható sebességű középső behordó egység, kettős vágású, illetve kettőshajtású HydraFlex™ kaszaszerkezet).

 


A tisztítási kapacitás 45%-kal nagyobb, mint az S kombájnszéria esetén.


Az ürítés 186 liter/perc kapacitással történik

 

SZÉLES FERDEFELHORDÓ, DUPLA ROTOROS XDS CSÉPLŐMAGLEVÁLASZTÓ RENDSZER

Az X-sorozatú kombájnok rendelkeznek a piac legszélesebb ferdefelhordójával. A dupla rotoros cséplőrendszer és az iparág legnagyobb rostaszerkezete együtt biztosítja a még egyenletesebb terményáramot, illetve a megnövelt betakarítási kapacitást. – Az ékalakú terménygyorsító nagyon egyenletesen továbbítja a terményt a ferdefelhordótól a kombájn szívét képező X-sorozatú dupla rotoros cséplő- és leválasztórendszer (XDS) felé. A John Deere valaha volt legnagyobb cséplő- és leválasztórendszerének köszönhetően a termény a dupla rotoros cséplőrendszerben kilenc fordulatot tesz meg, melynek eredménye az alacsony veszteség és a megnövelt betakarítási kapacitás – mondta Johnathan Edwards, a John Deere termékmenedzsere. Az S-sorozatú kombájnoknál már megismert moduláris koncepcióval készül a 3,51 méter hosszú XDS rotor, amelyben különböző szakaszokon történik a cséplés és a leválasztás.

 


40 km/h haladási sebességnél a motorfordulatszám-vezérlés nem enged 1700 f/min-nél magasabb motorfordulatot


Az ékalakú terménygyorsító egyenletesen továbbítja a terményt a ferdefelhordótól a dupla rotoros XDS cséplő- és leválasztórendszer felé

 

NÖVELT TISZTÍTÓ FELÜLET, EXTRA NAGY MAGTARTÁLY- KAPACITÁS, GYORS ÜRÍTÉS

A 7 m2-es Dyna-FloTM rostaszerkezet 36%-kal nagyobb tisztítófelülettel rendelkezik, és az új ventilátornak köszönhetően a tisztítási kapacitás 45%-kal nagyobb, mint az S-sorozatú kombájnok esetén. Ez ismét bizonyítja, hogy az új kombájnok egyértelműen felülmúlják az összes korábbi modellt, kifejlesztésük célja pedig az volt, hogy a John Deere kielégítse a legnagyobb elvárásokkal rendelkező európai partnereit. Az X9 1000 magtartálya 14 800 liter, míg az X9 1100 magtartálya 16 200 liter gabona befogadására alkalmas, az ürítés pedig 186 liter/perc kapacitással történik. A kiegészítő csúszdával ellátott behajtható ürítőcsiga különböző hosszúságban érhető el.

 


A Select, Premium és Ultimate fülkefelszereltségnek köszönhetően mindenki megtalálhatja a költségvetésének és az ergonómiai igényeinek megfelelő fülkét

 

TAKARÉKOS ÜZEMANYAGFOGYASZTÁS, ALACSONY TELJESÍTMÉNYIGÉNY

A kimagasló üzemanyag-hatékonysággal rendelkező, X-sorozatú kombájnok betakarítás közben akár 14 órát is tudnak újratankolás nélkül dolgozni, a meghajtásról pedig 700 lóerős (515 kW), 13,6 literes, hathengeres új John Deere PowerTechTM dízelmotor gondoskodik. Az új kombájnszéria robusztus HarvestMotion koncepcióval vannak ellátva, amely 20%-kal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és 30%kal magasabb nyomatékot biztosít alacsonyabb motorfordulatszám mellett. Annak érdekében, hogy az ügyfelek a lehető legtöbb időt tölthessék a szántóföldön, a Fast Fuel Systemnek köszönhetően az X9 kombájnok 1250 literes üzemanyagtartályát akár 2,5 perc alatt is tele lehet tankolni, mely 550 liter/perc töltési sebességet jelent.

A fejlesztés közben a John Deere végig a betakarítás hatékonyságának javítására koncentrált. A meghajtás, az anyagkezelés, és a tisztítórendszer korszakalkotó fejlesztésének, valamint az új Xcel szalmaszecskázó késeknek köszönhetően a betakarítás teljesítményigénye 120 lóerővel (86 kW) csökkent, miközben a teljesítmény növekedett. A koncepciót az is igazolja, hogy az X9 típusú kombájnokat DLG ezüstéremmel jutalmazták a 2019-es AGRITECHNIKA kiállításon „a nagyteljesítményű kombájnok számára kifejlesztett, hatékonyságot növelő csomagért”.

 


Az X-sorozatú kombájnok elérhetőek mind kerekes, mind pedig hevederes járószerkezettel

 

KÖNNYEDÉN MEGBIRKÓZIK A LEGNEHEZEBB TEREPVISZONYOKKAL IS

Az új ProDriveTM XL fokozatmentes hajtómű olyan előnyökkel jár, mint a már jól ismert ProDriveTM hajtás által biztosítottnál 30%-kal nagyobb nyomaték a domboldalakon, valamint nedves, sáros környezetben történő munkavégzéshez. A közúton történő haladás maximális hatékonysága érdekében, 40 km/h sebesség mellett a motorfordulatszám-vezérlés nem enged 1700 f/min-nél magasabb motorfordulatot. A ProDriveTM XL egyedülállóan dupla szivattyús rendszert alkalmaz. Az elérhető legnagyobb nyomaték biztosítása érdekében indításkor rögtön bekapcsol mindkét szivattyú. Ahogy a haladási sebesség növekszik, és csökken a nyomatékigény, a második szivattyú teljesítménye csökken, ami kevesebb teljesítményigényt, illetve alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást eredményez. Az X-sorozatú kombájnok elérhetőek mind kerekes, mind pedig hevederes járószerkezettel, a szélessége pedig nem haladja meg a 3,5 métert.

 


A széria 100 tonna/óra betakarítási teljesítményre képes

 

HÁROMFÉLE FÜLKEFELSZERELTSÉG, KIMAGASLÓ KÉNYELEMMEL

A vadonatúj fülkében megtalálhatók a legmodernebb berendezések, beleértve az ülésfűtést és -hűtést, a masszázsfunkciót, továbbá az okostelefonról vezérelhető rádiót. A Select, Premium és Ultimate fülkefelszereltségnek köszönhetően mindenki megtalálhatja a költségvetésének, illetve az ergonómiai igényeinek megfelelő fülkét. Az éjszakai látási viszonyokat sem hagyták figyelmen kívül. Az alapfelszereltség részét képező LED világítással az éjszakát is nappallá változtathatja, míg az Ultimate felszereltség részét képező világításcsomag részeként egyéb kiegészítő LED lámpák is rendelkezésre állnak. A választott felszereltségtől függően felszerelhetők az AutoMaintain, az Active Terrain AdjustmentTM és az Active Yield funkcióval. A JDLinkTM mindkét modell esetében ingyen elérhető két éven keresztül. Ez lehetővé teszi a gépek közötti kommunikációt, és megkönnyíti a tulajdonos, illetve a gépkezelő számára a szántóföldi agronómiai adatok küldését, valamint a gép teljesítményadatainak továbbítását. A John Deere Connected SupportTM segítségével a tulajdonos támogatást kap a forgalmazótól az Expert Alerts funkción keresztül, amellyel feltérképezhetőek a leállást okozó meghibásodások, és azok még a bekövetkezésük előtt megakadályozhatók. A John Deere forgalmazói a nyár végétől fogadnak rendeléseket az új X-sorozatú kombájnokra.

Forrás: A John Deere magyar nyelvű sajtóközleménye; fotók: deere.com