fbpx

Terminátor és más újdonságok a ZÜRN-től

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 28.

Új direktvágó adapter önjáró silózóhoz, gyommag-gyűjtő és -megsemmisítő kombájnokhoz, illetve gyomosodást megakadályozó egyéb új fejlesztések: csak néhány a német gyártó újdonságai közül.

A PROFI-CUT direktvágó kaszaadapter-család most már a jelenleg kapható CLAAS JAGUAR önjáró szecskázókra is elérhető. Az egyre sokasodó felhasználó igényeket elégítette ki a gyártó azzal, hogy a két éve bevezetett, új generációs, PROFI-CUT direktvágó adaptercsaládja már a JAGUAR önjáró silózókhoz is rendelhető. Az 5,3/7 méteres munkaszélességben elérhető adapterszériát 808 mm átmérőjű, XXL középrehordó csigával szerelik. A Kuhn Optidisc tárcsás kaszaszerkezet szinkronizált oldalsó meghajtással, gyorscserélő pengékkel, túlterhelésvédelemmel rendelkezik. A hajtásátvitel automatikusan kapcsolódik a silózó munkaeszköz-hajtásához, amikor az adapter a gyorskapcsoló kereten keresztül felcsatlakoztatásra kerül.

Most már CLAAS JAGUAR-ra is elérhető a PROFI-CUT adaptercsalád – fotó: https://www.zuern.de/

A kapcsolókeret egy rugóval ellátott ingakeret, amelyhez az adapter egy központi forgásponton csatlakozik. Nyomás-szabályozóval és a kapcsolókeretbe integrált vágásszög-beállítással együtt biztosítja a jó talajkövetést. A direktvágókasza hajtóműve három sebességesfokozatú. Külön szerelést nem igényel a hajtás összekapcsolása. Rendelkezésre áll hidrosztatikus hajtású oldalkasza és vezetőfülkéből állítható magasságú terelőhenger is. A karbantartást nagyon leegyszerűsíti az automata görgőslánc kenőrendszer. Munkasebessége 5-20 km/h, a vágásmagasság pedig 5-15 cm között választható meg. A PROFI-CUT adaptert közúton, a betakarítógépről lekapcsolva, szállító kocsin a silózó után kapcsolva, vontatva szállíthatjuk.

A másik újdonságuk nem saját fejlesztésük, hanem egy ausztrál gyártó innovációja, amelynek európai forgalmazását saját kereskedelmi hálózatán keresztül a ZÜRN kezdi meg. A német cég egyre többet foglalkozik fejlesztések terén a gyomosodás vegyszerek nélküli, mechanikus módszerekkel történő megakadályozásával, csökkentésével. „A növekvő herbicid-rezisztencia és néhány új termékre vonatkozó engedély vonatkozásában hamarosan hatékony alternatívákra van szükségünk. Így hatalmas lehetőségeket látunk a mechanikus gyomirtás terén, mint például ez az ausztráliai új koncepció” – mondta Rolf Zürn ügyvezető igazgató az új együttműködésről.

Idén kezdik el az európai forgalmazását a SEED TERMINATOR ausztrál fejlesztésnek – fotó: https://www.zuern.de/

Így kerül a cég látóterébe a kombájnokhoz kifejlesztett SEED TERMINATOR berendezés, amely lényegében a kombájn pelyvaterítőjének helyére szerelhető, és begyűjti, illetve megőröli a tisztítórendszerből származó cséplési melléktermékben található gyomnövénymagokat. A magok megsemmisítését egyedülálló technológia, két nagy teljesítményű többlépcsős, aerodinamikus Wolfram-karbiddal bevont kalapácsmaró végzi el. A berendezés maró részét egy 9,5 kg húzó erejű mágnest tartalmazó egység előzi meg, amely a kombájnból kikerülő idegen fém alkatrészdarabokat gyűjti össze, hogy ne tegyenek kárt a maró rendszerben. A feltalálója Dr. Nick Berry mezőgazdasági termelő és mérnök, éveket töltött a fejlesztésével és tesztelésével. A szerkezet egyszerűen csatlakoztatható a John Deere, Claas, Case IH és New Holland kombájnokhoz.

A következő évi gyomosodás megelőzésében alkalmazható másik újdonság a ZÜRN és Romain Bouillé francia technikus közös fejlesztése, a TOP-CUT. Lényegében még két-három héttel a betakarítás előtt gyűjti be az őszi vetésű gabonaállományban magasabbra nőtt gyomnövények magvait tartalmazó buga-virágzatot. Az egytengelyes keskeny sorművelő kerékkel szerelt, vontatott gyűjtőkocsit a traktor művelőnyomon vontatja. A TOP-CUT 18 méter széles, hidraulikusan nyitható-összecsukható vágókerete felett egy háromlapátos, spirális vonalú lapátokkal szerelt motolla tereli az alternáló kaszasorhoz a gyomnövényt, amely levágja, és a mögötte futó szállító hevederrendszer segítségével a hátrabillentve üríthető gyűjtőtartályba szállítja a levágott, magvakat tartalmazó bugavirágzatot.

Különböző tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy egy munkamenet alkalmával a gyommagok 40%-át a betakarítás előtt eltávolítja. „Amikor a fűgyomokat generatív növekedésük során levágják, a megmaradó növények kiszáradnak, és nem kapnak új hajtást, így a betakarításnál a magvak már nem kerülnek vissza a talajra, és megszakad a gyomnövény szaporodása, terjedése. Ez az új megközelítés nagyszerű lehetőséget kínál az ökológiai gazdaságok számára a mechanikus gyomirtó eszközkészlet kibővítésére is” – mondta fejlesztésről Rolf Zürn ügyvezető igazgató. A TOP-CUT különösen hatékonyan alkalmazható olyan ellenálló gyomnövényekkel szemben, mint például a fekete fű, aszéltippan (apera), a vad zab vagy a fű.

Farkas Imre