fbpx

A Fliegl Büffel a gyors, hatékony takarmánybetakarítás záloga

Írta: GÉPmax-2020/II. lapszám cikke - 2020 május 10.

Az új Fliegl Büffel rendfelszedő-átrakó kocsi meggyorsítja a takarmánybetakarítást, és folyamatossá teszi a silózó kiszolgálását.

A mezőgazdasági szállítás gépesítésében számos korábbi úttörő fejlesztést köszönhetünk a Flieglnek, elég, ha csak a piacon ma már széles körben elérhető letolórendszert említjük. A gyártó évről évre újabb korszakalkotó fejlesztésekkel segíti a felhasználókat, ezek sorát gyarapította három éve a hannoveri Agritechnicán bemutatott és ezüstéremmel elismert Büffel (Bivaly) fantázianevű rendfelszedő-átrakó kocsi. Cikkünkben ezt az innovatív fejlesztést mutatjuk be részletesebben.

A Fliegl Büffel alkalmazásával jelentős üzemidő-ráfordítást takaríthatunk meg a takarmánybetakarítás során

Mielőtt rátérnénk a speciális rendeltetésű eszköz felhasználási területére és alkalmazásának előnyeire, áttekintjük, milyen szerkezeti egységekből épül fel, és ezek milyen funkciókat látnak el.

Az 1,5 méteres munkaszélességű rendfelszedő 860 mm átmérőjű, hét ujjsoros dobbal végzi a terményfelszedést, amely nagy munkasebesség esetén is maximális teljesítményt biztosít. A rendfelszedő tripla rendleszorító hengerrel rendelkezik, amely szintén a magasabb munkasebesség esetére hasznos kiegészítő.

A betakarított takarmány szeletelésére is lehetőség van a Hardox anyagból készült, 2 méter hosszú továbbítórotornak és a 49 darabos szeletelő késsornak köszönhetően. A szeletelőrendszer 30,5 mm-es vágáshosszúságot biztosít, és a vágókések megfordíthatók. A késmegfordításhoz és a késrendszer inaktiváláshoz a késsort hátrafelé, hidraulikusan kifordíthatjuk.

A terménytovábbító rendszerben magas vonzáserősségű mágnesek vannak integrálva, amelyek kiemelik az idegen fémtárgyakat, mielőtt azok még az oldalra kihordó rendszerre kerülhetnének.

A rendfelszedő által felszedett és a rotor/kések által szeletelt, továbbított takarmány egy 10 m3‑es befogadókapacitású gyűjtőtartályba kerül. A tartályt lényegében úgy kell elképzelni, mint egy nagyon lerövidített rendfelszedő kocsi rakfelületét. A tartályba kerülő szálastakarmányt vagy silót egy rakfelületen futó, végtelenített, láncos-kaparóléces szállítórendszer hordja a tartály végébe, az oldalkihordó szalag felé. A hátrafelé, szögben emelkedő, kaparóléces rendszerű tartályfenék hidraulikusan lenyitható a talaj felé, így bármilyen fennakadás vagy eltömődés történne a terményáramban vagy a tartályban, az gyorsan áthidalható.

A szállítójárművek silózóval való rakodásánál előforduló veszteségeket a szállítóhevederes átrakással minimalizálhatjuk

Egy rendfelszedő kocsi egy műszaknapos munkáját, folyamatos kiszolgálás esetén, akár 2 óra alatt is elvégzi

Szintén a rendfelszedő kocsik ürítési rendszeréhez hasonló, a tartály hátsó részébe integrált késes bontóhengerek segítik a takarmány oldalkihordó hevederre való egyenletes átjutását a tartályból. A végtelenített szalagos, hidraulikus meghajtású és mozgatású oldalkihordó hevederes, 800 mm széles szalag átrakási magassága 5,1 méter, oldalra nyúlása munkahelyzetben pedig 4,3 méter, így egész nagy raktérfogatú, jelentős befogadókapacitású szállítójárműveket is kiszolgálhat. Az adagológörgők a terményt hátrafelé az oldalra hordó heveder felett beállított terelőlapra dobják, amelyről tölcsér alakban zuhan le a szalagra a szálastakarmány. Azért, hogy a munkahelyzetben kinyitott átrakóhevederrel, a megváltozott súlyponttal is megfelelő legyen a stabilitás, a Büffel keréktengelyének nyomtávolsága a kihordóheveder irányába növelhető, a teleszkópos tengelykialakításnak köszönhetően. Szilárd vagy folyékony halmaz­állapotú takarmányadalék adagolására is lehetőség van. A tartály töltöttsége és az abban zajló munkaműveletek folyamatosan követhetők egy kamerarendszer segítségével.

Rátérve a különböző munkaműveleteket végző egységek meghajtására, a Büffel teljesítményigénye minimum 150 LE. Az üzemeltető traktor teljesítményleadó tengelye, a rendfelszedő és a továbbítórotor mellett, két hidraulikus szivattyút hajt meg. Ezek az oldalra kihordó átrakószalagot és adagológörgőket meghajtó hidromotorokat látják el olajárammal, 100 l/perc kapacitással. Az összes többi hidraulikus funkciót a traktor hidraulikus rendszere szolgálja ki és vezérli. A felszedő- és átrakóegység egymástól függetlenül be- és kikapcsolható. A rendfelszedő folyamatosan tud dolgozni anélkül, hogy az elszállítási folyamatot befolyásolná, így a rendfelszedőnek nincs holtideje, a kihasználtsága maximális lehet. A szállítójármű-követés tekintetében is rendkívül innovatív a rendfelszedő-átrakó kocsi. A Büffel a legmodernebb járműfelismerő Beacon-technológiával van felvértezve. Fliegl Trackerrel felszerelve a Büffel képes minden megfelelő jeladóval ellátott szállítójárművet pontosan azonosítani, illetve felismerni, és ennek megfelelően a helyes átrakó pozíciót kiválasztani. Ez több, mint amire egy szokványos ultrahangos szenzor képes, ami ugyan akadályokat felismer, de nem képes sem azonosítani, sem pedig felmérni azok pontos helyzetét. A Fliegl Trackerrel való párosítás azt jelenti, hogy az átrakás be- és kikapcsolása elektronikusan szabályozható. Ha nincs szállítójármű a helyszínen, az átrakás automatikusan leáll.

A gyűjtőtartály befogadókapacitása 10 m3, a rakfelületén láncoskaparóléces szállítórendszer továbbítja hátrafelé a terményt

Munkahelyzetben, a megváltozott súlypont megtámasztása érdekében, a teleszkópos keréktengely kitolható az oldalra hordó szalag irányába

A köztes tárolóbunker töltöttsége szintén elektronikusan ellenőrizhető. A töltöttség állapota nem csupán a gépkezelő számára fontos információ, hanem az egész rendszer működéséhez elengedhetetlen. A bunker túltöltöttsége a rendszer megállásához vezet, ami mindenképpen elkerülendő. Amikor a töltöttség a maximumhoz közelít, akkor az elektronika a traktor vezérlőrendszerén (TIM) keresztül lelassítja a járművet. Így elkerülhető a túltöltöttség. Végül a gépkezelő megállhat, és várhatja a következő szállítójárművet, ha elakadás lenne a szállítójárművek részéről a kiszolgálási láncban.

Saját hidraulikus rendszerrel is rendelkezik, amely az oldalra kihordó átrakószalagot és adagológörgőket meghajtó hidromotorokat látja el olajárammal

A Fliegl Tracker segítségével a Büffel képes minden megfelelő jeladóval ellátott szállítójárművet pontosan azonosítani, felismerni, és ennek megfelelően a helyes átrakópozíciót kiválasztani

Sokan feltehetik a kérdést, hogy miben rejlenek egy ilyen speciális rendfelszedő-átrakó eszköznek az előnyei egy hagyományos rendfelszedő kocsival végzett betakarítással szemben. Napjainkban az egyik legfontosabb kritérium – bármilyen betakarításról legyen szó – a ráfordítható idő mértéke. A gyorsan változó időjárási körülmények miatt mindenki a lehető legrövidebb időn belül szeretné a tárolási, felhasználási helyre juttatni a takarmányt. A Büffel óránként kb. 130 t termény felszedésére képes egy 200 LE teljesítményű traktorral. Míg a rendfelszedő kocsis betakarításnál a speciális szállítóeszköz befogadókapacitása, manőverezhetősége és az ürítési hely távolsága mind befolyásolja az egész üzemidőt, addig a Büffellel végzett betakarítás esetén a rendelkezésre álló egész szállítójármű-flotta bevonható a takarmányszállításba. Kompakt méretének, illetve puffertartályának köszönhetően a szűk fordulókban nem kell párhuzamosan követnie a szállítójárműnek, megkímélve a balesetveszélyes szituációktól a gépeket. A Büffellel sokkal könnyebben követhetők a rendek irányváltozásai, mint egy hagyományos rendfelszedő kocsival.
Frontfüggesztéssel szerelt traktorral üzemeltetve, akár mellső függesztésű kaszával kombinálva önjáró, egymenetes betakarítógépként is alkalmazhatjuk a Fliegl innovatív eszközét.

Kompakt kialakításának köszönhetően a táblavégi szűkebb fordulókban is jól manőverezhető

A szálastakarmány-betakarítási technológiában a Büffellel jelentős költségmegtakarítást érhetünk el

Folyamatos kiszolgálás esetén a rendfelszedő kocsi egy műszaknapos teljesítményét a Büffel akár két óra alatt is képes elérni. Amennyiben önjáró silózót váltunk ki a szálastakarmány-betakarítási technológiában a Büffellel, jelentős költségmegtakarítást érhetünk el. A szállítójárművek silózóval való rakodásánál előforduló veszteségeket a szállítóhevederes átrakással minimalizálhatjuk. Más termények, pl. silókukorica betakarításában az önjáró szecskázó kiszolgálását segítheti abban az esetben, ha a kiszolgáló szállítójárművek érkezésének folyamatosságában visszatérő szünet keletkezne, de a járművek silóval történő megrakodását is gyorsíthatja köztes kiszolgáló gépként való alkalmazása. Arról nem is beszélve, hogy a szűk táblavégi fordulókban itt is megkímélné a nagy testű szállítójárműveket a kényelmetlen és időigényes kanyargástól.

A gyártó tájékoztatása szerint tavaly már néhány példány készült a Büffelből, melyeket az elmúlt évben különböző gazdaságokban, gyakorlati körülmények között teszteltek, széles körű üzemi tapasztalatokat szerezve a sorozatgyártásra kész változat előkészítéséhez.

Farkas Imre