fbpx

Új teleszkópos és kompakt hevederes rakodókkal jelent meg a Bobcat

Írta: GÉPmax-2020/IV. lapszám cikke - 2020 szeptember 19.

A Bobcat az M széria eddigi T450 és T590 kompakt rakodói mellett új, Stage V-ös minősítésű motorokkal hajtott, teleszkópos rakodókkal jelenik meg a piacon. A gépek egy sor új funkcióval gazdagodtak. Mindegyiküket a már jól bevált Bobcat D34-es és D24-es Stage V-ös, nagy nyomatékú dízelmotorok hajtják – ezeket kifejezetten a Bobcat gépekhez tervezték. Mindkét motor Bobcatek ezreiben bizonyított már világszerte.

 


Az új teleszkópos modellekben a D34es, Stage V-ös, 75 lóerős motorok átlagosan 7%-kal alacsonyabb üzemanyagfogyasztást és 14%-kal nagyobb nyomatékot kínálnak.

 

KEZELHETŐBB ÉS HATÉKONYABB

Az új D34 Stage V-ös motorokkal – a füstgázkezelő rendszernek köszönhetően – a teleszkópos rakodók, szabályozott károsanyag-kibocsájtási zónákban is üzemeltethetők. Emellett a motor nem használ szelektív katalitikus redukciót (SCR), tehát nincs szükség AdBlue adalékanyagra a működéséhez. A motor egyik kulcsfontosságú eleme, hogy füstgázkezelő rendszere teljesen autonóm módon működik, és ez a teljesítményre nincs hatással. Így a gépkezelő kizárólag a rakodási munkára koncentrálhat.

„Ezeket a 75 lóerős motorokkal szerelt gépeket leginkább az Egyesült Királyság, Olaszország és Benelux államok területén használják, ahol egyszerűségük és versenyképes áruk miatt kedveltek az építőipari cégek és bérgép szolgáltatók körében” – mondja Quentin D’Hérouël, a Doosan Bobcat teleszkópos rakodók termékmenedzsere. Az új teleszkópos modellekben a D34-es, Stage V-ös, 75 lóerős motorok átlagosan 7%-kal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és 14%-kal nagyobb nyomatékot kínálnak, mint amekkorát a Stage IV-es motorok nyújtani tudtak. Az új motorok alacsonyabb fordulatszám mellett képesek nagyobb teljesítményre.

11 különböző Bobcat teleszkópos rakodóba került beépítésre az új motor. Ezek maximális emelési kapacitása 2,6 és 4,1 tonna között van, 6-18 m emelőmagassággal. A TL26.60, TL30.60 és TL30.70 mezőgazdasági teleszkópos rakodók.

A T35.105-től a T40.180SLP-ig ipari gémes teleszkópos rakodók.

 

 

JOBB KILÁTÁS AZ ÚJ MOTORHÁZTETŐ-KIALAKÍTÁS RÉVÉN

A Stage V-ös motorral szerelt rakodók meredekebb profi lú motorháztetővel rendelkeznek, ami 15%-kal csökkenti a holtteret a gép jobb oldalán, így nagyobb a látótér. A motortérhez is könynyebb a hozzáférés, ami megkönnyíti a karbantartást. „Az 75 lóerős teleszkópos rakodókat 2021-ben 100 és 130 lóerős, D34-es Stage V-ös motorral szerelt modellek követik. Ezzel egy teljesen új teleszkópos generáció jön létre egészen más felhasználói élménnyel és alacsony üzemeltetési költséggel” – teszi hozzá Quentin D’Hérouël. Minden Bobcat teleszkópos rakodóra alapvetően hároméves (3000 üzemórás) gyári garanciát adnak, de a jótállást öt évre (6000 órára) meg lehet hosszabbítani. A teleszkópos rakodók teljes szériáját a franciaországi Pontchâteau-ban tervezik és gyártják.

 


Az új motorok alacsonyabb fordulatszám mellett képesek nagyobb teljesítményre.

 

AZ M SZÉRIA STAGE V-ÖS KOMPAKT RAKODÓI

A nemrégiben elindított Bobcat M-széria S450, S510 és S530 modelljeinek mindegyike Stage V-ös motorral rendelkezik. Ez megnövelt teljesítményt, fokozott kényelmet és optimalizált karbantartási feltételeket biztosít a kezelők számára. „A T450 és a T590 kompakt modellekben a mérnöki csapat ügyes tervezési munkájának köszönhetően sikerült megőrizni az S450, S510 és S530 modellek kis méreteit és emelőkar-elhelyezését, miközben Stage V-ös motorok kerültek ezekbe is. Vagyis valóban kompakt, könnyű, szűk helyen is jól manőverező gépek jöttek létre, amelyek könnyen szállíthatók” – mondja Jiri Karmazin, a Doosan Bobcat rakodógépének termékmenedzsere.

Az új motornak köszönhetően csökkent a gépek zajszintje és a vibráció is, ami növeli a kezelő komfortérzetét. Az első motorolajcserét elegendő 500 munkaóra után elvégezni. A jobb üzemanyag-szűrésnek köszönhetően ritkábban kell szűrőt cserélni, ami kisebb üzemeltetési költséget jelent. A füstgáz-utókezelési technológia ebben az esetben is automatikusan működik, nem igényel kezelői beavatkozást.

 


A nemrégiben elindított M-széria S450, S510 és S530 modelljeinek mindegyike Stage V-ös motorral rendelkezik optimális munkasebessége 6-8 km/h fotók: https://www.bobcat.com

 

JOBB TELJESÍTMÉNY ÉS KÉNYELEM

Az új Bobcat D24-es motor – köszönhetően a Bosch üzemanyag-befecskendező rendszerének – javítja a gép általános teljesítményét, miközben megfelel a legszigorúbb Stage V-ös kibocsátási normáknak. A motor teljesítményét a gépek súlyához optimalizálták a T450-es és a T590es rakodókban. A korábban opcionálisan választható Deluxe kezelőpanelaz új modellekben már az alapfelszereltség része. A panel többféle nyelven kommunikál, és többféle telematics rendszert kínál a telemetrikus adatok rögzítésére és a távdiagnosztika részére. A Deluxe panel a kulcs nélküli funkciónak köszönhetően csökkenti a lopás kockázatát is.