fbpx

Van, akinek már hét gépe dolgozik a flottánkban

Írta: GÉPmax-2021/I. lapszám cikke - 2021 február 06.

Berbekár Tamás, a Business Contract Kft. tulajdonosa a 2020-as év végén várt bennünket a cég székesfehérvári központjában egy gyors évértékelésre. A mezőgazdasági és építőipari hosszú távú gépbérlettel, flottakezeléssel foglalkozó cég vezetője sok érdekes tapasztalatot osztott meg velünk.

 

– Lezárták a 2020-as évet. Milyen számokkal lehet leírni a mögöttük álló esztendőt?

– Az ember mindig tervez valamit a jövőre nézve, aztán az élet átírja, felülírja a terveit. Terveink szerint december 18-án leállt volna a cég, de sikerült még két napot ráhúzni, akadt dolgunk az év végével is. 330 darab projektet rögzítettünk a rendszerünkben, ami 25 százalékkal több, mint a tavalyi év.

– Hogyan látja a 2020-as évet a partnerek szemüvegén keresztül, milyen visszajelzéseket kaptak a piacról?

– A beszállítópartnereink elmondásuk szerint nem zártak rossz évet, sőt, még az építőipari szegmensben dolgozók is azt mondják, a 2019-es éves eredményeket újra sikerült hozniuk. Ez persze betudható a támogatásoknak is. A vevői oldalról az évet nem értékelték rosszul, hiszen a vírus hatása a mezőgazdasági feladatoknál csak a külföldiek által végzett idénymunka szervezését zavarta meg, a gépbeszerzéseket, a támogatásokat nem. – Milyen hatása volt a járványnak az önök üzletmenetére? – A mi oldalunkról a vírus két irányból befolyásolta működésünket. Sokkal nagyobb lett az igény a szolgáltatásunkra, több partner szeretne velünk kapcsolatba kerülni és üzletet kötni, viszont sokkal többször zárult a projekt negatív hitelképességi vizsgálati eredménnyel, azaz sajnos sokszor nem tudtuk befogadni a szerződésre vonatkozó igényt.

 

Berbekár Tamás
Berbekár Tamás, Business Contract Kft.: Sokkal nagyobb lett az igény 2020-ban a szolgáltatásunkra

 

HITELKÉPESSÉGI BUKTATÓK

– Min buktak el azok az ajánlatkérések?

– A partner hitelképességi vizsgálatán. Sajnos a járványhelyzet sokat rontott a likviditásokon, így a kockázatértékelő kollégák több ügyletre mondták azt, hogy sajnos nem befogadható. Azért azt is figyelembe kell venni, hogy mikor mi átadunk egy 50 millió forintos gépet, nulla forint kezdő befizetés és egyéb díjak nélkül, azért az más helyzet a kockázat szempontjából, mint amikor valaki egy zárt lízing esetén a gép nettó értékének 37 százalékát megfizeti. Mi ugyanúgy eszközalapon adjuk a szolgáltatást, ami ez esetben azt jelenti, hogy nem kérünk be plusz fedezetet.

– Általában a termelők hol követik el pénzügyileg a legnagyobb, leggyakoribb hibát, ami később a finanszírozásnál, akár önöknél, akár banki finanszírozásnál problémát okozhatnak?

– A könyvelőnél. Sajnos a vállalkozások többsége szükséges rossznak tartja a könyvelést, ezért vagy nem fizeti meg, vagy nem talál megfelelő könyvelőt. Sok esetben a cégnek van pénze, jók lennének a számaik, ha a könyvelés rendben lenne. Viszont mi a könyvelési adatokat kell figyelembe vegyük, így Új projektekkel egészül ki a hosszú távú bérgép-konstrukció, ha azokat elhanyagolták, akkor sajnos a partnerről alkotott kép egészen más lesz, mint az esetleges valóság.

A dologra van megoldásunk: üzletviteli tanácsadás és könyvelési szolgáltatás, de az egy évre eltolja a szerződéskötést. Így egy év múlva nemcsak felénk, de a külső partnerek felé is egy olyan anyagot tud majd letenni az ügyfél, amivel már lehet kezdeni valamit. Persze, ehhez az is kell, hogy a cég rendesen működjön. Mi megadjuk ehhez a szükséges támogatást, ha élnek vele.

– Mik a tapasztalatok: milyen vállalkozások számára volt a legjobban hozzáférhető a szolgáltatásuk? Számít-e a vállalkozási forma, a méret?

– A mi szolgáltatásunk minden jogi személyiséggel rendelkező adóalany számára elérhető, néhány alapfeltételnek meg kell felelni – ezek természetesen nem lehetetlen követelmények. Ilyen a legalább 2 év lezárt üzleti év, az elért árbevétel (legalább akkora éves árbevétel kell legyen, mint amekkora gépcsomagot szeretne), és ez elért eredmény (legalább akkora eredmény szükséges, amekkora összeget díjfizetésre kell fordítania egy évben). Ezek teljesen józan és megérthető alapelvárások. Ha ezek megvannak, akkor már nagyobb eséllyel fog pozitív eredménnyel zárulni a bírálat.

– Mennyire ismerik már a termelők a konstrukciót, az ebben rejlő lehetőségeket?

– Két év elteltével még nagyon sok dolgunk van azzal kapcsolatban, hogy a partnerek tudomást szerezzenek ezen lehetőségekről, és kiszakadjanak a régi, berögzött konstrukciók árnyékából. Ezen majd még finomítani fogunk.

– A gyártók, forgalmazók érdeklődése, hozzáállása változott-e az elmúlt évben?

– Egyre többen fordulnak hozzánk, és keresik az együttműködés lehetőségét. Akik pedig eddig ellenségesen álltak a konstrukcióhoz, most már azért belátják, és érzik is ennek előnyeit. Hátránya pedig nincs.

– Mi az a háttértámogatás, amivel többet tudnak biztosítani, mint egy „hagyományos” finanszírozó?

– Mi teljes körű szolgáltatást nyújtunk. Nemcsak átadunk egy gépet, hanem igény esetén a teljes üzemeltetést ellátjuk az adott gépre vonatkoztatva, mindenre kiterjedően, ami a géphez tartozik. Egy hagyományos finanszírozó átadja a gépet. A mi szolgáltatásunk igazán innen kezdődik.

 

ÜZEMANYAGKUTAK HASONLÓ KONSTRUKCIÓBAN

– Mi volt a legnagyobb projektjük?

– Két projektet is ki tudok emelni. Az egyik a jövőbeni üzemanyagkutas lesz, a másik, hogy egy partnerünknél már a hetedik gépet helyeztük üzembe. Ez azért elég pozitív visszajelzés a munkánkra nézve.

– Az üzemanyagkutas projektről többet is megtudhatunk?

– Ezzel negyedéves csúszásban vagyunk, de elkésve nem. Mi úgy működünk, hogy akkor engedünk ki a piacra konstrukciót, ha annak minden elemét, minden pontját teszteltük, és a folyamatszabályozás is megvan. Itt is úgy készülünk, hogy a szolgáltatás annyira teljes körű lesz, hogy magára az üzemanyagra, illetve a szennyezett (lecsöpögő) melléktermékek elszállítására is megoldást nyújtsunk. Még sajnos nem tartunk ott, hogy a piac megismerhesse, de szeretnénk márciusra meglenni a tesztüzemekkel, utána szabad az út. A piaci elemzések szerint mintegy 100 ilyen szerződéssel számolhatunk majd évente.

– 2020-ban mik voltak a legnépszerűbb megfinanszírozott, flottába kerülő termékek?

– Egyértelműen a traktorok és az építőipari árokásó-rakodógépek. Az MTZ-től a legnagyobb erőgépekig teljes paletta megfordul. Mi márkafüggetlenek vagyunk, ugyanakkor a szervizháttér, illetve a gép megbízhatósága alapján preferálunk termékeket, melyekkel mi magunk is elégedettek vagyunk.

– 2021-ben milyen újdonságokkal állnak az érdeklődők rendelkezésére? Meddig bővítheti a partneri kör beszállítói oldalon, van ennek limitje?

– Számunkra fontos a megújulás, próbálunk innovatívak lenni. A megkereséseknek köszönhetően bővítjük az elérhető gépek körét, az elérhető konstrukciókat pedig egyszerűsítjük, megtartva azt a tulajdonságot, hogy mindenki megtalálja az elvárásainak megfelelőt.

 

Korábbi GÉPmax cikk: [LINK]
Aktuális gépajánlatok: [LINK]

 

Fodor Mihály