fbpx

Lépni kell, vagy ötszámjegyű lesz a visszaesés

Írta: Kohout Zoltán - 2020 november 20.

Az európai mezőgazdasági gépgyártók, -kereskedők és az érintett ágazati cégek azonnali európai lépéseket sürgetnek a jogalkotóktól. Az ok: a járvány és a 2019-ben épített átmeneti motorral rendelkező gépek piacának helyzete.

 

Nem tarthatóak a korábbi határidők az átmeneti motorokkal készült mezőgazdasági gépekre – írja laptársunk három nagy európai szakmai szervezetre hivatkozva. Az átmeneti motorokra vonatkozó (EU) 2016/1628 rendelet komoly aggodalmat okoz, mert a rájuk vonatkozó határidők 2018-2019-ben lejártak. Vagyis azelőtt, hogy bárki előre láthatta volna a járványt és a gépkereslet csökkenését. A gépgyártók szerint az EU idei rendelete (2020/1040) csak a legsürgetőbb problémát oldotta meg. Egy évvel meghosszabbították az NRMM és az 56 kW-130 kW közötti teljesítményű átmeneti motorral felszerelt traktorok gyártásának és üzembe helyezésének határidejét. Ám félő, hogy a mezőgazdasági gépek piaca tovább szűkülhet, ha a gazdálkodók nem tudnak befektetni, s közben az ágazat rengeteg átmeneti motorral rendelkezik. Azt javasolják, hogy az érintett gépeket, a 2019-ben beépített 56-130 kW-s átmeneti motorokkal szereljék fel, és 12 hónapos meghosszabbítást biztosítsanak a gyártáshoz, üzembe helyezéshez.

 

 

Tény, hogy a mezőgazdasági traktorok regisztrációja 2020 első félévében 12%-kal csökkent a tavalyi első félévhez képest: áprilisban (-26%), májusban (-23%) és júniusban (-12%) a mérleg. Aztán volt némi erősödés, de kéréses, hogy a traktorok regisztrációja megerősíti-e ezt a trendet. Ha nem, akkor félő, hogy a szóban forgó teljesítménykategóriás motorok selejtezési mértéke ötszámjegyű lesz. Továbbá a selejtezések károsan hatnak az éghajlatváltozásra is. Egyszóval, a túl szoros határidők  károkat okoznának az uniós gyártóknak. A megoldást a 2021-es átmeneti időszak további 12 hónappal történő meghosszabbításában látják. Ez segítené, hogy a koronavírus-világjárvány idején környezetbarát technológia fejlődhessen, és piaci támogatást nyújtsanak azzal, hogy az átmeneti motorokat 2022 nyaráig lehessen telepíteni a gépekbe.

Felvételeink csak illusztrációk