fbpx

A Trelleborg bemutatta új, adaptív gumiabroncs-kezelő rendszerét

Írta: GÉPmax-2023/I. lapszám cikke - 2023 február 18.

SIMA szakkiállítás

A Trelleborg a SIMA 2022 kiállításon hivatalosan is bemutatta adaptív gumiabroncs-kezelő rendszerét (ATMS). Az ATMS forradalmasíthatja a mai mezőgazdaságot a termelékenység növelésével, miközben javítja a hatékonyságot, enyhítve ezzel az iparág legnagyobb kihívását: a már 8 milliárd fölötti lakosság megfelelő élelmezését.

Trelleborg

A SIMA Innovációs Díj bronzérmével kitüntetett új Trelleborg ATMS a mezőgazdaság jövőjét képviseli, mivel az intelligens gazdálkodást a mindennapi műveletek közé emeli. A rendszer a gumiabroncs integrált tartójára szerelt érzékelőin keresztül valós idejű gumiabroncs-adatokat szerez a traktorok megfelelő teljesítményének beállítása érdekében.

Az új ATMS érzékeli a gumiabroncsok munkakörülményeit, beleértve az egyes gumiabroncsok dinamikus terhelését, nyomását és hőmérsékletét. Munka közben a gazdálkodó folyamatosan tájékoztatást kap arról, hogyan optimalizálhatja teljes mértékben a traktor konfigurációját az egyes műveletek során az optimális talpfelület és a talajtömörödés csökkentése érdekében. A legmegfelelőbb gumiabroncs-nyomás, a traktor megfelelő ballasztja és további beállítások révén jobb vezethetőséget biztosít az úton való haladásnál, a nagyobb tapadás és az alacsonyabb gördülési ellenállás elérésével.

Gianluca Abbati, a Trelleborg Wheel Systems technológiai és innovációs alelnöke szerint keményen dolgoznak azért, hogy a gazdálkodók kevesebb erőforrás felhasználásával többet termelhessenek. „Ez azt jelenti, hogy ott használjuk ki az új technológiákat, ahol a legnagyobb szükségük van rá. Az intelligens gazdálkodásnak és a fenntartható mezőgazdaságnak pontos, valós idejű adatokra kell támaszkodnia. A Trelleborg ATMS valódi piaci megkülönböztető elem, amely a legfontosabb adatokat szolgáltatja a költséghatékony agrárgazdaság eléréséhez, a járművek működésének maximalizálásával, a munkaidő és az üzemanyag-fogyasztás csökkentésével.”

A D065-ös standon a látogatók egy hatalmas digitális installációt láthattak, amely egy valódi méretű traktort ábrázolt, és bemutatta, hogyan működik az új Trelleborg ATMS különböző felhasználási körülmények között.

INNOVATÍV FUTÓFELÜLET

Egy másik gumiabroncs-megoldás, amelyet először a SIMA-n mutattak be, az új Trelleborg HF1000, a következő generációs munkagépabroncs. A kifejezetten a nagyméretű takarmányszállító kocsik és hígtrágya-tartálykocsik teherbírásának növelésére tervezett új HF1000 a tökéletes gumiabroncs, amely páratlan hatékonysággal rendelkezik az igényes alkalmazásokhoz.

VF köpenyével és acélöves szerkezetével ez az abroncs hosszú élettartamot és kiváló teljesítményt biztosít mind a szántóföldön, mind a közúton. Innovatív futófelületi mintázata még maximális igénybevétel esetén is, amikor a jármű teljesen meg van terhelve, a prémium kategóriás versenytársakhoz képest akár 12,5%-kal szélesebb talpfelületet biztosít, ami a hatékony teherelosztást és a talaj maximális kíméletét biztosítja. Nedves terepviszonyok között az új HF1000 futófelületi kialakítása kiemelkedő öntisztító funkciót tartalmaz, amely akár 40%-kal nagyobb vezethetőséget, stabilitást és általános abroncsteljesítményt eredményez a prémium kategóriás versenytársakhoz képest.

A gumiabroncsok és komplett megoldások vezető szakértőjeként a Trelleborg a kiállításon a modern és nagyméretű mezőgazdasági berendezésekhez, például traktorokhoz, kombájnokhoz és betakarítógépekhez használt szabadalmaztatott mezőgazdasági TW felniprofilját hozta el. Ez fokozott teljesítményt, könnyebb szerelést és az alacsony nyomású gumiabroncsok felfújását biztosítja.

A D065-ös standon a Trelleborg szakértői tanácsot adtak arról, hogyan lehet a mezőgazdasági műveleteket innovatív gumiabroncs-megoldásokkal, köztük a TM1000 ProgressiveTraction®-nel javítani. Ez egy többszörösen díjnyertes gumiabroncs, amely kiváló teherbírást, csökkentett talajtömörödést és verhetetlen tapadást képes biztosítani. Mellette volt a PneuTrac®, amelyet kifejezetten szőlők és gyümölcsösök számára terveztek, és amely egyesíti a radiál mezőgazdasági abroncsok előnyeit az üzemanyag-hatékonyság, a kényelem és a kezelhetőség tekintetében, valamint a gumihevederes megoldások előnyeit.

Szerző Fodor Mihály