fbpx

Talajtömörödés: Megvédeni a legfontosabbat

Írta: - 2022 szeptember 12. -Hirdetés

Az olaszországi Viterbo tartományban a gazdálkodás kihívásokkal teli. Sergio del Gelsomino nemcsak a legjobbat szeretné kihozni földjének talajából, de mindent meg is tesz érte. Lássuk, hogyan segíti a Trelleborg megvédeni azt, ami a legfontosabb!

Trelleborg

Mi az, ami fontos egy mezőgazdasági gumiabroncs szempontjából? Hagyományosan a fontos kritériumok az átfogó teljesítményben összegződtek, ami magában foglalja a vonóerőt, a munkavégzés minőségét, az élettartamra vetített költséget és az üzemanyag-hatékonyságot. Mostanra viszont a gazdálkodók egyre inkább felismerik, hogy a gumiabroncsoknak a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat is teljesíteniük kell.

Az olasz gazdálkodó és vállalkozó Sergio fel Gelsomino mindezen követelményeket számításba veszi, amikor a 80 hektáros gazdaságát irányítja az olaszországi Viterbo tartományban, Rómától körülbelül 60 kilométerre északra. Az általa választott gumiabroncsok nemcsak a fő tevékenységének — gabona- és takarmánytermesztés — megfelelőek, hanem agroturisztikai tevékenységeinek is, aminek része egy étterem, sajtüzem és fagylaltozó.

Del Gelsomino a Trelleborg TM1000 ProgressiveTraction® gumiabroncsokat választotta munkagépeire, mert kiemelkedő teljesítményt és maximális rugalmasságot nyújtanak minden igényét kielégítve. „Azért választottuk a TM1000-et, mert lehetővé teszi a nagy nyomatékigényű feladatok végrehajtását, miközben kiváló vonóerőt biztosít.” – mondta. „12 munkagépünk van, beleértve két kombájnt és több földmunkagépet. A gépeinket a környező gazdaságokban is használjuk, ezért akár 800 hektáron is dolgozhatnak.”

A gazdaság igényei szerint
A Trelleborg TM1000 ProgressiveTraction® díjnyertes technológiával lépett a piacra 2013-ban. Alessio Bucci, a Trelleborg Wheel Systems senior termékmarketing menedzsere szerint ez a fejlett gumiabroncs teljesíti a mezőgazdasági szektor legsürgetőbb követelményeit: az erőátvitel hatékonyságának növelése a talaj felé, a talaj tömörítésének csökkentése mellett.
A Trelleborg TM1000 Progressive-Traction extra széles futófelülettel rendelkezik, ami prémium talajvédelmet és minimális talajtömörödést biztosít. A technológia lehetővé teszi, hogy a talaj természetes módon visszaálljon eredeti állapotába, és képes legyen felvenni a levegőből a tápanyagokat, lebontani a termények maradványait és visszatartani a vizet, amivel rövid-, közép- és hosszú távon is biztosított lesz a magas terméshozam.
Trelleborg
Trelleborg TM1000 Progessive-Traction® gumiabroncs

„A szokásos gumiabroncsokhoz képest növeli a tapadást, ugyanakkor csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.” Segio fel Gelsomino, gazdálkodó és vállalkozó

A TM1000 ProgressiveTraction gumiabroncs kettős bordakialakításának egyedülálló formája garantálja a teljesítményt, emelte ki. „A hagyományos gumiabroncsokhoz képest megnöveli a tapadást, ugyanakkor csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, ami alacsonyabb költségeket és minimális talajtömörödést eredményez.” A növénytermesztéshez nélkülözhetetlen a talaj, ezért létfontosságú a védelme, hogy maximális lehessen a terméshozam, és ki tudjuk elégíteni az élelmiszerigényeket. A jobb súlyeloszlás a talajon kisebb talajnyomást eredményez, ezáltal a munkagép gumiabroncsai kíméletesebbek a talajhoz, és szezonról szezonra garantált a magasabb terméshozam.

Del Gelsomino megjegyezte, hogy a gumiabroncsok akár 40 százalékkal nagyobb terhet képesek hordozni azonos talajnyomással más abroncsokhoz képest. Ezzel szemben azonos terhelés mellett 40 százalékkal kisebb nyomást igényelnek. Ez nemcsak Gelsonimo tevékenysége, hanem a környezet szempontjából is kedvező.

Bővebb információ:
[email protected]

A világ élelmezése
Az ENSZ előrejelzése szerint a világ népessége a 2019-es 7,7 milliárd főről 2050-ig 9,7 milliárdra, 2100-ig pedig 11 milliárdra fog növekedni. Az ENSZ fenntarthatósági céljai közül a második számú az éhezés felszámolása. Az ENSZ szerint jelentős változásra van szükség a világ élelmiszer- és mezőgazdasági rendszereiben, ha élelemmel szeretnénk ellátni azt a 690 millió embert, aki jelenleg éhezik — 2050-ben pedig további 2 milliárd főt.
A mezőgazdaság produktivitásának növelése és a fenntartható élelmiszertermelés kulcsfontosságú ahhoz, hogy vissza tudjuk szorítani az éhezés veszélyét.
Ezért lényeges, hogy a gazdálkodás egyre produktívabb és hatékonyabb legyen, mivel a bolygónkon csak korlátozott terület áll rendelkezésre. A gumiabroncsok technológiája az egyik lehetőség, ami hozzájárulhat ezen célok megvalósításához. A Trelleborg innovatív gumiabroncsainak tervezése során folyamatosan a talajvédelem van a középpontban, hogy maximális terméshozamot érhessünk el.
Trelleborg
Traktor a del Gelsomino gazdaságban, Viterbo, Olaszország

Szerző

ÍRTA CLAUDIA B. FLISI – FOTÓ TRELLEBORG