fbpx

Talajművelés kíméletesen, hatékonyan

Írta: Csomor Zsolt - 2021 szeptember 27.

A Vaderstad Kft. és az AGRO.bio Hungary Kft. közös országjáró gépbemutatóján eltérő talajtípusokon, más-más technológiai feltételek mellett láthatták az érdeklődők munka közben a svéd gyártó talajművelő- és vetőgépeit, de a szármaradvány kezeléséről is hallhattak hasznos előadást. Dr. Birkás Márta pedig arról tájékoztatta a hallgatóságot, milyen talajművelési módszerekkel védekezhetünk az időjárási szélsőségek káros hatásaival szemben.

 

A SOKOLDALÚ CARRIER CSALÁD

Amint azt már az előző évek során megszokhattuk, a Väderstad idén nyáron megtartott országjáró gépbemutatói sem csupán műszaki paraméterekről szóltak, hanem a technológiát is bemutatták. A show Zala megyei helyszínének a Baki Agrocentrum Kft. adott otthont, ahol a tarlóhántástól az alapművelésig vonultak fel munkaeszközök, és bemutatkoztak a Väderstad vetőgépei is.

 


Németh Zoltán, Baki Agrocentrum Kft.; Fábián Péter és Tolnai Péter, Vaderstad Kft.; Daoda Zoltán AGRO.bio Hungary Kft. (balról jobbra)

 

A Carrier gépcsalád 1999-ben debütált, amit a gyártó hengervázra épített, kapás eszközzel és simítóval szerelt fel. Később ez egészült ki a sajátos kúpos tárcsával, ami száraz körülmények esetén sem képez rögöket – mutatta be a Carrier történetét Tolnai Péter területi képviselő. A haladási irányhoz képest a tárcsák kis szöget zárnak be, ami intenzív bekeverést, aprítást és porhanyítást eredményez. Tarlóhántásra kiválóak a Väderstad síktárcsás porhanyítói, a Carrier 420-820 vontatott modelljei, valamint a Carrier XL sorozat.

A bemutatón először az ultrasekély művelés eszköze, a Väderstad Carrier 650 vonult fel, CrossCutter Disc tárcsával szerelve. A gép vonóerőigénye kedvező, miközben 20 km/h művelési sebességre is képes. A Carrier 650 nemcsak tarlóhántásra, de kultivátor vagy lazító utáni munkára vagy őszi kultivátoros alapművelés után tavasszal magágykészítésre is alkalmas.

 


A ultrasekély művelés eszköze, a Väderstad Carrier 650, BactoFil JET talajbaktérium-kijuttató eszközzel felszerelve

 

A Väderstad Carrier XL 4,25-től egészen 12,25 méter munkaszélességig elérhető, 510 vagy 610 mm átmérőjű csipkézett tárcsával rendelhető vontatott rövidtárcsa. A tárcsaátmérők alkalmassá teszik a munkaeszközöket mélyebb művelésre vagy nagyobb mennyiségű szármaradvány bedolgozására.

 

MÉLYEBB FORGATÁS NÉLKÜLI TECHNOLÓGIÁHOZ

Minden Väderstad szántóföldi kultivátor az egyedi kialakítású, C-formájú Mixin kapaszárral szerelt, típustól függően a különféle termőhelyi és gazdálkodási körülményekhez igazítva, jelentős mértékben javítva ezzel a bekeverés hatékonyságát.

A függesztett, 3 méteres Väderstad Cultus 450 kg erővel terhelt, duplarugós biztosítású kapákkal szerelt, melyekkel 25 cm-es munkamélységet is elérhetünk. A tágas vázszerkezetének köszönhetően nagy mennyiségű szármaradvány bekeverésére is alkalmas. A Cultus a sekély tarlóhántástól a 25 cm mély alapművelésen át a magágykészítésig különféle munkafolyamatokhoz használható, 3-3,5 méteres munkaszélességben rendelhető.

 


A TopDown szántóföldi kultivátor alkalmas az egymenetes sekély, valamint mélyebb alapművelésre is

 

A Väderstad Opus és TopDown vontatott szántóföldi kultivátor hidraulikusan állítható kapaterhelése 700 kg-ot meghaladó erőhatásnál old, amivel akár 35-40 cm munkamélységre is képesek még a legkötöttebb talajon is. A Väderstad Opus vázát a gyártó rendkívüli igénybevételre tervezte: munkája után jól látható a másodlagos rögtörő hatás, ami a hátulján lévő hengersornak köszönhető. A Väderstad TopDown pedig a legkülönbözőbb termőhelyi feltételek mellett is kiváló munkaminőségre és páratlan teljesítményre képes.

 


Väderstad Opus – rendkívüli igénybevételre hangolva

 

A SZÁRBONTÁS NAGYMESTERE

A talajművelés és tápanyag-gazdálkodás során törekedni kell a talaj szervesanyag-tartalmának folyamatos növelésére, amire kiváló megoldás betakarítás után a szalma talajba dolgozása – hívta fel a figyelmet erre a fontos részletre Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója. A szakember a BactoFil technológiáról, a termőtalajról, annak szervesanyag-tartalmáról, illetve a különböző mikrobiológiai technológiákról tartott összefoglaló előadást.

Ne csak a gépekbe és munkaeszközökbe ruházzunk be, de a termőtalajba is! A talajművelésnél és a tápanyag-gazdálkodásnál is törekedni kell a talaj szervesanyag-tartalmának növelésére. A folyamat néhány év alatt könnyedén elindítható, majd fenntartható. Mindebben segítségünkre lehetnek a különféle baktériumkészítmények. A CELL® gyökér- és szármaradványbontó mikrobiológiai készítmény kedvező állapotba hozza a talajszerkezetet, kiszűri a káros pentozánhatást. A szár- és gyökérmaradványokban szerves kötésben megtalálható tápanyagokat a következő növény számára felvehetővé alakítja, s biztosítja a nitrogént a szárbontásban közreműködő baktériumok számára.

 

LAZÍTANI, DE CSAK FOKOZATOSAN!

Amennyiben a talajainkat korábban még nem lazítottuk, fontos, hogy a művelet mélységét csak fokozatosan növeljük, ellenkező esetben nagy rögök képződnek, miközben eltűnik a víz a talajból – hívta fel a figyelmet a hazai talajok méltán elismert szakembere, Dr. Birkás Márta professzor asszony. Rendszeresen ellenőrizzük a termőföldünket: befogadja-e, tárolja-e, visszatartja-e a vizet!

 


Dr. Birkás Márta azt ismertette, milyen talajművelési módszerekkel

 

Csak akkor szántsunk, amikor arra a talaj alkalmas. Ezt egyszerűen, tenyérpróbával megállapíthatjuk. A talajlazító értékét pedig a napjainkra jellemző hektikus időjárás – nem akkor esik, amikor kellene, vagy nem a szükséges mennyiség – még inkább felértékeli. Nagyon fontos tehát, hogy olyan talajművelési módot válasszunk, amivel minél nagyobb mértékben tárolhatjuk a talajainkban lévő vizet.

 

Vaderstad