fbpx

Negyedévszázados New Holland márkahűség

Írta: GÉPmax-2022/III. lapszám cikke - 2022 május 28.

Maczkó Roland és családja 25 éve foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel. Azóta sok minden változott, a birtokméretük is jelentősen nőtt, de egy valami állandósult náluk. A kezdetektől New Holland erőgépekkel dolgoznak, kezdve a legendás, terrakotta színű L85-ös típussal, ma pedig már a világmárka szabadalmának előnyeit is élvezhetik.

 „FOLYTATNI AKARTUK, AMIT APÓSOM ELKEZDETT”

A mélykúti családi gazdaság számára mindig is fontos volt, hogy minél hatékonyabb és megbízhatóbb gépekkel dolgozzanak, amit az erőgépek tekintetében a New Holland márkára alapoznak. Mielőtt rátértem volna a negyedszázados hűség okára, megkértem Maczkó Rolandot, hogy beszéljen a kezdetekről és az mapjainkig vezető útról.

Maczkó Roland
Maczkó Roland, a New Holland Ambassador Club tagja

– Apósom, Hatalóczky Tibor köztiszteletben álló ember, a helyi termelőszövetkezet elnöke volt. Saját területein főként kertészeti árutermesztéssel (fűszerpaprika, hagyma), de szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkozott. A HAGÉV Kft.-t 1997-ben alapította, 2008-ban viszont sajnos tragikus hirtelenséggel elhunyt. Akkor kellett a családnak döntenie a vállalkozás sorsáról. Ez nem volt nehéz, mindannyian úgy éreztük, nem hagyhatjuk elveszni mindazt, amit elkezdett, s haláláig felépített.

A gazdaságban sógornőm, Hatalóczky Ágnes látja el az ügyvezetői, könyvelési és számlázási feladatokat, én pedig a termelést irányítom. A kezdetekkori 300-at mára 1100 hektár területre gyarapítottuk, amely a saját földjeink mellett a bérművelt és bérmunkaterületeket is magába foglalja. Főbb termesztett növényeink az árpa, őszi búza, napraforgó, kukorica, és a vetésforgóban habár csekély területen, de az őszi káposztarepce is megtalálható.

„EGYÜTT” FEJLŐDTÜNK A VILÁGMÁRKÁVAL

– Milyen talajadottságok között dolgoznak?

– Talajaink nagyon heterogének, akár táblán belül is megtalálható a homok-, kötött és középkötött talajok közül több is. Erre fel kell készülni, és olyan kiváló minőségű munkagépeket kell választani, amelyek jól illeszkednek a heterogén adottsághoz. A jó minőségű eszközpark abban is fontos szerepet játszott, hogy dinamikus fejlődésünk végbemehessen. Ehhez természetesen olyan stratégiai partnerek is kiemelkedő szerepet játszottak, mint például a New Holland és annak magyarországi forgalmazója, az AGROTEC Magyarország Kft. Az elmúlt 25 év alatt ezzel a világmárkával végigjártuk a ranglétrát, kezdve a terrakotta színű L85-tel, de megtapasztalhattuk a váltók folyamatos fejlődését is. Napjainkra pedig már az New Holland világszabadalmának, a fokozatmentes Auto Command váltónak az előnyeit is élvezhetjük. Jelenleg négy New Holland traktor dolgozik a gazdaságunkban, amelyek közül kettő már ezzel a váltóval szerelt. Ezek közül legutóbb a 175 lóerős T7.175 Auto Command traktort 2018-ban vásároltuk, ami azóta már nem kevesebb, mint 6000 üzemórát dolgozott.

vetőgépeltöltés
A HAGÉV Kft.-t 1997-ben alapították

KATEGÓRIÁJÁBAN VERHETETLEN A FOGYASZTÁSA

– Ez bizony tekintélyes mennyiség. Az eddigi tapasztalataik alapján az Auto Command hozta az elvárásaikat?

– Rendkívül elégedettek vagyunk az újgenerációs váltóval, aminek köszönhetően kategóriájában verhetetlen a traktor fogyasztása. A többszörösen díjnyertes, fokozatmentesen változtatható áttételű sebességváltóval négy üzemmód közül választhatunk: automata-, vonulás-, TLT- és kézi üzemmód. Az automata és a vonulás mód használata során a motorfordulatszám-szabályozó forgatógombbal csökkenthető az a fordulatszám, amely mellett a traktor a maximális sebességet fenntartja. Ennek eredménye, hogy az 50 km/h sebességet sokkal kisebb motorfordulatszámon éri el, s üzemanyagot takarít meg. TLT-üzemmódban beállítható a TLT fordulatszám még elfogadható csökkentése olyan mértékig, mielőtt még mérsékelni kezdené a sebességet.

A New Holland traktor
Munkában a New Holland T7.175

Az Auto Command technológia lehetővé teszi azt is, hogy a gépkezelő célsebességet állítson be 20 méter/órától egészen 50 km/h-ig, a beállított sebességet pedig pontosan tartja. Egy nagyon fontos biztonsági funkció, az Aktív StopStart is megtalálható a váltóban. Ennek köszönhetően, amikor a traktort megállítjuk, a sebességváltó megakadályozza, hogy az erőgép előre vagy hátra guruljon. Amikor a sebességváltón ismét áttételt kapcsolunk, azt is megakadályozza, hogy egy meredek emelkedőn a traktor visszaguruljon.

MARADÉKTALANUL TELJESÍTI AZ ELVÁRÁSAINKAT

– Nagyon tetszetős a T7.175-ös fülkéje, de mennyire komfortos benne dolgozni egy hosszú munkanapon?

– A traktor kabinja tágas, kényelmes, zajmentes, ergonomikus, körbe tökéletes a kilátás belőle, kényelmes. A komfortot tovább fokozza, hogy fülkéje és hídja is rugózott. Tulajdonképpen minden olyan dolog adott a New Holland traktorban, ami segíti a gépkezelőt, hogy minél hatékonyabban végezhesse a munkáját. A joystickkaros irányításnak is köszönhető, hogy ezzel a traktorral egy egésznapos munka is kevésbé fárasztó, ráadásul a táblavégi forduló és a tempomat is egyetlen gombbal vezérelhető.

Az ülése masszív, terepviszonytól függetlenül kényelmes, kárpitozása tetszetős, modern. A T7-es alapfelszereltségéhez tartozik a teljes méretű kárpitozott utasülés is, ami lehajtható, használaton kívül asztalként funkcionálhat.

New Holland vet
Kiválóan megállja a helyét vetés során is

FIGYELMEZTET, HA ITT AZ IDEJE A SZERVIZELÉSNEK

– Ez igen meggyőző volt, de mi a helyzet karbantartás, szerviz és alkatrészellátás szempontjából?

– Ez a traktor 10 üzemóránként figyelmezteti az üzemeltetőt, hogy milyen napi, illetve időszakos karbantartás aktuális. A napi karbantartáshoz tartozik a zsírozás a meghatározott pontoknál, a fülke-, kabin- és levegőszűrők tisztítása, valamint a keréknyomás ellenőrzése. Mindez csekély időt vesz igénybe. Habár a New Holland T7-es szervizintervalluma 600 üzemóra, 300 üzemóránként a motorolajat, a motorolaj- és gázolajszűrőt kicseréljük, ezzel is elősegítve a traktor hosszabb élettartamát. A meghibásodás tekintetében sincs okunk panaszra, mindössze a kormányoszlopot kellett benne cserélni nemrég, de ennyi üzemóra után ezzel semmiproblémánk.

New Holland
Minden olyan dolog adott a New Holland traktorban, ami segíti a gépkezelőt, hogy minél hatékonyabban végezhesse a munkáját

Az AGROTEC Magyarország Kft. bajai területi alközpontjával is elégedettek vagyunk, mindig segítőkészek. Amennyiben alkatrészre van szükségünk, és nincs raktáron, két opció közül választhatunk: ha sürgős, másnapra leszállítják, de normál rendelésnél is maximum 4-5 nap alatt megérkezik.

BÁTRAN RENDELTÜK MEG A KÖVETKEZŐ AUTO COMMAND TRAKTORT

– Az elégedettségük talán legjobb bizonyítéka, hogy már megrendelték a következő T7-est…

– Valóban, és már nagyon várjuk a megérkezését. Szeretjük a jelenlegi, T7.175-ös kompakt erőgépünket is. Kiválóan megállja a helyét permetezés, műtrágya-kijuttatás, sorközművelés, kultivátorozás vagy akár vetés során is. A 4 méteres Pöttinger gabonavetőgépünkkel viszont évente tekintélyes, 1000 hektár területen vetünk. Azért cseréljük le a mostanit az erősebb, T7.225 Auto Commandra, mert a plusz 50 lóerőnek köszönhetően 2-3 km/h-val növelhetjük a munkasebességet, ami ekkora területen jelentősen növeli a hatékonyságot.

Pöttinger vetőgép munkában
A 4 méteres Pöttinger gabonavetőgépükkel évente tekintélyes, 1000 hektár területen vetnek

Továbbá olyan újításokat is kértünk az új traktorba, amelyek a T7.175 vásárlásakor még nem voltak elérhetők. Ilyen például a fronthidraulika és -kardán, de a Power Beyond Kit és az ISO3 csatlakozót is választottuk, ami képes vezérelni az újgenerációs gépeket is. Nagyobb gumiköpenyeket is kértünk, valamint plusz súlyozást. Természetesen a gépkezelő kényelmére is gondoltunk, ezt az elektromos fűthető tükör és -ülés fokozza.

És amit nagyon kíváncsian várunk, a 16 darabos LED munkalámpa-csomag, ami éjszaka 360 fokban körbe világítja a traktort, tökéletes rálátást biztosítva a munkaterületre. Ez az opció nemcsak kényelmesebbé, de sokkal biztonságosabbá is teszi az éjszakai munkát.

Hatalóczky Tibor, a HAGÉV Kft. alapítója
Hatalóczky Tibor, a HAGÉV Kft. alapítója

A MÁRKAHŰSÉG ELISMERÉSE

– A New Holland meg is jutalmazta a márkahűségüket…

– 2019-ben ért az a megtiszteltetés, hogy a New Holland hivatalos márkanagykövetévé választottak, ezzel együtt a New Holland Ambassador Club tagjává. Ebbe az exkluzív körbe világszerte a leghűségesebb ügyfelek, partnerek tartozhatnak. A New Holland márkanagyköveteként egyebek mellett demógépeket kapunk tesztelésre. Továbbá ennek köszönhetően nyílt lehetőségem tavaly eljutni a New Holland T7 Heavy Duty traktor világpremierjére, valamint a New Holland elnökének a meghívására vehettem részt háromnapos kiránduláson Olaszországban, aminek megkoronázása egy Juventus bajnokok ligája mérkőzés volt. Ez azért is fontos volt számomra, mert 2007-ben apósom is részt vehetett egy Juventus-Real Madrid meccsen, szintén a New Holland jóvoltából.

A munkám mellett újgenerációs agroinfluenszerként a közösségi médián keresztül is igyekszem minél több fiatalhoz eljutni, és hirdetni számukra az agrárszakma szépségét. Akik pedig már beleszerelmesedtek a mezőgazdaságba, bármikor fordulhatnak hozzám kérdéseikkel.

Csomor Zsolt