fbpx

Hagyományos dízel traktort alakít át az importőr elektromossá

Írta: Farkas Imre - 2022 május 27.

Ha károsanyag-kibocsátás nélkül szeretne traktort vezetni, nincs sok választása. Egy holland Fendt importőr, az Agromec ezért egy meglévő standard Fendt 700 Vario dízeltraktor elektromos meghajtásúvá alakítását ajánlja alternatívaként. Egy cserélhető akkumulátorral az első felfüggesztésben.

A 100%-ban elektromos Agromec-Fendt traktort nemrégiben mutatták be. A gépet a holland Fendt importőr, az Agromec fejlesztette ki a Staad leányvállalatával, az ECE-vel együttműködve. A dízelmotor és az üzemanyagtartály helyet ad egy villanymotornak, nagy akkumulátorcsomaggal, amely részben az első felfüggesztésre van szerelve.

Fendt
Az akkumulátormodul az első függesztésre van felkapcsolva – fotó: https://www.fendtfarming.nl/producten/elektrische-tractor/

Az akkumulátor körülbelül 2 tonnát nyom. Az építők arra számítanak, hogy körülbelül fél napig dolgozhat az erőgép egy teljes feltöltéssel. Ezen kívül semmi nem változik a traktoron. A Fendt-700 sorozat ismert funkciói érintetlenek maradnak. A traktor várhatóan néhány héten belül készen áll az első munkákra. A motorháztetőn már nem a Fendt név szerepel, hanem az Agromec. A hivatalos típus az „Electric 700 Vario”.

Fendt
Egyedül a típusjelzésről és a mellső akkumulátor modulról tűnik fel, hogy nem egy teljesen átlagos Fendt-ről van szó – fotó: https://www.fendtfarming.nl/producten/elektrische-tractor/

Hollandiában nagy a kereslet az elektromos traktorok iránt. Például az Agromechez 2019-ben érkeztek be az első kérelmek. 2021 decemberében a Holland-Utrecht gépesítő cég már szállított egy teljesen elektromos Fendt-et, a fedélzetén négy Tesla akkumulátorral. Más beszállítók, mint például a Mechan Groep, a Massey Ferguson importőre, szintén a hagyományos dízel traktorok elektromossá alakításával foglalkoznak.