fbpx

Agrárgépész szakma népszerűsítése a Szakma Sztár fesztiválon

Írta: GÉPmax-2022/III. lapszám cikke - 2022 május 27.

Az előző évek gyakorlatának megfelelően a Szakma Sztár Fesztivál egyik fő célkitűzése a szakmák népszerűsítése, valamint a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi elismertségének és vonzerejének növelése.

díjátadó

Ennek érdekében 2022. április 25-27. között került megrendezésre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a Szakma Sztár Fesztivál, melynek keretében a Hungexpo „D” pavilonjában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az agráriumhoz tartozó 22 szakma pályaválasztást segítő bemutatására került sor. Az országos szakmai tanulmányi versenyekhez kapcsolódva 12 szakma esetében a fesztivál keretei között került sor a döntő 2. fordulójára. Itt a tanulók szakmánként egy-egy komplex feladat megoldásával mérték össze tudásukat.

diákok és Claas Jaguar
A MEGFOSZ a szakma népszerűsítésére és a szakiskolák támogatására is nagy hangsúlyt fektet

A MEGFOSZ lehetőséget kapott, hogy a gépforgalmazó tagjainak segítségével egy 300 m2-es területen népszerűsítse a szakmát és a „Legyél Te is agrárgépész” programját. A standon élőben és kézzelfoghatóan láthatták az érdeklődők a gépeket. A standra egy silózót (AXIÁL Kft.), traktort (Dorker Kft.), mezőgazdasági vontatót (KITE Zrt.) és egy tárcsát (Agrobörze Fop Kft.) is kiállítottak a MEGFOSZ-tagok, hogy az érdeklődők minél több típusú és fajtájú géppel ismerkedhessenek meg. A közös standon az AXIÁL Kft. jóvoltából az új technológiákat és érdekességeket bemutató filmek mellett egy selfie-fotós aktivitás is volt, mely szintén nagyon vonzotta az érdeklődő fiatalokat, akik az itt kiállító cégek promóciós ajándékaival is gazdagabban térhettek haza.

A MEGFOSZ a szakmanépszerűsítés mellett kiemelt hangsúlyt fektet a szakiskolákra, szakiskolák támogatására. A mezőgazdasági gépész szakma döntőjének második fordulójára a Szakma Sztár kereti között került sor a vépi középiskola (Kisalföldi ASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium), ahol a verseny fő támogatója a KITE Zrt. volt. A mezőgazdasági gépésztechnikusszakma döntője is befejeződött az intézményekben, melynek zárásaként a versenyt szervező Csornai Középiskola (Kisalföldi ASzC Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola) külön standon a szakmát népszerűsítő szakmabemutatóval készült, amely szakma fő támogatója a helyszínen az AXIÁL Kft. volt.

Köszönjük Bata Botondnak (Agrobörze Fop Kft.), Umenhoffer Péternek (AXIÁL Kft.), Kövesdi Lillának (Dorker Kft.) és Lovas Józsefnek (KITE Zrt.) a szakmai támogatást, és a köszönjük munkájukat, szakmai segítségüket.

Forrás: Viczián Ágnes – MEGFOSZ
Képek: Kereki Dávid – MEGFOSZ