fbpx

Egyszerűbb permetező rendszer helyspecifikus gyomírtásra

Írta: Farkas Imre - 2022 május 20.

Az ausztrál Agtecnic új permetezési technológiát dobott piacra, amelynek célja a permetezési folyamat bonyolultságának megszüntetése.

Akár 90%-kal csökkenti a vegyszerhasználatot

A SenseSpray nevű technológia az Agtecnic szerint akár 90%-kal is csökkenti a vegyszerhasználatot. „Végeztünk néhány kísérletet a közelmúltban, és egy területen az alkalmazási arány 2%-ra csökkent” – mondja Johnson. „Általában nem lenne ilyen alacsony az alkalmazási arány. Ez elég elképesztő volt. De 80-90%-os csökkenést rendszeresen tapasztalunk.”

Az Agtecnic két éve alakult. A brisbane-i cégnek nyolc fős csapata van. Az Agtecnic segít ügyfeleinek biztonságos, innovatív, autonóm megoldások létrehozásában a mezőgazdasági kihívások megoldására. Kifejlesztett autonóm technológiákat a mezőgazdasági gépekhez, a SenseSpray permetezési technológiát, és segít az ügyfeleknek a termékek piacra dobásában, csökkentve a helyzetfelismerés, illetve az autonóm technológia integrálására fordított időt.

Johnson szerint az új SenseSpray rendszer könnyen beállítható. „Csökkentettük a kalibrálások számát. Valószínűleg költséghatékonyabb lesz, mint a piacon lévő többi helyspecifikus permetező rendszer.”

Permetező keret
A Sensespray felszerelhető új és meglévő használt permetezőkre is – Fotó: https://agtecnic.com/

A helyspecifikus permetezés lehetőségei drágák

Az Agtecnic csapata számos optikai azonosítással dolgozó, helyspecifikus permetezési megoldáson dolgozott, a meglévő technológiát felhasználva, de kiderült milyen költségesek a foltpermetezés lehetőségei. „Rövid időn belül saját prototípussal álltunk elő. Már négy hét alatt volt néhány egységünk a szántóföldön, és egy kis szórókeretes permetezés is történt.”

Tavaly Ausztráliában korlátozott számú SenseSpray permetezőt próbáltak ki szántóföldi körülmények között. A következő szezonban az Agtecnic termékének finomítását és méretezését tervezik. „Elégedettek vagyunk a hardverrel, az alkalmazással és a szoftverrel, de továbbra is dolgozunk az alkalmazás, illetve a szoftver fejlesztésén” – magyarázza Johnson.

A fejlesztőcsapat bonyolultság nélkül és könnyen diagnosztizálható, egyszerű rendszer tervezésére törekedett. „A kameráknak alapvetően egy központi hubjuk van, amely tartalmazza az összes beállítást” – mutat rá Johnson úr. „Ez a Wi-Fi kommunikációs pontja, így csatlakozhat egy táblagéphez. Könnyű csatlakoztatni a kamerákat, és szükség esetén kalibrálni a beállításokat.”

 „Mivel régóta foglalkozom a precíziós gazdálkodással, az a tapasztalatom, hogy a komplexitás gyakran bonyodalmakhoz, problémákhoz, hibákhoz vezet. Szerettük volna ezt a lehető legegyszerűbbé tenni, hogy elkerüljük a problémák kockázatát. De a hibakeresést is egyszerűvé akartuk tenni, ha probléma adódik. A felület is egyszerű. Vannak beépített diagnosztikai módok. Könnyen megállapítható, hogy például egy kamera online vagy offline állapotban van-e.”

permetező
Úgy tervezték, hogy a keret méretéhez igazodjon – Fotó: https://agtecnic.com/

SenseSpray kompatibilis a meglévő permetezőkkel

A SenseSpray technológia a termelő meglévő irányítási, mennyiségi és szakaszvezérlő technológiáját használja fel. A szabadalom alatt álló SenseSpray rendszer párhuzamosan fut a farmon meglévő technológiával. Úgy tervezték, hogy a permetező keret méretéhez igazodjon. A SenseSpray felszerelhető új permetezőgépre, vagy utólag is felszerelhető egy meglévő permetezőre.

Az Agtecnic a rendszerével tengerentúli piacokat fog keresni. „Már Európából és Kanadából is volt némi érdeklődésünk, de amíg a Coviddal nem rendeződnek a dolgok, addig maradunk Ausztráliában, majd a következő szezonokban lépünk vele nemzetközi piacra” – hangsúlyozza Johnson.