fbpx

Autonóm, helyspecifikus permetezési technológia

Írta: Farkas Imre - 2022 március 14.

A Goldacres műszaki guruja, David Tuppen a közelmúltban kifejlesztett egy teljesen autonóm permetezőgépet, a SwarmBot robot és Goldacres Prairie Special vontatott permetező összekapcsolásával.

A Swarm Farm többféle autonóm robotot gyárt számos különböző mezőgazdasági alkalmazáshoz. A SwarmBot „Uniform” egy teljesen autonóm robot, amelyet 83 LE teljesítményű Hatz 4 hengeres dízelmotor hajt. A robot csuklós kormányzású hidraulikus hajtású, végsebessége pedig 10 km/óra.

autonóm permetező
Az Uniform és a Goldacrews vontatott permetező összekapcsolásával hozták létre az első ausztrál autonóm permetezőt – fotó: https://www.goldacres.com.au/

Az „Uniform” vontatja az egyedi gyártású Goldacres 2500L 18m Prairie Special permetezőgépet, amely Weedetect optikai kameratechnológiával azonosított gyomokat. A permetező egy Raven vezérlővel rendelkezik, amely RCM vezérlőmodulból, 16 gémszakaszból, 4 x 1,5 méteres részből és 12 x 1 méteres részből áll, egymástól 3 méterre szerelt 6 kamerával. A gyomfelismerő kameratechnológia jelentős vegyszermegtakarítást biztosít a takaró permetezéssel szemben. Ez a rendszer lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a permetezést lényegesen kevesebb vegyszer felhasználásával, ideális védekezési körülmények között, fizikai kezelő nélkül, a hét minden napján, 24 órában végezze.

szórókeret kamera
A permetező 6 kamerával válogatja ki a széleslevelű gyomokat a növényállományban – fotó: https://www.goldacres.com.au/

Dave és a Goldacres mérnöki csapata sok munkaórát fektetett a Weedetect kamerákba. Az autonóm alkalmazás összetettsége miatt a három rendszer, a Bilberry, a Raven és a Goldacres együttműködése jelentette a legnagyobb kihívást a csapat számára. A Bilberry teljes kapacitással a gyomérzékelés mögött meghúzódó algoritmusokon és logikán dolgozott, hogy a kamerákat betanítsa a gyomok megkülönböztetésére, illetve azonosítására. Guillaume Jourdain, a Bilberry társalapítója és vezérigazgatója azt mondja: „Most már készen állnak az algoritmusok a széleslevelű gyomok búzában, zabban és árpában történő kimutatására”