fbpx

Nagyobb teljesítmény, tökéletes munkaminőség Tyrok ekével

Írta: GÉPmax-2022/II. lapszám cikke - 2022 március 23.

Új Tyrok ekéjével az AMAZONE jelentős előnyöket kínál a gazdák számára. Az új SpeedBlade ekefejnek hála, maximális sebesség érhető el minimális0 kopás mellett, emellett az új, stabil gerendely állandó munkamélységet szavatol a teljes munkaszélességben. Az új Tyrok ekével az AMAZONE minden gazdaságnak optimális megoldást kínál a legkülönbözőbb igényekhez. Lássuk a részleteket!

Kényelmes kezelés – precíz munkavégzés

A Tyrokkal az AMAZONE egy 7, 8 vagy 9 fejes, 33 és 55 cm között mechanikusan vagy hidraulikusan állítható munkaszélességű, féligfüggesztett váltvaforgató ekét kínál. Egyszerű kezelhetősége és beállítása masszív és kényelmesen használható géppé teszi a Tyrok ekét.

Amazon Tyrok
Tyrok 400: nagyobb teljesítmény, tökéletes munkaminőség

Vonófeje tökéletes kapcsolódást biztosít a traktorhoz, minimális kopás mellett. A 180°-ban elfordítható vonófejnek hála csökkenthető az oldalra húzás, amivel üzemanyag takarítható meg. Ezenkívül a felső függesztőkarhoz való csatlakozás kétféle megoldása, valamint a 3, 4N és 4 kategóriás alsó függesztőkarra akasztás lehetősége maximális rugalmasságot szavatol. A Tyrok opcionálisan vontatáserősítővel is felszerelhető. A traktor vonóerejének növeléséhez egy kiegészítő hidraulikus munkahenger a traktor hátsó tengelyére helyezi át a súlyt, egyszerre maximalizálva a vonóerőt és csökkentve az üzemanyag-fogyasztást.

A kétfokozatú véghelyzeti csillapításnak köszönhetően az átforduló eke a végállás előtt röviddel lelassul. Ez kíméletes csillapítást eredményez a munkahenger behúzásakor. Így nem kell kompromisszumot kötni a műveleti idő terén. A kíméletes fordítási művelet mindössze 9 másodperc alatt befejeződik.

A 200x150x10 mm méretű zártszelvény gerendely miatt a váz belógása még nagy terhelés és szélsőséges talajviszonyok mellett is csak minimális. A váz stabilitása megakadályozza az elhajlást, továbbá állandó munkamélységet garantál a teljes munkaszélességen. Téglalap szelvényének köszönhetően a váz emellett még nagyobb mértékben terhelhető. A vázmagasság 80 cm, ami mechanikus túlterhelés elleni védelem esetén opcionálisan 85 cm is lehet.

A Tyrok egyszerű, ugyanakkor stabil felépítése lehetőséget kínál a toldható vázrendszerre. E megoldással minimális idő alatt fel- és leszerelhető egy további ekefej.

Autoadapt – automatikus elsőekefej beállítás munkaszélesség-váltáskor

Az új SpeedBlade ekefej a szabadalmaztatott extra nagy kormánylemez előrésszel és a ©plus edzési eljárás révén sokkal kisebb kopást garantál, nagyobb haladási sebességek mellett. Az ekék mind nagyobb haladási sebessége miatt a kopáspont egyre jobban hátra tolódik. A kereskedelmi forgalomban kapható ekefejekre jellemző kis kormánylemez előrész miatt a kopás nagyobb sebességek mellett közvetlenül a kormánylemezen jelentkezik. A szabadalmaztatott, nagyobb méretű kormánylemez előrésznek hála elég csak a kormánylemez elülső részét kicserélni. A komplett kormánylemez nehézkes és drága cseréje ezzel elkerülhető.

A ©PLUS hőkezelési eljárás

A talajműveléshez használt kopóalkatrészek gyártása több évtizedes múltra tekint vissza. A kopó ekealkatrészek kiváló minőségének alapját az anyag és gyártástechnológia állandó továbbfejlesztése, valamint hőkezelési szaktudás képezi.

A szén a legtisztább formájában gyémántként a legkeményebb anyag, amelyet a természet alkot. A hozzáadott szén a © plus kopórészeket még keményebbé és hosszabb élettartamúvá teszi. Az AMAZONE egy egyedülálló edzési eljárásnak köszönhetően pl. a kormánylemeznél nagyon nagy elülső oldali keménységet ér el, ami kiváló kopásállóságot jelent. A hátoldal viszonylag lágy marad, ezáltal rendkívül szívós és ütésálló. Az összes AMAZONE ekéhez nagyszilárdságú, speciális acélból készült gerendelyeket alkalmaznak. A nagy falvastagság az eke stabilitásán kívül biztosítja, hogy a furatok mentén ne gyengüljön vagy deformálódjon a gerendely. Az ekék további különlegessége, hogy a gerendelyek mindennemű hegesztési varrat nélkül készülnek.

Mivel az ekevas csúcsa átfed az ekevason, az illesztési hely védve van az ekevas csúcsánál. Ennek az intelligens kialakításnak köszönhetően a növénymaradványok, a bálamadzagok és a gyökérmaradványok nem akadnak a csoroszlyába.

A nyitott testtörzs speciális alakja megakadályozza, hogy a föld a törzs alatt megtapadjon. Az eke így még könnyebben vontatható. Ezzel egy időben a réselt kormánylemez masszív, állítható megtámasztása fokozott stabilitást szavatol.

Túlterhelés elleni védelem

A hidraulikus kőbiztosításnak alapvetően ekefejpáronként egy-egy hidraulikus munkahengere és egy ezzel közvetlenül összekapcsolt, nitrogénnel töltött hidroakkumulátora van.

Kioldásnál az ekefej betolja a munkahenger szárát. A gáz összepréselődik, és az akadály elhagyása után automatikusan visszakényszeríti az ekefejet a talajba. A szériafelszereltség részét képező, közvetlenül állítható, hidraulikus túlterhelés elleni védelem mellett egy opcionális túlterhelésvédelem is választható központi állítási lehetőséggel, az összes ekefej kioldási nyomásának kényelmes és gyors egyidejű beállításához.

Precíz és komfortos fogásszélesség-állítás

A munkaszélesség az összes Tyrok V ekénél fokozatmentesen és hidraulikusan állítható a traktor fülkéjéből. A skálából és mutatóból álló könnyedén leolvasható kijelző tájékoztatja a gépkezelőt a beállított munkaszélességről. A Tyrok V beépített kinematikája révén a vonópont, az első ekefej fogásszélessége, az összes előhántó és a támasztókerék is automatikusan beállításra kerül.

A munkaszélesség-állítás szériakivitelben 4 fokozatban lehetséges az ekefejtartók manuális elfordításával. Ezzel a megoldással egyszerűen állítható az eke a különböző külső körülményekhez (talajviszonyok, erőgép stb.). A fogásszélesség változtatásával automatikusan megtörténik az előhántók és a mankókerekek állítása is. Nincs szükség utánállításra.

Pontos mélységtartás, tökéletes táblaszéli szántás

A támasztókerék a váz oldalánál helyezkedik el, úgyhogy a táblahatárhoz egészen közel is lehet szántani. Maximális munkaszélességnél a kerék a munkaszélességen belül helyezkedik el. A kerék már közepes munkaszélesség mellett is a gépen belül található. A táblaszéleknél vagy az akadályoknál történő talajművelés így még pontosabban végezhető.

A többféle, nagyméretű támasztókerék még nehéz körülmények között is optimális önhajtásról és mélységtartásról gondoskodik. A támasztókerékkel végzett mélységbeállítás kényelmesen, egy hidraulikus munkahenger segítségével, illetve szerszám nélkül, a dugattyúrúdnál elhelyezett ütközőlapokkal végezhető. Egy sárkaparó megbízhatóan tisztítja a kereket. A támasztókerék szériakivitelű hidropneumatikus rugózása gondoskodik a maximális biztonságról és a szállítási kényelemről vonulás során.

Az AMAZONE a Tigges vállalattal együttműködve tovább bővítette szántáselmunkáló-választékát. Ennek köszönhetően a Tyrok mostantól kezdve AMAZONE kivitelű Tigges szántáselmunkálókkal kombinálható. A kínálatban különböző gyűrűátmérők és gyűrűprofilok szerepelnek. Az ügyfelek emellett szimpla és dupla gyűrűs szántáselmunkálók közül választhatnak, 4,65 m munkaszélességig.

Fodor Mihály