fbpx

A digitális rendszerek és az informatika trendjei 2023

Írta: Fodor Mihály - 2023 december 02.

A mezőgazdaságban a legfontosabb munkafolyamatok további optimalizálása érdekében a digitális rendszerek és az informatika használata az elmúlt években folyamatosan fejlődött, és mostanra a gyakorlatban is egyre jobban alkalmazhatóvá vált. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak további intelligens döntéshozatali eszközök állnak a rendelkezésükre, és így költséghatékonyabban is tudnak termelni.

A digitális rendszerek és az IT fokozott használata felé mutató tendenciák továbbra is egyértelműen felismerhetőek mind a mezőgazdaságban, mind a termelési és feldolgozási ágazatban. Az Agritechnica 2023 kiállításon közel 50 új és továbbfejlesztett folyamat és rendszer mutatkozott be a „digitális rendszerek és IT” területén. Ezek mindegyike 2024-ben lesz elérhető a piacon. Az újdonságok a nyomvonal-tervezéstől és a gépautomatizálástól kezdve a gazdálkodási rendszereken és alkalmazásokon át az öntözés, a növényvédelem és a trágyázás irányításáig terjednek. A hangsúly általában a teljes termelési folyamatok optimalizálásán van. Egyértelműen felismerhető a gyártóközi megoldási megközelítések irányába mutató tendencia.

Lemken iQblue
A Lemken iQblue kamera alapú felügyeleti rendszer a szerszámok állapotának és a kapák kopásának rendszeres ellenőrzésére szolgál – https://www.agritechnica.com/

Automatizálás és segítségnyújtás

A szántóföldi műveletekben a munkafolyamatok automatizálása gyors ütemben halad előre. A mesterséges intelligenciát alkalmazó érzékelő/működtető kombinációkkal ellátott kamerarendszereket gyakran használják a gépvezetők munkájának elvégzésében való támogatására és az egyidejűleg használt gépek teljesítménypotenciáljának jobb kihasználására. Idén például a teljesen automatizált emelési sebességbeállításra szolgáló rendszerek vagy a folyamatminőség-ellenőrző rendszerek jelentek meg. A Lemken iQblue felügyeleti rendszere például ezüstérmet kapott. Ez a kamera alapú rendszer a szerszámok állapotának és a kapák kopásának rendszeres ellenőrzésére szolgál, így lehetővé teszi a szerszámok korai cseréjét és a meghibásodások megelőzését. A rendszer nélkülözhetetlen az autonóm járművek üzemeltetéséhez, de hagyományos traktorokon is használható a vezető munkaterhelésének tehermentesítése érdekében. A nyomvonal-tervezésre és a fordulókezelésre vonatkozó eljárások a legkorszerűbbek. Ma már azonban olyan rendszerek is rendelkezésre állnak, amelyek ezt automatikusan elvégzik és optimalizálják. Az egyik német gyártó az idei Agritechnica kiállításon egy hőkamerával felszerelt drónt kínált a nyomvonal-tervezéshez. Ez lehetővé teszi a vadon élő állatok olcsó mentését is.

Hajtáskönnyítő és irányítási rendszerek

A modern irányítási rendszereknek egyrészt fokozniuk kell a munkateljesítményt, másrészt pedig tehermentesíteniük kell a járművezetőt. Az idei Agritechnica kiállításon bemutatott újdonságokban a traktor maga is érzékelő rendszerként működik, és ennek megfelelően képes a szántóföld geometriájáról, a talajban és a talajon lévő heterogenitásokról és a szükséges vonóerőről szóló információkat továbbítani egy fedélzeti információs rendszerhez. Ez segít a betakarított termények ütemezésében és nyomon követésében. Innovatív irányítási rendszerek ma már egész robotflották számára is rendelkezésre állnak, amelyek a szántóföldi használat során emberi felügyelet nélkül működnek. Ez a jövőben várhatóan jelentősen csökkenti a munkaidőt.

A műhelyben dolgozók munkaterhelésének enyhítésére különböző gyártók kínálnak mesterséges intelligenciával támogatott rendszereket a pótalkatrészek felismerésére, vagy akár AR-szemüvegeket a terepen történő javítási folyamatok támogatására.

Agxeed
Nyílt interfészek rendszere az előre tervezéshez és a folyamatok optimalizálásához a szántóföldi műveletekben – fotó: https://www.agritechnica.com/

Ezüstérmet kapott az AgXeed egyik szoftverrendszere (3A – Advanced Automation and Autonomy), amely a traktorok és munkagépek fontos, gyártókat átfogóan összekötő folyamatainak automatizálására és felügyeletére szolgál. A rendszer nyílt interfészeket és előretervezést kínál, amely az úgynevezett AgXeed Boxon keresztül az optimalizálást célozza meg. Ez már jelenleg is lehetővé teszi a különböző gyártók talajművelő munkagépeinek integrálását. Az optimalizálási folyamat a hatékony feladattervezéssel kezdődik, és az érzékelő/működtető kombinációkon keresztül a munka elvégzésével folytatódik. A talajművelés során gyűjtött információk például integrálhatók a későbbi munkafázisokba.

Öntözés és tápanyag-gazdálkodás

A vízhasználat és a tápanyag-gazdálkodás a talajban és a növényállományban a fenntartható, termelésorientált gazdálkodás kulcsfontosságú kihívásai. Az idei innovációk közül a Precision Planting LLC Radicle Agronomics rendszerét különösen innovatívnak értékelték, és ezüstérmet kapott. A rendszer két komponensből áll: először is a GeoPress rendszer, amelyben a talajmintakeveréket teljesen automatikusan lezárják és georeferálják. Ezzel egy fontos nyomonkövethetőségi előírás teljesül. A második komponens, a Radicle Lab, egy teljesen automatikus, öntisztuló, kalibrálható talajlaboratóriumból áll, amely egy 3×3 méteres területet fed le. Ezen a területen további újítások közé tartoznak a víz, a tápanyagok és a növényvédő szerek erőforrás-hatékony és optimális felhasználását támogató döntéstámogató rendszerek.

GeoPress georeferált talajmintahüvely, amely teljesen automatikusan továbbfeldolgozható. – fotó: https://www.precisionplanting.com/ GeoPress rendszer
GeoPress georeferált talajmintahüvely, amely teljesen automatikusan továbbfeldolgozható. – fotó: https://www.precisionplanting.com/

Fokozott versenyképesség

A digitalizáció és az informatika területén idén benyújtott valamennyi innováció a munka optimalizálását és végső soron a versenyképesség növelését célozza. Számos gyártó kínál rendszermegoldásokat a saját technológiájának optimalizálására, míg egyes cégek már egy lépéssel tovább mennek, és gyártóközi rendszermegoldásokat kínálnak. Ez megnyitja az utat az „intelligens” gazdálkodás felé vezető folyamatos fejlődéshez. Csak ez teszi lehetővé a teljes termelési rendszerek optimalizálását, miközben a munkateljesítményt és a minőséget is növeli. A hatékony, kibocsátáscsökkentő és erőforrás-kímélő mezőgazdaság az együttműködés és a rendszerekben való gondolkodás révén működik.

Szerző: Prof. Matthias Schick, Strickhof und AgroVet-Strickhof, Eschikon, Lindau (CH), Ferdinand Mersch, Észak-Rajna-Vesztfália Mezőgazdasági Kamara, és Prof. Hamdi Bilgen, Ege Egyetem Mezőgazdasági Gépek Tanszék