fbpx

Ez a Rover önállóan kimegy az állatokat etetni a legelőre

Írta: Farkas Imre - 2022 április 09.

A mezőgazdasági munkaerőhiány számos újítást hozott a növénytermesztésben, a technológiai cégektől. A Smooth Ag alapítói úgy vélik, hogy eljött az idő az autonóm technika állattenyésztésben, konkrétan a legelőn lévő szarvasmarhák takarmányozásában történő alkalmazására.

„Ez lesz az első legelőkhöz tartozó autonóm szarvasmarhaetető rover” – mondja Hunter Allemand, a Smooth Ag társalapítója. A V1 Ranch Rovert gépet Allemand egy pickuphoz (platós terepjáró) hasonlítja, így valószínű a név választása sem véletlen. A Ranch Rover egy sor olyan technológiai innováció része is, amelyen a Smooth Ag az „okos” farmon dolgozik.

ranche rover
A Ranch Rover akár egy tonna takarmányt is képes szállítani – fotó: https://www.smoothag.com

A Rover alapjai

A 24,9 lóerős Honda motorral meghajtott Ranch Rover akár egy tonna takarmányt is képes szállítani. Független első felfüggesztése, a négykerék-hajtással lehetővé teszi, hogy a gép zord legelőkön is gond nélkül képes legyen haladni.

A berendezés RTK GPS antennával van felszerelve a precíziós vezetés érdekében a felhasználó által felállított, előre meghatározott földrajzi határvonalakon belül. A tervezés mesterséges intelligenciát használ az akadályelkerüléshez, távfelügyelethez és adatgyűjtéshez.

Napi segítség

A tervezők célja, hogy a rover, az üzemanyagtartály-kapacitástól függően akár 400 kilométert bejárjon futtasson egy feltöltéssel. A Ranch Rover minden nap teljesíti „küldetését”, hogy a legelőn előre meghatározott pályán takarmányt szállítson az állatoknak. Ha kiürült, a Ranch Rover értesíti a felhasználót, aki ezután elküldi a gépet egy helyre, hogy újabb takarmányadagot vegyen fel. A jövőbeli tervek lehetővé teszik, hogy kiürítést követően az egység automatikusan visszatérjen a takarmányadagolóhoz, hogy újratölthesse magát.

A Smooth Ag V1 Ranch Roverrel új módszereket kínál a munkaerő kiváltására olyan hétköznapi feladatokhoz, mint az állatok legelőn való takarmányozása. A fejlesztők részéről a következő lépés a harmadik féltől származó finanszírozás lesz, a gép gyártásához.