fbpx

Gépkezelő is lehetsz az aranykalászos gazda képzéssel

Írta: Kohout Zoltán - 2023 február 25.

Nem csak a szántóföldi munkához szükséges kompetenciák elsajátításában segít az aranykalászos gazda képzés. A DEKRA Akademie arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanfolyam sikeres elvégzését követően a végzettség egyszerre többféle gépkezelői jogosítványt is garantál, ami tovább növelheti egy mezőgazdasági vállalkozás vagy az ott dolgozó munkavállaló versenyképességét.

mezőgazdasági gépkezelő
(Illusztrációk: Horizont Média/archív)

Sikeres kampány, nagy igény

Közhely, hogy a gépkezelés – sőt, a mind bonyolultabb és hatékonyabb korszerű mezőgazdasági gépek – minden korábbinál fontosabbak az agráriumban. Nemcsak a fejlettségük, a mennyiségük is nő, ugyanakkor a mezőgazdasági gépészek, gépkezelők száma még mindig nem követi a kellő mértékben ezt a trendet. Ezért is indított pár éve sikeres, az agrár-államigazgatással karöltve offenzív oktatásfejlesztési, szakmanépszerűsítési kampányt a MEGFOSZ és az AXIÁL Kft.. Illetve ezért is iskolázzák be munkavállalóikat az agrárium vállalkozásai.

„A tanfolyamon egyszerre többféle gépkezelői jogosítványt is megszerezhetünk, ami tovább növelheti egy vállalkozás, illetve az adott munkavállaló verseny- és piacképességét. A bizonyítvány mellé ugyanis mezőgazdasági gépkezelő jogosítvány is jár, amivel 37 kW teljesítményhatár feletti, a szántóföldön alkalmazható traktort, önjáró mezőgazdasági betakarítógépet is vezethetünk, de kezelhetünk fejő- és tejkezelő gépet, s egyes keltetőgépeket is” – mondja Tornyi Lajos, a DEKRA Akademie értékesítési igazgatója.

mezőgazdasági gépkezelő
(Illusztrációk: Horizont Média/archív)

Gyakorlatorientált tudás

A magyar támogatási rendszer is csak akkor tudja segíteni anyagiakkal a gazdálkodásba kezdőket, ha az fel tudja mutatni az üzleti terve mellett a megfelelő szakképzettségét igazoló végzettséget, például az aranykalászos gazda szakképesítés meglétét. A DEKRA Akademie értékesítési igazgatója hozzátette: aranykalászos gazdaként a várhatóan már márciusban megjelenő „Generációs megújulás fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatásával” című pályázaton is elindulhatnak a 18 és 40 év közötti, Magyar Államkincstár ügyfél-nyilvántartási számmal rendelkező fiatal gazdák.

A piaci tapasztalatok szerint az aranykalászos gazda tanfolyamok azért is népszerűek Magyarországon a munkavállalók és a cégek körében, mert a résztvevők rövid idő alatt, gyakorlatorientált, összetett tananyagot sajátíthatnak el. Mindezt ár-érték arányban kedvező anyagi ráfordítással. E képzésforma a mezőgazdaság szinte teljes területét érinti az állattartástól a növénytermelésen, kertészeti, géptani, agrárkereskedelmi ismereteken át egészen a vállalkozási és ügyviteli készségekig.

(forrás: DEKRA, MEGFOSZ)