fbpx

A Case IH Axial-Flow® kombájncsalád 2021-ben is bizonyított

Írta: GÉPmax-2022/II. lapszám cikke - 2022 április 09.

A Case IH Axial-Flow® kombájncsalád legújabb fejlesztéseinek értékét az elmúlt évek egyik legnehezebb európai betakarítási időszakában nyújtott teljesítményük is alátámasztotta. Ez vonatkozik a 250-es sorozatú zászlóshajó gépek AFS Harvest Command automatizált technológiájára is.

Sören Reinbeck, a vállalkozás ügyvezető igazgatója és Jan Breitschuh, gépkezelő

A szakaszos és időnként nagyon heves esőzések Európa nagy részén a kombájnokat használó gazdálkodók számára a betakarítás leállítását jelentették. A betakarítási időszak sok helyen két-három héttel meghosszabbodott a növények későbbi érése, a magas nedvességtartalom és a kiszámíthatatlan időjárás miatt. A problémák az egész kontinensen érezhetők voltak, Németországban például az elmúlt évtized legcsapadékosabb nyarát élték át. Számos Case IH AxialFlow kombájn üzemeltetője azonban arról számolt be, hogy a kombájnnal a kihívást jelentő körülmények ellenére is képesek voltak magas termelékenységgel dolgozni, így a betakarítás és az azt követő kultúrákhoz kapcsolódó munkafolyamatok a tervek szerint zajlottak.

A Case IH Axial-Flow cséplő- és leválasztó rendszere több, mint négy évtizede világszerte bizonyította képességeit a gazdaságokban. Ebben egyetlen mozgó alkatrész – az Axial-Flow rotor – segítségével történik a cséplés és leválasztás, a terményáramlás megszakítása nélkül. A legújabb Axial-Flow 250-es sorozatú kombájnoknál a rendszer képességeit tovább javította az AFS Harvest Command technológia.

Bizonyíték a szántóföldről

Az Axial-Flow felhasználói között volt a közép-németországi Türingiában működő Tupag Agrar mezőgazdasági vállalkozás is. Ott a 2021-es betakarítás során hasznosították a kombájn kiemelkedő képességeit. Sören Reinbeck, a vállalkozás ügyvezető igazgatója és Jan Breitschuh gépkezelő irányításával egy Axial-Flow 9250 AFS Harvest Command kombájn állt a csapat élén, amely 3800 hektárnyi növényt takarított be. A legnehezebb időjárási körülmények között is képes volt megbirkózni a kihívásokkal, miközben hatékonyságot, megbízhatóságot, teljesítményt és kényelmet biztosított. – Kihívásokkal teli szezonunk volt, az időjárás miatt a betakarítás szeptemberbe nyúlt, ami nagyon megnehezítette a cséplési körülményeket – nyilatkozta Sören Reinbeck. – De az Axial-Flow 9250 még ilyen nehéz körülmények között is kiváló szemminőséget és áteresztőképességet biztosított számunkra, és ez a nyereséges vállalkozás alapját képezi.

Az AFS Command bizonyítja az értékét

Az AFS Harvest Command a kombájn veszteségérzékelői, egy szemminőség-ellenőrző kamera és egy sor további érzékelő visszajelzései alapján felügyeli a legfontosabb üzemeltetési kritériumokat a sebességtől, illetve a motorterheléstől kezdve az áteresztőképesség-szabályozáson át a rosták beállításáig. Az érzékelők pontosan mérik a rostaterhelést, a kamerarendszer azonosítja a sérült és tört szemeket, valamint a szemtől eltérő anyagokat (MOG). Automatikusan korrigálja a beállításokat, hogy a kezelő által beállított preferenciák teljesüljenek.

Segít a kevesebb veszteség elérésében nedves betakarítás esetében

A tavaly nyári nehéz betakarítás során az új technológia bebizonyította, hogy tovább javítja az Axial-Flow kombájnok képességeit a nedves termésviszonyok kezelésében, mérve a fent említett tényezőket. A rendszer lehetővé teszi a gépkezelők számára, hogy nehéz körülmények között is maximális teljesítményt hozzanak ki a gépükből, ha kiválasztják a négy automatikus beállítási mód egyikét.

Négy automatikus beállítási mód választható ki az optimális munka érdekében

Teljesítmény – a betakarítási veszteség leszorítása és a magas cséplési leválasztási minőség mellett optimalizálják az áteresztőképességet.

Szemminőség – a maximális szemminőség elérése érdekében minimalizálják a veszteségeket és optimalizálják az áteresztőképességet.

Fix áteresztőképesség – ahol a kombájn automatikusan beállítja a szem megtakarítását és a minőségi minta fenntartását egy fenntartott cél-áteresztőképesség mellett.

Maximális áteresztőképesség – különösen ez utóbbi beállítás volt az, amely sok gazdálkodónak segített a 2021-es betakarítás során, maximalizálva az óránkénti átmenő teljesítményt.

Az Axial-Flow kombájnok sokoldalúságához igazodva a Case IH mindenféle kultúrnövényhez kínál vágóasztalokat

Az AFS Connect telematikai ereje

A legújabb Axial-Flow 250-es sorozatú kombájnok az AFS Connect vezeték nélküli kétirányú adatátvitel, illetve adatkezelés előnyeit is kínálják. Ez lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy számítógépükről, telefonjukról vagy táblagépükről pontosan kezeljék a gazdaság, a szántóföld és a flotta adatait. Az előnyök közé tartozik az ürítés, a karbantartás és a tankolás koordinálása, valamint a termésnedvességről, illetve egyéb betakarítási adatokról szóló értesítések fogadása. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy az Axial-Flow kombájnok felhasználói a lehető legtöbbet hozzák ki a szűk betakarítási időszakokból, és növeljék a termelékenységet, illetve a nyereséget.

A legújabb Axial-Flow 250-es sorozatú kombájnok az AFS Connect vezeték nélküli kétirányú adatátvitel, illetve adatkezelés előnyeit is kínálják

Az új vágóasztalok is szerepet játszanak

Az Axial-Flow kombájnok sokoldalúságához igazodva a Case IH mindenféle kultúrnövényhez kínál vágóasztalokat. A Case IH kombájn és a vágóasztal párosítását úgy tervezték, hogy a terméshozamtól és a termőhelyi körülményektől függetlenül magas szintű hatékonyságot és kapacitást biztosítson. A 2022-es modellévre a Case IH 3050 Varicut sorozat még több, gyárilag beépített funkciót kínál. Ezek segítenek optimalizálni a teljesítményt, növelik a sokoldalúságot, és még nagyobb kényelmet biztosítanak a kezelő számára.

A Case IH kombájn és a vágóasztal párosítását úgy tervezték, hogy a terméshozamtól és a termőhelyi körülményektől függetlenül magas szintű hatékonyságot és kapacitást biztosítson

Két kombájnsorozat felel meg az ügyfelek igényeinek

Az Axial-Flow kombájnok két sorozatban állnak rendelkezésre, hogy megfeleljenek a mezőgazdasági vállalkozások széles körének. A kompakt kialakítású Axial-Flow 150 sorozat a nagy kapacitást, gabonaminőséget és sokoldalúságot kereső, közepes méretű gazdálkodókat, bérvállalkozókat, illetve flottatulajdonosokat célozza meg, a kategóriájukban élenjáró cséplési, leválasztási és tisztítási felületekkel, a kiemelkedő területteljesítmény érdekében. Az Axial-Flow 250-es sorozatú kombájnok zászlóshajója magas szintű szemminőséget, valamint a betakarítás termelékenységének maximalizálását célzó technológiát és automatizálást kereső nagyüzemi gazdálkodók, bérvállalkozók igényeit célozza meg.

FM.