fbpx

Több tízezer látogató és gépújdonságok az AGROmashEXPO/AgrárgépShow-n

Írta: GÉPmax-2023/II. lapszám cikke - 2023 április 30.

Budapesten véget ért a 41. AGROmashEXPO, amelyet idén ismét az AgrárgépShow-val közösen rendeztek a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A legnagyobb hazai agrár tematikájú kiállításon 12 ország 300 kiállítója, 7 pavilonban mutatta be újdonságait.

Minden eddiginél nagyobb és látványosabb kiállításon találkoztak a hazai és nemzetközi agrárium legfontosabb szereplői: gyártók és felhasználók, agrárgazdasági szakemberek, jogalkotók és szakmai érdeklődők a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A magyar cégek mellett 12 ország, köztük Ausztria, Csehország, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok kiállítói mutatkoztak be a mezőgépek, a precíziós gazdálkodás digitális megoldásainak legjelentősebb hazai fórumán. Az expo az elmúlt évek nehézségei után ismét a régi méreteivel jelentkezett: a látogatók 7 pavilonban, összesen 36 ezer négyzetméteren találkozhattak a 300 kiállítóval. A kiállítás négy napja alatt csaknem 44 ezren látogattak ki az AGROmashEXPO/AgrárgépShow-ra.

A 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow négy napjáról a részvevő kiállítók szinte kivétel nélkül a korábbi éveknél nagyobb érdeklődésről számoltak be, és számos üzletkötés is történt. A nehézségek ellenére pozitív hangulat uralkodott a kiállításon.

lkiállítás
A kiállítás négy napja alatt csaknem 44 ezren látogattak ki az AGROmashEXPO/ AgrárgépShow-ra – fotó: https://hungexpo.hu/

A DIGITÁLIS FORRADALOM KORÁBAN

A kiállítás megnyitóján minden megszólaló arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt évek kihívásaival mindig megbirkózott, és erősebben került ki a nehézségekből. Néhány éve a pandémia, most a közelben dúló háború hatásai és általában a globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás jelentik a legnagyobb gondot az agráriumnak – hangsúlyozta Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója. „Nincs, és nem lehet kétségünk afelől, hogy ezeket is meg fogja oldani az agrárium, a technológiai haladásnak, az innovációnak és az immáron évtizede tartó digitális forradalomnak hála. Az elmúlt években digitális forradalom zajlott le a mezőgazdaságban. A precíziós mezőgazdaság, a big data és az IoT technológia alkalmazása gyorsan átalakítja a gazdálkodásunkat, és segít abban, hogy kevesebb erőforrással több élelmiszert termelhessünk. Az idei AGROmashEXPO ennek a digitális forradalomnak az élvonalát képviseli, és az ezt életre hívó gyártók, mérnökök és kutatók kemény munkáját bizonyítja” – tette hozzá a vezérigazgató.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos szövetségének (MEGFOSZ) elnöke, Harsányi Zsolt arról beszélt, hogy az agrárgépgyártók folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gazdák precíz, pontos, nagy teljesítményű gépekhez jussanak, és a rövidebb vetési és betakarítási időszak ellenére is profitábilisan művelhessék földjeiket. „Az új technika hihetetlen távlatokat nyit, azonban önmagában mit sem ér, ezért mindennél fontosabb a precíz gépekhez értő mezőgazdasági gépészek képzése” – mondta a szövetség elnöke.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a kiállítás fővédnöke megnyitójában azt emelte ki, hogy a nehézségek – a koronavírus-járvány, a folyamatos munkaerőhiány, az emelkedő inputárak, a szárazság – ellenére a magyar mezőgazdaság minden mutatója jelentősen javult az elmúlt 12 évben. A termelékenység például 2,5-szeresére emelkedett, ami Írország után a második legnagyobb növekedés az EU-ban. „Enélkül a fejlődés nélkül a most mögöttünk hagyott évek nehézségei valószínűleg elviselhetetlen terhet jelentettek volna a szektor szereplői számára” – jelentette ki a miniszter, aki fontosnak nevezte, hogy mindezek ellenére a magyar agrárexport az elmúlt években állandó növekedésben tudott maradni. Az agrárgazdálkodás ma már elképzelhetetlen precíziós gépek nélkül. Hogy minél több gazdálkodó hozzájuthasson ezekhez, az állam számos agrártámogatási programot indított, és indít a jövőben is – tette hozzá dr. Nagy István.

ÚJ MÁRKÁK, ÉRDEKES MUNKAGÉPEK, NAGY VISSZATÉRŐK

Az idei kiállításon számos új vagy visszatérő márkával, illetve érdekes géppel találkozhattunk. Összeállításunkban ezek közül emeltünk ki néhányat.

GRI Green XLR Earth abroncs
GRI Green XLR Earth abroncs, ami 37,5 százalékban fenntartható anyagokból készült

Új abroncsszéria

A sort nem is kifejezetten géppel, hanem egy új gumiabroncs-szériával kezdjük. A „G” csarnokban kiállított GRI Green XLR Earth abroncs egy jövőbe mutató fejlesztés, amely a talajvédelem mellett a környezetvédelem fokozásának szempontját is maximálisan előtérbe helyezi. A fenntartható sorozatból származó új, radiál gumiabroncs innovatív profilkialakítással rendelkezik. Ez nagyobb vezetési kényelmet biztosít, és javítja a kormányzás pontosságát is, még nagyobb sebességnél is.

Az abroncs 37,5 százalékban fenntartható anyagokból készült, mint például a tiszta, természetes gumi, a jól diszpergálódó szilícium-dioxid, szójababolaj, és újrahasznosított korom, valamint az elhasználódott gumiabroncsokból származó újrahasznosított gumi.

Dupont Liquiliser
Érdekes újdonság volt a Dupont Liquiliser egység bemutatkozása

A befecskendezőcsapokkal injektál

Érdekes újdonság volt a Dupont Liquiliser egység bemutatkozása. Az eszköz egy egyedülálló, úgynevezett küllős kerekes hígtrágya-befecskendező, amelyet folyékony tápanyag talajba juttatására fejlesztettek ki. A réselt vagy tárcsás csoroszlyák helyett a rozsdamentes acél befecskendezőt csapokkal ellátott kerekekkel szerelik fel. A befecskendezőcsapok alkalmazásának köszönhetően az újszerű megoldással inszekticidek, gyomirtó szerek befecskendezése is lehetséges. A Dupont Liquiliser alkalmas precíziós gazdálkodásra szakaszlezárással, GPS- és feladattérképekkel vezérelve.

Európa legnagyobb egytengelyes tartálykocsija

A Kaweco új tartálykocsija szintén újdonság volt a kiállításon. Double Twin Shift hígtrágya-tartálykocsi 12 000, 14 000 vagy 16 000 literes térfogatával a piacon elérhető legnagyobb egytengelyes, de az egyedisége nem csak ebben van.

Kaweco Double Twin Shift tartálykocsi
A Kaweco új tartálykocsija, a Double Twin Shift szintén újdonság volt a kiállításon

Különleges keréktengely-megoldása lehetővé teszi, hogy a külső kerekeket akár 65 cm-rel kijjebb tolhassuk, mint a traktor nyomtávolsága, így már nincs átfedés a traktorkerekekkel. Minden egyes keréknek megvan a saját pályája, ezáltal a nyomás a földön jobban eloszlik. Egyenletes nyomvonalat hoz létre a tartálykocsi és a traktor között anélkül, hogy ugyanazon a nyomvonalon többször haladna. A tartálykocsi manőverezhetősége olyan, mint a kompakt egytengelyes modelleké. A kerekek független hidraulikus ingafelfüggesztése biztosítja a 620/80 R42 méretű abroncsok felfekvő felületére eső egyenletes és lehető legkisebb nyomást. Szállítási helyzetben ez a hidraulikus felfüggesztés biztosítja a szállítási üzemmódot, ezáltal a tartály rendkívül stabil és normál egytengelyes tartálykocsiként viselkedik, a hidraulikus felfüggesztés extra menetkomfortjával.

Fasterholt RB3 bálagyűjtőkocsi
Fasterholt RB3 bálagyűjtőkocsi

Bálázás és bálagyűjtés egy menetben

A kőbányai vásáron bemutatkozott a Fasterholt Maskinfabrik A/S bálagyűjtő kocsija, amely a hengeres bálázógép után kapcsolva lehetőséget biztosít a bálázás és a bálagyűjtés egy menetben történő megvalósítására. A bálagyűjtő bálaátmérőtől függően 3-4 hengerbála összegyűjtését és csoportonként a talajra helyezését valósítja meg. Egyenesen a bálagyűjtő kocsi fogadó-emelőkeretére dobja ki az elkészült bálát, amely kerethidraulikus rendszer segítségével hátra, a kocsi gyűjtő rakfelületére billenti azt. A dán bálagyűjtő tartozéka az elektro-hidraulikus szelep és az elektromos boksz, a be- és kirakodás vezérlésénekváltásához.

Új kukoricacső-törő adaptermárka a hazai piacon

Bár lassan két évtizede van jelen a nemzetközi piacon az Emmarol kukoricacső-törő márka, itthon jobbára ismeretlen, így igazi újdonság volt megjelenése a hazai kiállításon.

Emmarol kukoricacső-törő adapter
Emmarol kukoricacső-törő adapter

Az Emmarol lengyel családi vállalkozás, hazájában az egyetlen olyan gépgyártó, amely kombájnadapter-gyártással foglalkozik. Merev és hidraulikusan összecsukható változatban készülnek kukoricacső-törő adaptereik, 4, 5, 6 és 8 soros kivitelben. Gyártásukhoz modern technológiát alkalmaznak, és alkatrész-beszállítóik világelsők a saját ágazatukban.

Kinze vetőgépek

A korábbi években jobbára csak a Bábolnai Gazdanapokon találkozhattunk néhány alkalommal a Kinze vetőgépekkel, most viszont nem kell Bábolnáig menni, hiszen a Hungexpo kiállításán a passzázson találkozhattak vele a vendégek.

Kinze 3505 Blue Drive True Speed szemenkénti vetőgép
A kiállítás passzázs részén a Kinze 3505 Blue Drive True Speed szemenkénti vetőgép újdonság fogadta a látogatókat

A standból nagyon úgy tűnt, mintha az európai jelenlétet szélesíteni és erősíteni kívánná a tengerentúli gyártó. Kiállított vetőgépük új, True Speed™ elektronikus meghajtású magtovábbító rendszerét az Ag Leader Technology-val közösen fejlesztették ki. A Blue Drive™ elektromos adagolóhajtás és az új True Speed™ elektronikus meghajtású magtovábbító rendszer együtt, nagy, akár 20 km/h vetési sebesség mellett is kimagasló pontosságú magelhelyezést valósít meg. A hagyományos magvezető cső helyett egy új megoldást használnak az adagolóból a vetőárokba történő magtovábbításhoz. Egy szállító-elválasztó lapátokkal rendelkező elektromos hajtású hevederrendszert alkalmaztak, így az adagolótól érkező magszemek egyenlő távolságban és sebességgel továbbítódnak a csoroszlyák által képzett magárokba. A magtovábbító rendszerben egy szenzor ellenőrzi a magszállítást, és valós idejű információt ad. A rendszer lehetővé teszi a gyors vetőmagtípus-váltás kezelését.

Új direktvetőgép

Ha már a vetőgépújdonságoknál tartunk, a hagyományos technológiában alkalmazott vetőgépek mellett az „A” csarnokban direktvetőgép újdonsággal is találkozhattak a látogatók.

Mzuri Pro-Till a Single-Pass vetőgép
A Mzuri Pro-Till a Single-Pass vetéstechnikai rendszere, direktvetés kategóriájába sorolható

Az Mzuri Pro-Till a Single-Pass vetéstechnikai rendszere a direktvetés kategóriájába sorolható. A háromrészes keret hidraulikus összecsukással/szétnyitással rendelkezik, a kombinált tömörítőkerék-sor egymásba nyúlóan elhelyezkedő kerekekből áll. A kettéosztott tartályú vetőgép 11 lazító kése hidraulikus kioldónyomás-állítással, előtte haladó vágócsoroszlyával végzi el az alapművelést, az indító műtrágya lehelyezése pedig két szinten valósulhat meg elektromos műtrágya-adagolással. A vésőorros vetőcsoroszlyák kukoricához és repcéhez, a szárnyas vetőcsoroszlyák a gabona sávos vetéséhez állnak rendelkezésre, a csoroszlyanyomás-állítás pedig hidraulikusan történik. Felhelyezhető vákuumos adagolószerkezet kukoricavetéshez; elektromos vetőmag-adagolással (0-300 kg/ha).

Saphir SinusCut 300 front száraprítóhenger
Saphir SinusCut 300 front száraprítóhenger

Száraprítóhengerből most sem volt hiány

Mint ahogy másik beszámolónkban olvashatják (lásd a 35. oldalon!), a Güttler új száraprítóhengert mutatott be a kiállításon, de számos más forgalmazó standján is szép számmal sorakoztak ugyanebbe a szegmensbe tartozó termékek. A szintén kiállított Saphir SinusCut 300 frontfüggesztett száraprító henger jó lehetősége biztosít a műveletkapcsolásra is. Az opcióban szárdöntő rúddal és pótsúllyal felszerelhető az aprítóhenger. Létezik hatméretes testvére is összecsukható kivitelben, front- és hátsó függesztésre egyaránt kapcsolható változatban.

Hermanos Garcia Triton trágyaszóró
Hermanos Garcia Triton trágyaszóró szintén újdonság volt a kiállításon

Spanyol trágyaszóró

A spanyol Hermanos Garcia trágyaszórója szintén újdonság volt a kiállításon, amely a „G” csarnokban mutatkozott be, hígtrágya-tartálykocsi testvére mellett. A Triton széria legnagyobb modellje 13 m3-es tartálytérfogattal és kétsoros lehordószerkezettel rendelkezik. Az ISOBUS kompatibilis szórógép akár komposzt szórásra is alkalmas, lehordószerkezetét pedig elektromos áramlásszabályozású, hidraulikus rendszer mozgatja.

John Deere 4630 traktor
A John Deere 4630 traktor 50 év után újra a kőbányai kiállításon – fotó: https://hungexpo.hu/

Volt egy nagy visszatérő

A szintén fél évszázados jubileumát ünneplő KITE Zrt. standján az évforduló alkalmából a 80-as, illetve a 90-es évek hazai John Deere traktorkínálatának ikonikus alakjait sorakoztatták fel egykori pompájukban ragyogva. A sokak szemébe örömet és kellemes nosztalgiát idéző sort a John Deere-4630 traktor nyitotta, amely 50 éve pontosan az első AGROmashEXPO kiállítás egyik nagy szenzációja volt. Fél évszázaddal később visszatérve az első debütálás helyszínére, legalább annyi szemet vonzott megjelenése, mint 50 évvel korábban.

Farkas Imre