fbpx

Agritechnica ezüstérmes öntözőgép innováció

Írta: Fodor Mihály - 2021 december 29.

A Fasterholt DL 66 Pro öntözőgépe innovatív kombinációja egy mobil öntözőgépnek, amely gépi előrehajtással és egy innovatív teleszkópos, hidraulikusan összecsukható 66 méteres alumínium gémből álló, függesztett szórófejes kocsival rendelkezik.

A két, jelenleg elterjedt módszer (önjáró jármű és szórófejes kocsi) előnyei itt egyetlen gépben egyesülnek. A szórófejes kocsik általános előnyei a nagyméretű szórófejekkel szemben, amelyeket eddig mindig egy mobil öntözőgépről, szórófejes betáplálással működtettek, egyrészt az, hogy alacsony nyomáson (kb. 1-2 bar, a használt szórófejtől függően) és talajközelben, erőforrás-hatékony öntözést biztosítanak, másrészt pedig lehetővé teszik a munkaterület pontos lehatárolását. Ez az alacsony nyomás jelentős energiát takarít meg. Ugyanakkor a csepptartomány alacsony arányban tartalmaz finom cseppeket, ami minimálisra csökkenti a párolgást. Mivel oldalirányú szórást nem kell megvalósítani, a munkamagasság alacsonyan tartható, és a szélérzékenység lényegesen kisebb.

 

fasterhold öntözőAz ezüstérmes öntözőgép innovatív teleszkópos, hidraulikusan összecsukható 66 méteres alumínium gémmel rendelkezik – fotó: https://www.agritechnica.com/

A gazdálkodók számára a gazdasági előnyök már most teljesen egyértelműek. Az a lehetőség, hogy akár 8 hektárt is öntözhetünk egyetlen gépbeállítással, időigényes átállítás nélkül, a munkateljesítmény és a minőség növekedéséhez vezet. A teleszkópos, vagy összecsukható mechanizmus hidraulikus működtetésének köszönhetően maga az átállítás egy személy által is elvégezhető, ami időt takarít meg, és ráadásul növeli a munkavédelmet. Az energia- és víztakarékos működésnek köszönhetően a környezetre és az energiahelyzetre gyakorolt pozitív hatások várhatóak. A Fasterholt új innovatív mobil öntözőberendezését az Agritechnica szakmai zsűrije ezüstéremmel jutalmazta.

 

Az ezüstérmes öntözőgép működéséről részletesebben a GÉPmax 2022/I. lapszámában olvashatnak majd.