fbpx

Svéd, 30 tonnás kampós konténeremelő

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 04.

Négytengelyes kampós konténeremelővel jelentkezett a piacon a svéd pótkocsigyártó (METSJÖ), mely 30 tonnás hasznos teherbírásával emelkedik ki a nagygépek mezőnyéből.

Kampós konténeremelő
Menet közben és billentésnél is stabilitás jellemzi (fotó: METSJÖ)

MetaFlex 60-75 4x

A konténeremelő 30 tonnás hasznos teherbírással szállítja a skandináv és európai szabványoknak megfelelő, 6-7,5 méter hosszúságú konténereket.

Az új technológia a METSJÖ emelőrendszerén alapul, mely kis önsúlyt, de gyors és stabil billentést garantál. A négy tengely és a 30 tonnás hasznos teher ellenére a MetaFlex 60-75 4x mindössze 6 tonnát nyom, ez azt jelenti, hogy saját súlyának ötszörösét bírja el.

Négy tengelyes kialakításnak köszönhetően nehéz terhek szállításakor és billentésekor is nagy stabilitás jellemzi. További pozitívuma a konstrukciónak, hogy jó a talajkontaktus és alacsony a talajtömörödés, így a mezőgazdaságban is jól alkalmazható. A torony hossztengely irányában csúsztatható, így a kezelő szabályozhatja a traktorral szembeni függőleges terhelést a jobb tapadás érdekében.

Kampós konténeremelő
A négytengelyes konténeremelő agrármunkára is tökéletes (fotó: METSJÖ)

Főbb paraméterek és jellemzők

A MetaFlex 60-75 4x kilenc méter hosszú és 2,54 méter széles. A dőlésszög 49 fok, de opcionálisan 70 fokig növelhető.

A mobilitás érdekében az első és a negyedik tengely kormányzott (alapfelszereltség), tolatáskor hidraulikusan reteszelve vannak.

Az összes emelő funkció a vezetőülésből működtethető a csatlakoztatási lehetőségeknek köszönhetően.

Gyártanak háromtengelyes változatot is, azonban ennek teherbírása „csak” 28 tonna.

Forrás: METSJÖ