fbpx

Fókuszban a talaj és a növények

Írta: Gépmax-2022/VI. lapszám cikke - 2023 január 04.

Az idei párizsi SIMA szakkiállítás a termékversenyének pályázatai közül, a „Talajok és Növények” kategóriában számos projekt közül választhatta ki a zsűri, a legjobbakat.

VÄDERSTAD Proceed

A Proceed a legkisebb búzavetőmagot is milliméteres pontossággal, tökéletes mélységtartással képes elhelyezni. Az eredmény a terméshozam jelentős javulása, kisebb talajművelési igény, valamint a vetőmagnorma, a vegyszeres kezelések és a műtrágya-felhasználás csökkentése.

LEMKEN automatikus dombkorrekció

Az EC-Weeder automatikus dombkorrekciója olyan rendszer, amely lehetővé teszi a dombos körülmények között történő munkát, a lesodródás veszélye nélkül.

MONOSEM ValoTerra Ultimate vetőegység

A Monosem bemutatja új ValoTerra Ultimate vetőegységét, amelyet a kelés minőségének maximalizálására terveztek. Például a piacon kapható legnagyobb dupla sornyitótárcsával rendelkezik (450 mm átmérőjű). A vetőgép alap változatának munkasebessége akár 12 km/h, míg az új ASG ’Active Seed Guidance’ adagolóval 2 és 18 km/h közötti vetési sebességet kínál! Ezt az ASG adagolót a zéró gravitációs koncepció alapján fejlesztették ki: a vetőmag röppályájának irányítása a kiválasztótárcsától az alveoláris keréken keresztül az adagoló elhagyásáig történő kíséréssel. Ami a műtrágyázást illeti, a Monosem bemutatja a FertiSmart-ot, az új, soronkénti műtrágyázó rendszert, amely 100%-ban elektromos, innovatív 56 voltos felépítésű, és akár 450 kg/ha teljesítményt is biztosít. A sokoldalúságot szolgálja, hogy a ValoTerra Ultimate lehetőséget kínál a vetőtárcsák, adagolók cseréjére – egy 8 soros gépen kevesebb mint fél óra alatt –, hogy a vetőgép minél sokoldalúbb legyen.

Végül az új MicroSmart mikrogranulátor 4 sávot és 2 független tartályt kínál vetőegységenként, hogy soronként optimalizálja a tápanyagellátást és a vetőmag védelmét. A ValoTerra Ultimate segítségével mostantól leküzdhetők a sebességgel kapcsolatos korlátok, a műtrágyázási rendszerek határai és a termény sokféleségével kapcsolatos követelmények kihívásai.

PRAYSBEE WULP Permetezőberendezés

A Wulp egy olyan permetezőberendezés, amely minden meglévő permetezőgépre felszerelhető. Optimalizálja a növényvédő szerek kijuttatását, és 90%-kal csökkenti az elsodródást. Ezt a könnyített modellt (kevesebb mint 5 kg két méterenként) könnyű használat jellemzi.

A QD Industries kifejlesztette a Flexxifinger® Multi Crop Valve™ szelepet, amely lehetővé teszi, hogy a pneumatikus vetőgépeket többcélú vetőgéppé alakítsák át. A szelep kifejlesztését az az igény vezérelte, hogy ugyanazon pneumatikus gép segítségével könnyen és gyorsan, precízen lehessen átváltani az egykultúrásról a többkultúrás vetésre.

Flexxifinger
FLEXXIFINGER® MULTI CROP VALVE™ Szelep többkultúrás vetéshez, pneumatikus vetőgépeknél

Fodor Mihály